Eterna problemă a slăbitului

Eterna problemă a slăbitului doftoria

Eterna problemă a slăbitului

Orice femeie, şi probabil majoritatea bărbaţilor, a încercat o dietă la un moment dat în viaţă. Din păcate, rata succesului de a slăbi şi a menţine greutatea la fel chiar după ce ai ieşit de pe dietă, este de vreo 5%. De ce? Pentru că dietele nu dau rezultate. Dietele sunt doar nişte faze temporare care aduc cu ele frustrări culinare şi emoţionale, iar după dietă, persoana cade din nou în aceleaşi obiceiuri care au făcut-o supraponderală. Nu există o formulă perfectă pentru toţi pentru a slăbi şi a menţine greutatea la acelaşi nivel după slăbire. Rezultatele durabile apar numai atunci când se schimbă modul de viaţă. Nu poţi ţine o dietă timp de o lună, ai slăbit, după care o iei iar pe sarmale, cartofi prăjiţi şi alte mâncăruri consistente şi să te aştepţi să nu te îngraşi. Te vei îngrăşa, şi chiar mai mult, pentru că ai adunat destulă frustrare din timpul dietei. Unii au succes numai pentru că s-au apucat de un sport. Alţii pentru că au renunţat la ciocolată şi dulciuri, produse care le ţineau nivelul de insulină ridicat. Alţii dau rezultate bune pe un mod de alimentaţie în care carbohidraţii sunt mai ridicaţi (legume, fructe, vegetale). Sper să iţi dai seama că nu există o formulă magică universală ci formula magică pentru tine. Individuală. Insă porneşte, oricum, de la premiza că zahărul şi grăsimile procesate termic ţin nivelul de insulină ridicat la toate persoanele. Găseşte-ţi combinaţia ideală de combustibil care te va face să te simţi fenomenal!

Există 3 tipuri de constituţii nutriţionale:

  • Tipul Proteic: persoane care au predominant nevoie de proteine, de exemplu proteine 50%, carbohidraţi 35%, grăsimi 15%.
  • Tipul Carbohidrat: persoane care au predominant nevoie de carbohidraţi, de exemplu proteine 35%, carbohidraţi 50%, grăsimi 15%.
  • Tipul Mixt: persoane care au nevoie de un mix egal între proteine şi carbohidraţi, de exemplu proteine 40-45%, carbohidraţi 40-45%, grăsimi 15-29%.

Află ce tip eşti tu. O metodă simplă să afli este de a vedea cum te simţi după ce ai consumat predominant proteine, carbohidraţi sau mixt. Dacă ai consumat predominant proteine şi ai stare de somnolenţă, înseamnă că nu eşti un tip proteic. Dacă ai consumat predominant carbohidraţi şi ai o stare de hiperactivitate sau chiar ai o senzaţie sau valuri de căldură sau fierbânţeală la nivelul capului, înseamnă că nu eşti tipul carbohidrat. Vezi după ce fel de masă te-ai simţit satisfăcut şi energizat, pe durată lungă, şi acela este tipul tău.