Enterocolita: simptome, cauze și tratament naturist

Enterocolita

Enterocolita

Enterocolita este una dintre cele mai comune afecțiuni întâlnite la sugari și copii, mai ales dacă aceștia merg la grădiniță sau creșă.

Enterocolita o infecție cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți, localizată la nivelul tractului digestiv.

Pentru a preveni enterocolita, ar trebui să respectăm câteva reguli de igienă de bază.

Transmiterea infecției se poate face prin consumul de apă sau mâncare contaminată, dar și prin mâini murdare.

Simptomele enterocolitei

 •  lipsa poftei de mâncare (apetit redus);
 •  abdomen sensibil;
 •  vărsături;
 •  diaree;
 •  febră;
 •  copilul nu se simte foarte bine şi e palid;

Atunci când copilul prezintă următoarele simptome, puteți bănui o enterocolită: diaree (multiple scaune apoase pe parcursul zilei, uneori cu o frecvență de câteva minute), greață (Ceaiuri pentru greață), vărsături, dureri abdominale, febră și frisoane.

Diagnosticul cert îl poate pune doar medicul, iar în urma analizelor poate determina cu precizie dacă este vorba despre o infecție virală sau bacteriană, stabilind astfel tratamentul corespunzător.

Până la stabilirea diagnosticului cert, medicul vă poate recomanda un regim alimentar specific, pe bază de orez fiert, zeamă de morcovi, carne fiartă, fără crudități, lactate și prăjeli.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când copilul are enterocolită este sa preveniți o deshidratare și să supliniți pierderea de lichide.

Oferiți-i copilului multe ceaiuri, multă apă și săruri de rehidratare (pentru a combate pierderea de minerale cauzata de diaree și vărsături).

Cazurile mai uşoare ale enterocolitei pot fi tratate acasă astfel:

 •  fii sigură că cel mic e hidratat constant;
 •  oferă-i cât mai des apa fiartă şi apoi răcită;
 •  nu îi da celui mic sucuri acidulate, ceai sau cafea;
 •  revino la o alimentaţie solidă, dar gradual; poţi să începi cu o supă şi să vezi cum se comportă cel mic după;
 •  evită lactatele până când cel mic nu se însănătoşeşte (restricţia nu se aplică şi în cazul laptelui matern);
 •  asigură-te că cel mic are parte de multă odihnă;
 •  dacă cel mic nu-şi revine şi încă îl doare burtica, mergi la medic cu el.

Enterocolite virale versus enterocolite bacteriene

Enterocolitele virale nu răspund tratamentului cu antibiotic (pentru că antibioticele acționează numai asupra bacteriilor, nu și a virusurilor).

Iată de ce este necesar să cereți analize concludente înainte să recurgeți la tratament cu antibiotic.

În afara de regimul alimentar strict și de o foarte atentă hidratare, există și câteva remedii naturale care vă pot veni în ajutor în lupta cu enterocolita.

Este necesar ca medicul să fie informat cel puțin zilnic despre evoluția stării copilului, pentru a putea lua deciziile corecte.

Tratamente naturiste enterocolita

Uleiul de tea-tree este un veritabil antibiotic natural. Datorită remarcabilelor sale proprietăți antifungice și antivirale, poate fi folosit cu succes și în tratarea infecțiilor cu ciuperci și este de ajutor chiar și în cazul infecțiilor virale.

Poate fi folosit în atât de multe moduri, de la dezinfectarea lenjeriei până la tratarea unor afecțiuni serioase, încât n-ar trebui să vă lipsească din casă un flacon cu ulei esențial de tea-tree.

Extractul de semințe de grapefruit este antibacterian, antiviral și antifungic. A fost testat cu succes pe multe tipuri de enterococi, dintre care și unii rezistenți la vancomicină.

Acolo unde antibioticele de sinteză au dat greș, acest remediu natural a funcționat. Pentru că până acum a fost testat cu succes în tratarea a peste 50 de afecțiuni, este supranumit “cea mai compactă trusă medicală din lume”.

Extractul de frunze de măslin este de asemenea eficient pentru tratarea infecțiilor cauzate de ciuperci, virusuri și bacterii. Este eficient împotriva E-coli și a altor enteropatogeni.

S-a dovedit și că stimulează fagocitoza, un răspuns al sistemului imunitar caracterizat prin faptul că leucocitele distrug microorganismele patogene.

Uleiul de oregano este și el un dușman al infecțiilor virale, al paraziților, ciupercilor și al bacteriilor. Conține o substanță bioactivă denumita carvacol, despre care se crede că este un antiviral și antibacterian mai puternic chiar decât celebrul argint coloidal.

Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante remarcabile. A fost folosit cu succes în tratarea unor boli foarte diverse, de la psorizis la ulcer sau astm. Este un tratament foarte eficient pentru tratarea episoadelor de diaree.

Țineți minte că aceste extracte și uleiuri esențiale sunt foarte puternice și au un gust foarte neplăcut, foarte greu de tolerat chiar și de către adulți.

Ele trebuie administrate în cantități foarte mici (1-2 picături într-o linguriță de miere), câte un remediu o dată, de 2-3 ori pe zi. Cea mai eficientă formă de administrare este cea internă, dar puteți alege și alte metode de administrare, de la masaje la aromaterapie.

Dacă aveți copii care cu greu pot fi convinși să ia chiar și cele mai delicioase siropuri, puneți-vă inventivitatea la muncă. Masajul tălpilor cu ulei esențial de tea-tree dă rezultate incredibile în timp foarte scurt. Amestecă cu puțină cremă de gălbenele (sau altă cremă naturală) și apoi masează tălpile.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Alergia la lapte: simptome, cauze și tratament

Cum afectează televizorul creierul copiilor

Obezitatea la copii şi adolescenţi: sfaturi utile şi tratament dietetic

Diabet juvenil: simptome, cauze, prevenire, diagnostic și tratement