15 Efecte secundare grave ale proteinelor din soia

Efecte secundare soia doftoria

Efecte secundare soia

„Soia? Este foarte sănătoasă! „- Da, asta cred majoritatea oamenilor atunci când auzim despre soia. De mult timp, soia a fost tratată ca o alternativă sănătoasă la carne și a fost promovată ca o hrană pentru sănătate. Soia, este disponibila în principal în trei forme – lapte de soia, proteine din soia și fibre de soia. A fost un moment în care proteina de soia a fost prezentată ca o super-hrană naturală. Dar, în ultima vreme, este din nou în lumina reflectoarelor pentru unele efecte secundare înfricoșătoare. Folosind-o pe o perioadă mai scurtă de timp, să zicem pentru aproximativ șase luni, se știe că este în siguranță. Cu toate acestea, utilizarea de proteine din soia în doze mari pentru o perioadă mai lungă de timp pare să nu fie sigură. În timp ce cele mai frecvente efecte secundare ale utilizării acestui derivat de soia sunt limitate la greață, balonare și constipație, există și alte câteva care pot cauza un motiv de îngrijorare. Înainte de a arunca o privire la efectele secundare ale proteinei din soia, să înțelegem ce cauzează de fapt aceste efecte secundare.

De ce proteina din soia ne influențează negativ

Proteina din soia conține diferite toxine, incluzând acidul fitic, fitoestrogeni, hemaglutinina și inhibitorii de tripsină, care sunt cauza principală a pericolelor. Cu toate acestea, efectele secundare sunt doar posibilele efecte negative și pot fi evitate cu o utilizare limitată.

Soia efecte secundare:

1. Afectează fertilitatea la femei
Un studiu realizat în Brazilia în 2009 a demonstrat că soia influențează sistemul reproductiv asupra femeilor. Prin urmare, este esențial să păstrați un control al consumului de soia atunci când este dificil să rămâneți însărcinată. Studiile au fost efectuate pe șobolani femele timp de 15 luni în condiții de laborator. În această perioadă, hrana lor a constat din proteine ​​din soia modificate genetic. Rezultatele au fost cu adevărat șocante. Acești șobolani au prezentat un nivel crescut de progesteron. Uterul și ciclurile menstruale ale acestor șobolani au prezentat schimbări drastice.
Dacă extrapolați aceste studii la oameni, veți descoperi că femeile care utilizează proteine ​​din soia modificate genetic prezintă un risc mai mare de a dezvolta menstruații retrograde. În astfel de cazuri, femeile vor experimenta stoparea ciclului. Aceasta, la rândul său, provoacă endometrioza, care este una dintre cauzele principale ale infertilității la femei.

2. Crește șansele de coagulare a sângelui
Există o toxină numită hemaglutinină prezentă în soia. Ea aglomerează globulele roșii din sânge și creează cheaguri de sânge mici și mari în sânge. Acest lucru este extrem de periculos deoarece limitează fluxul normal de sânge și împiedică diferitele funcționalități ale corpului.

3. Cauzează perioade grele
Cu toate acestea, un alt studiu sugerează că cei care utilizează proteine ​​din soia modificat genetic pot experimenta menstruație anormal de lungă, care este, de asemenea, mărire a fluxului sanguin. Această condiție este denumită medical „menoragie”.

4. Obstrucționează absorbția diferitelor minerale
Soia conține un nivel ridicat de acid fitic sau fitati, care împiedică organismul nostru să absoarbă mineralele esențiale precum fierul, zincul, calciul, magneziul și altele. Datorită lipsei acestor minerale, sistemul nostru intern începe să funcționeze anormal și avem deficiență de vitamina D, anemie, oboseală, palpitații, respirație rapidă, ritm cardiac rapid etc.

5. Cauzează pierderea libidoului
Efectele secundare ale izolatului de proteine ​​din soia nu sunt limitate doar la femei. Bărbații sunt, de asemenea, afectați de aceasta. Studiile arată că proteinele de soia au fost folosite de călugării celibatului pentru a-și menține libidoul sub control. Prin urmare, este recomandabil să citiți ingredientele de pe produse înainte de a le consuma. Mai mult, celelalte două componente ale proteinei din soia, și anume daidzeina și genisteina, sunt imitatori perfecți ai estrogenului. Ele cauzează disfuncțiile aparatului la bărbați.

6. Cauzează întreruperea endocrină
Soia este plină de anumiți „compuși biologic activi”, cum ar fi genisteină, glicitină, daidzeină etc. Acestea sunt colectiv numite „izoflavone”. Acestea interferează cu funcțiile normale ale sistemului nostru endocrin. Izoflavonele pot stimula sau pot reduce activitățile estrogenilor naturali prin activarea receptorilor sau prevenirea legării lor. Ca urmare, suferim de dezechilibru hormonal. Proteina din soia modificată genetic conține glifosat. Acest element împiedică sistemul endocrin al femeilor. Aceasta, la rândul său, împiedică funcționarea aromatazei, producătorului de estrogeni. Estrogenul joacă un rol major în sarcină, deoarece o femeie produce niveluri ridicate de aceasta în timpul sarcinii. Nivelurile mai scăzute ale acestui hormon sunt cunoscute a fi dăunătoare pentru făt și pentru mama.

7. Astmul
Se dovedește, de asemenea, că aportul regulat de soia poate cauza probleme respiratorii cum ar fi astmul. Consumul excesiv de soia poate duce la creșterea nivelului de mucus în organism, care poate provoca în cele din urmă probleme cum ar fi frigul, tusea și astmul.

8. Risc crescut de cancer al vezicii urinare
Studiile au demonstrat că riscul de a dezvolta cancer de vezică crește atunci când proteina din soia este folosită în exces. Riscul se agravează dacă aveți o istorie genetică a cancerului de vezică urinară. În astfel de cazuri, stați departe de proteinele din soia, precum și de alimentele combinate cu soia pentru a vă proteja de această stare.

9. Probleme de rinichi
Soia și variantele sale sunt o sursă naturală de aluminiu. Prezența excesivă a acestui metal este cunoscută ca fiind cauza principală a diferitelor boli renale. Oxalații prezenți în soia sunt cunoscuți pentru a cauza pietre la rinichi. Este dificil pentru sistemul nostru digestiv să procesăm acești oxalați. Ca rezultat, se acumulează în rinichi. Când nivelurile acestor oxalați devin periculos de mari, se transformă în pietre. Dacă aveți antecedente de insuficiență renală sau alte tulburări renale, este indicat să vă îndepărtați de proteina din soia.

10. Cancerul endometrial
Mulți dintre noi iau suplimente concentrate de izoglavonă din soia pentru a satisface cerințele noastre zilnice de proteine. Utilizarea prelungită a unor astfel de comprimate poate duce la cancer endometrial. Potrivit oamenilor de știință, aceste suplimente pot stimula creșterea anormală a țesuturilor în uter, provocând „modificări precanceroase” în țesutul endometrial sau uterin. Femeile însărcinate trebuie să rămână mereu departe de a lua astfel de suplimente, deoarece acestea pot dăuna și fătului lor.

11. Creșterea șanselor de a dezvolta cancer de sân
Mai mult de câteva studii au arătat că isoflavonele din soia pot „prolifera” sau pot spori numărul de „celule epiteliale” prezente în sânii de sex feminin. Cu alte cuvinte, izoflavonele prezente în soia perturba funcționalitatea hormonilor estrogenici, care în cele din urmă măresc riscul de cancer de sân prin transformarea treptată a celulelor epiteliale canceroase. Cu toate acestea, există anumite studii care contraindică impactul negativ menționat mai sus al soiei. Dacă soia afectează formarea cancerului de sân sau nu, este întotdeauna mai bine să fii în siguranță. Restricționați cantitatea de proteine ​​din soia din dieta dumneavoastră. Dacă aveți un istoric familial de cancer de sân, atunci este recomandabil să vă îndepărtați de această proteină până când se efectuează cercetări suplimentare.

12. Nociv pentru pancreas
Proteina din soia conține inhibitori ai tripsinei. Tripsina este enzima digestivă care ajută la descompunerea proteinelor din intestinul subțire. Pancreasul secretă această enzimă sub formă de tripsinogen. Studiile sugerează că inhibitorii împiedică funcționarea acestei enzime, dăunând pancreasului în proces.

13. Duce la hipotiroidism
Dacă ați fost deja diagnosticată cu o glandă tiroidă sub-activă, există șanse mari să ajungeți la dezvoltarea hipotiroidismului sau a altor boli autoimune ale tiroidei prin creșterea aportului de soia. Fitoestrogenii și goitrogenii prezenți în soia au un impact negativ asupra funcționării glandei tiroide. Conform studiilor publicate, izoflavonele prezente în laptele de soia sunt capabile să diminueze nivelurile de iod și să creeze un deficit de iod acut în organismul nostru. Fără suficientă iod, glanda tiroidă nu poate funcționa corespunzător, iar secreția sa coboară. Aceasta duce la hipotiroidism, urmată de creșterea în greutate, insomnie, câteva probleme digestive și schimbări de dispoziție.

14. Cauzează disconfort gastro-intestinal
Știm cu toții că soia conține o mulțime de proteine. Dar, veți fi surprins să știți că, conține, de asemenea, un alt compus care restricționează digestia proteinelor prin blocarea enzimelor necesare pentru acest scop. Ca rezultat, prezentăm simptome cum ar fi balonare, stomac deranjat și constipație. Soia eliberează o substanță asemănătoare mucusului atunci când se rupe în interiorul sistemului nostru. Formează o acoperire pe peretele interior al tractului gastrointestinal, care generează o mulțime de mucus și încetinește procesul de digestie. Toate acestea conduc în cele din urmă la dureri acute de stomac, sindrom de intestin iritabil sau diaree.

15. Alte efecte secundare ale soiei

Soia conține purine, care mărește riscul și agravează starea de gută.
Consumul excesiv de soia poate cauza erupții cutanate, mâncărime și alergii severe.
Consumul de soia poate duce la rinita alergică sau febra fânului.
Utilizarea proteinei de soia în cantități moderate vă aduce beneficii sănătății, în timp ce consumul excesiv vă poate lăsa cu efecte secundare ușoare și agresive. Este întotdeauna recomandabil să vă consultați medicul atunci când includeți proteine ​​din soia în mod regulat în dieta dumneavoastră.

Sper că acest articol vă ajută să luați o decizie bine informată cu privire la soia și derivatele sale. Nici unul dintre aceste efecte secundare nu contrazice binele oferit de soia. Dar este important să fim conștienți de ceea ce mâncăm și de cum ne poate afecta.