Dovleacul

dovleacul doftoria

Dovleacul – Cucurbita Pepo ( Cucurbitaceae )

Există numearoase specii și varietăți ale dovelacului: dovleacul este cunoscut și sub numele de bostan. Se cultivă în toate zonele țării. Denumire ale unor specii de plante anuale monoice din genul Curcubita: dovleac comun (Curcubita pepo), dovleac turcesc (Curcubita maxima) și dovleac moscat (Curcubita moschata).

Părți folosite: dovleacul este cultivat cu precădere pentru hrana animalelor și a păsărilor, farmaceutic utilizându-se numai semințele ajunse la completa lor maturitate și decorticate (Semen Cucurbitae).

Componenții principali: pulpa conține vitamine (mai cu seamă vitamina A), săruri minerale, hidrați de carbon, protide; semințele conțin ulei (aproximativ 35%), protide, fitosterine, lecitină, rezine și enzime cu proprietăți antihelmintice.

Proprietăți: vermifug și tenifug, laxativ, diuretic, sedativ, nutritiv.

Indicații: se folosește în dispepsie și constipație, insuficiență renală și infecții urinare, hemoroizi, enterite, dizenterie, insomnii, afecțiuni cardiace, diabet, contra teniei și ascarazilor.

Mod de folosire:

Intern:

a. In supe de zarzavat când este mai crud.

b. Ca laxativ folosindu-se sub formă de suc, câte un pahar dimineața înainte de a mânca.

c. Ca emulsie obișnuită prin fierbere în apă sau în lapte a semințelor decojite și pisate; este calmantă și răcoritare; combate insomniile și durerile în inflamațiile căilor urinare.

d. Ca vermifug și tenifug se întrebuințează semințele decorticate și puțin pisate, dimineața pe stomacul gol, în doze de 30 de grame – 40 de grame pentru copii și 60 de grame – 80 de grame pentru adulți, iar după o oră și jumătate – două ora de la administrare se ia un purgativ, indicat este ulei de ricin.

e. Pastă antihelmintică compusă din: 1,2 kg de semințe de dovleac date prin mașina de tocat, 0,5 kg de miere și 100 de ml de lapte proaspăt; amestecul rezultat se împarte în trei părți care se iau din oră în oră, iar după alte trei ore, se iau trei linguri de ulei de ricin; dacă nu s-au eliminat paraziții, tratamentul se repetă a doua zi, iar cu 12 ore înainte nu se mănâncă nimic.

f. In prostatite cronice: semințe de dovleac ca atare sau decoct de semințe de dovleac, două căni pe zi timp de mai multe luni.

Extern: cataplasme de semințe – în arsuri, inflamații, plăgi atone.