Dislexie: tratament, simptome, diagnostic

dislexie dislexia tratament simptome

Dislexie: tratament, simptome, diagnostic

Dislexie: aceasta nu este o boalǎ, ci mai degrabǎ este o tulburare de învățare caracterizată prin apariția dificultăților la citire. Dislexia este o dizabilitate de ȋnvǎțare frecventǎ la copil și apare la copiii cu vedere și inteligențǎ normalǎ. Uneori, dislexia este nediagnosticată timp de ani de zile și nu este recunoscutǎ pânǎ la vârsta adultă. Nu există un tratament care sǎ vindece dislexia. Este o stare ce rǎmâne pe tot parcursul vieții cauzată de trăsături moștenite care afectează modul în care funcționează creierul. Cu toate acestea, majoritatea copiilor prin îndrumare sau un program de educație de specialitate, pot avea rezultate școlare foarte bune. Dislexia este legatǎ de anumite gene care controlează modul în care creierul se dezvoltǎ. Specialiștii afirmǎ cǎ aceasta tinde sǎ fie moștenitǎ ȋn cadrul familiei.

Dislexie: tratament

Nu există nicio modalitate cunoscutǎ pentru a corecta diferitele aspecte care stau la baza anomaliilor la nivelul creierului și care au ca efect apariția problemelor de dislexie. Dislexia nu este tratată în general cu medicamente. Cu toate acestea, în cazul în care copilul are o afecțiune precum ADHD acestuia i se pot prescrie medicamente.

Dislexia este tratatǎ prin educație. Profesorii vor folosi diferite tehnici de auz, văz și pipăit pentru a îmbunătăți abilitățile de citire. Un specialist logoped se va concentra pe sprijinirea copilului: Acesta va ȋnvǎța să recunoască toate sunetele care alcătuiesc un cuvȃnt și va ajuta copilul sǎ ȋși construiascǎ un vocabular.

Dislexie: cum puteți ajuta copilul?

Rezolvați problema cȃt mai devreme. Dacă bănuiți că dislexia poate fi problema de care suferǎ copilul, discutați cu medicul dumneavoastră. Copiii cu dislexie care primesc ajutor suplimentar în grădiniță sau clasa întâi ȋși îmbunătățesc adesea abilitățile de lectură suficient pentru a reuși sǎ facǎ fațǎ atȃt în școala generalǎ cȃt și la liceu.

Citiți cu voce tare pentru copilul dumneavoastră. Este cel mai bine dacă începeți de la vȃrsta de 6 luni sau chiar mai devreme. Ȋncearcați sǎ ascultați cărți înregistrate ȋmpreunǎ cu copilul dumneavoastră.

Formați echipǎ cu profesorii celor mici prin crearea unui program de educație individualizat. Un specialist logoped poate fi foarte util pentru mulți copii cu dislexie.

Sprijiniți copilul cȃt de mult puteți și ȋncercați sǎ ȋl motivați. Țineți minte cǎ dislexia nu are legǎturǎ cu inteligența copilului dumneavostǎ ci este o tulburarea legatǎ de anumite gene care controlează modul în care creierul se dezvoltǎ.

Dislexie: simptome

Simptomele dislexiei pot fi greu de recunoscut înainte de intrarea la școalǎ a copilului, dar existǎ unele indicii care pot indica o problemă. După ce copilul ajunge la vârsta școlară, profesorul copilului poate fi primul care observă problema.

Simptome și teste dislexie – Inainte de școală :

  • vorbirea începe greu
  • copilul învațǎ cuvinte noi greu
  • copilul are dificultǎți în gǎsirea de rime

Simptome și teste dislexie – Vârsta școlară:

Odată ce copilul a ajuns la școală, simptomele de dislexie pot deveni mai evidente, inclusiv:

  • citirea la un nivel mult sub nivelul așteptat pentru vârsta lui
  • probleme de procesare și de a înțelege ceea ce aude
  • dificultatea de a înțelege instrucțiuni rapide
  • dificultatea de a vedea sau auzi asemănări și deosebiri între litere sau ȋntre cuvinte
  • dificultǎți în ortografie
  • probleme în învățarea unei limbi străine

Simptome și teste dislexie – Adolescențǎ și maturitate:

Dislexia la adolescenți și adulți este similarǎ cu cea de la copii. Deși intervenția timpurie este benefică pentru tratamentul dislexiei, nu e niciodată prea târziu să caute ajutor pentru dislexie. Unele simptome comune ale dislexiei la adolescenti și adulti includ:

  • dificultăți la citire
  • dificutǎți ȋn rezumarea unei povestiri
  • dificultǎți ȋn ȋnvățarea unei limbi străine
  • dificultǎți ȋn memorare

Dislexie: diagnostic

Nu există niciun test care poate diagnostica dislexia. Cu toate acestea specialistul va lua în considerare o serie de lucruri, cum ar fi:

  • răspunsurile la o serie de întrebări. Acestea vor include probabil aspecte despre dezvoltarea copilului, educație și istoricul medical
  • rǎspunsul la anumite chestionare
  • teste neurologice. Acestea pot ajuta la excluderea unei alte tulburǎri
  • testarea psihologică. Aceste teste pot ajuta la a determina unele probleme sociale, de anxietate sau a depresiei, deoarece și acceste aspecte pot duce la limitarea abilităților copilului
  • testarea capacitații de lectură și alte abilități academice. Copilului i se pot da cȃteva teste educaționale de către un expert în citire pentru a se diagnostica problema

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Ticuri nervoase: cauze, diagnosticare, tratament

Placebo: efectul psihologic, definiţie

Schizofrenia: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Boala Huntington: simptome, cauze, tratament, prevenire și diagnostic

Insomnia tratament: plante care ajută la tratarea bolii şi cauzele insomniei