Diferenţele dintre cartofii copţi sau fierţi şi cartofii prăjiţi

diferenţele dintre cartofii copţi sau fierţi şi cartofii prăjiţi

Diferenţele dintre cartofii copţi sau fierţi şi cartofii prăjiţi

Diferenţele dintre cartofii copţi sau fierţi şi cartofii prăjiţi: tuberculii de cartof conţin aproape toate vitaminele principale, mai mult decât pâinea albă şi orezul.

Diferenţele dintre cartofii copţi sau fierţi şi cartofii prăjiţi:

Proprietăţile nutritive ale cartofului sunt corelate cu conţinutul în substanţe chimice din tuberculi:

  • 17-20% glucide (amidon, celuloză, zaharoză, glucoză, fructoză)
  • 1,5% proteine, proteide şi aminoacizi
  • 1,3% fibre alimentare
  • substanţe pectice
  • acizi organici (malic, citric, oxalic)
  • complexul vitaminic
  • săruri minerale (îndeosebi potasiu, fosfor, magneziu şi calciu)

Cartofii copţi sau fierţi şi cartofii prăjiţi:

Important! În timpul prăjirii sunt distruse vitaminele şi se formează acrilamida, o substanţă posibil cancerigenă.

Cu totul necorespunzătoare este asocierea dintre cartofii prăjiţi şi carnea friptă, întrucât cartofii se digeră în 2-3 ore, în timp ce carnea abia după 15-20 de ore.

Tuberculii conţin o energie calorică moderată: 80-90 kcal la 100 g substanţă comestibilă proaspătă (de două ori mai puţin decât pâinea, orezul şi pateurile).

Cu 200 g cartofi copţi se asigură 16-18% din necesarul proteic al unui om pe zi, iar 200 de grame de cartofi prăjiţi asigură 25% din necesarul de proteine vegetale.

Aminoacizii esenţiali (triptofan, lizină etc.) şi proteinele solubile au un rol deosebit în alimentaţie, atât pentru oameni, cât şi pentru animalele de casă, având un aport nutritiv comparat cu pâinea şi orezul.

Predomină atât unele vitamine liposolubile (A, E) cât şi unele vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, B12, C, H, PP şi acidul folic).

În sezonul de iarnă, dar nu numai, tuberculii de cartof pot constitui singura sursă de vitamine naturale.

Prin gustul plăcut şi prin aroma specifică, cartoful poate fi utilizat la prepararea multor alimente (borş, iahnie, chiftele, cartofi umpluţi, prăjiţi, înăbuşiţi, pai, sufleu etc.).

Citeste si articolul Cate calorii au cartofii

Pentru o alimentaţie sănătoasă sunt preferaţi cartofii fierţi (piure) sau copţi în coajă, care păstrează vitaminele şi sărurile minerale şi nu pun în pericol silueta.

În schimb, cartofii prăjiţi depăşesc 300 de calorii la 100 de grame, ca urmare a îmbibării cu ulei vegetal sau untură, devenind o adevărată bombă calorică.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste şi alte articole:

Nu aruncați cojile de cartofi, au mai multe beneficii decât cartoful în sine

Cartofi noi: 5 beneficii pentru sănătate şi cum se consumă

Cartofi: proprietăți, beneficii și remedii