Diareea

diareea doftoria

Diareea este o stare patologică care se caracterizează prin accelerarea tranzitului intestinal, scaune frecvente, rapide, semilichide şi lichide. Se produce mai frecvent în sezonul cald şi în majoritatea cazurilor este cauzată de o infecţie a tractului intestinal cu diferiţi microbi. Unii din microbi se găsesc normal în tubul digestiv al omului, dar ei devin agresivi în urma unor greşeli de alimentaţie. Alţi microbi pot fi introduşi în organism odată cu apa şi alimentele contaminate, ori prin intermediul mâinilor murdare. In cazurile de diaree produsă de microbi, viruşi şi de unii paraziţi bolnavi prezintă frisoane şi febră, uneori greţuri, vărsături, indispoziţie, stări de oboseală şi epuizare. Diareea poate fi produsă şi de cauze infecţioase; mese copioase, alimente alterate, ciuperci otrăvitoare, emoţii puternice, călătorii (diareea turiştilor) etc.
Din cauza inflamaţiei intestinului subţire(enterită) şi/sau a intestinului gros (colită) se produce o accelerare a mişcărilor, a contracţiilor intestinale, iar alimentele sunt evacuate rapid, înainte de a fi mistuite şi absorbite. Astfel, organismul este lipsit de substanţele nutritive şi de vitamine, mai mult, diareea şi vărsăturile duc la pierderi mari de apă şi săruri minerale, fapt ce provoacă deshidratarea şi slăbirea organismului.

Terpaia naturistă recomandă:
Plante medicinale: afin, albăstrele, busuioc, cătină albă, cerenţel, cireş, vişin, coada calului, coada racului, dud, izmă, merişor, mur, muşeţel, nuc, pătlagină, plămânărică, porumbar, răchitan, roiniţă, troscot, turiţă mare, urzică, urzică moartă, zmeură.

Ceaiuri: antidiareice.

Fructe: afin, caisă, castană, coacăz negru, dud negru, gutuie, măr, moşmon, mura salbatică, pară, nucă.

Cereale: orz, orez.

Medicamente din plante: Comprimate antidiareice.

Alte recomandări:
In funcţie de formele clinice, regimul va fi unul destul de sever, de curăţare intestinală, care va fi lărgit în legătură cu evoluţia bolii.
Sunt interzise: legumele verzi, fructele, afumăturile, slănină, şuncă, iritantele.
Sunt permise: peştele slab, cartofii (dacă sunt toleraţi), unt, uleiuri, sucuri ( în funcţie de evoluţia bolii).
Bolnavul va sta în repaos la pat, punând comprese calde pe abdomen, şi nu va mânca timp de 24 de ore, după care va hidrata organismul cu ceaiurile menţionate, neîndulcite, iar ca dietoterapie va folosi supe de morcov şi pătrunjel, strecurate si sărate.
Nu se consumă fructe şi legume crude, lapte dulce, miere.