Diabet juvenil: simptome, cauze, prevenire, diagnostic și tratement

diabet juvenil

Diabet juvenil: simptome, cauze, prevenire, diagnostic și tratement

Diabet juvenil: forma de diabet juvenil care apare cel mai des la copii este diabetul de tip I, iar aproximativ 90-95% dintre copiii cu diabet sub vȃrsta de 16 ani, suferǎ de aceastǎ formǎ a bolii. Diabetul este o afecțiune ȋn care nivelul de glucozǎ din sȃnge crește exagerat de mult, ducȃnd la un deficit de insulinǎ, substanțǎ secretatǎ de pancreas.

Există două tipuri de diabet:

Diabetul de tip I este cauzat de distrugerea autoimună a celulelor pancreasului care secretǎ ȋn mod normal insulinǎ. Acești pacienţi vor avea nevoie de injecţii cu insulină pe parcursul ȋntregii vieți.

Diabetul de tip II (sau non-insulinodependent) este o afecțiune mult mai comunǎ şi apare din aceleași motive ca și cel de tip I, ȋnsǎ cauzele care produc afecțiunea sunt de altǎ naturǎ.

Diabet juvenil: simptome

Simptomele diabetului zaharat de tip I pot să apară brusc, şi includ:

Diabet juvenil: cauze

Cauza exactǎ a diabetului juvenil este ȋncǎ neclarǎ. Cu toate acestea, se crede că diabetul zaharat de tip I apare la copiii al căror sistem imunitar este predispus genetic pentru a dezvolta un răspuns agresiv autoimun. Spre deosebire de diabetul zaharat de tip II, aceastǎ formǎ de diabet nu este cauzatǎ de obezitate sau de un consum excesiv de zahăr.

Diabet juvenil: complicații

Dacǎ diabetul nu este tratat, copiii pot fi expuși unui risc mai mare de a suferi leziuni:

Diabet juvenil: diagnostic

Medicul poate recomanda o serie de analize de sȃnge sau de teste de urinǎ pentru a depista diabetul la copil. Proba de urină va testa nivelul de glucoză şi cetone ȋn timp ce testul de sȃnge va măsura cantitatea de glucoză din sânge.

Ȋn cazul ȋn care se va efectua un test de toleranţă la glucoză, acesta va mǎsura capacitatea organismului de a procesa glucoza. În timpul acestui test, nivelul de zahăr din sânge şi urină sunt monitorizate timp de trei ore, după ce a fost consumatǎ o soluţie cu un nivel de glucozǎ ridicat.

Diabet juvenil: tratament

Tratamentul diabetului juvenil presupune:

  • Modificarea dietei
  • Tratamentul cu insulină
  • Automonitorizarea glucozei din sânge
  • Exerciții fizice

Diabet juvenil: Dieta

Este important ca dieta copilului cu diabet sǎ fie una echilibratǎ și sǎnǎtoasǎ, și sǎ conținǎ legume, fructe, fibre și carbohidrați. Pǎrinții trebuie sǎ se ocupe atent de dieta copilului iar ȋmpreunǎ cu un dietetician, pot realiza un program de alimenție ȋn funcție de vȃrsta și greutatea copilului.

Tratamentul cu insulinǎ

Majoritatea copiilor cu diabet zaharat au nevoie de tratament cu insulină. Dacă este cazul, medicul recomandǎ injecții zilnice sau utilizarea unei pompe de insulinǎ.

Automonitorizarea nivelului de glucozǎ din sȃnge

Glicemia poate fi verificatǎ zilnic iar atunci cȃnd este nevoie, de mai multe ori pe zi sau chiar pe timpul nopții.

Exercițiile fizice

Activitatea fizicǎ este importantǎ pentru copiii care suferǎ de diabet zaharat, deoarece scade nivelul zahărului din sânge. Dacă copilul are un tratament cu insulină, sportul poate reducere cantitatea de insulinǎ utilizatǎ zilnic.

Atenție ȋnsǎ! Prea multă insulină şi prea multe exerciţii fizice pot reduce excesiv nivelul de zahăr din sânge şi pot duce la hipoglicemie.

Diabet juvenil: prevenire

Diabetul poate fi prevenit printr-o dietǎ sǎnǎtoasǎ și printr-un stil de viațǎ sanǎtos, mai ales ȋn cazul copiilor cu predispoziție geneticǎ spre aceastǎ boalǎ. Pacienții care au dezvoltat deja diabet trebuie sǎ se prezinte la control ȋn mod periodic pentru monitorizarea bolii și a rǎspunsului la tratament.

Copilul va trǎi cu aceastǎ boalǎ mai mult decȃt o persoanǎ la care boala apare la maturitate, de aceea este foarte important ca pǎrinții sǎ ȋși ajute copilul sǎ gestioneze mai ușor simptomele bolii prin oferirea sprijinului necesar.

Noi studii

Noi metode de a preveni dezvoltarea complicaţiilor sunt testate de cǎtre cercetǎtori, urmȃnd ca aceștia sǎ dezvolte strategii care sǎ încetineascǎ sau sǎ întârzie unele dintre consecinţele unui diabet complicat.

De asemenea, noi studii legate de utilizarea celulelor stem și de modul ȋn care acestea pot fi stimulate pentru a se dezvolta în celule pancreatice, sunt testate de cǎtre oamenii de știintǎ.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole