9 remedii naturale pentru a combate un deficit de fier

deficit de fier doftoria

Deficit de fier: 9 remedii naturale pentru a combate un deficit de fier

1. Mănâncă mai multe carne slabă

Fierul găsit în carne, păsări de curte și pești – cunoscut sub numele de fier hem – este mult mai ușor de absorbit de tractul digestiv uman. Dacă credeți că este posibil să aveți deficit de fier, încercați să adăugați o suplimentare de carne slabă la meniul zilnic. Amintiți-vă că în timp ce există multe surse de legume excelente, cum ar fi soia, spanacul și alte verdețuri, fierul ne-hem găsit în plante este mult mai greu de digerat.

2. Fierbeți legumele

Procesul cu abur mărește biodisponibilitatea fierului conținut în legume. Asigurați-vă că nu coaceți prea mult legumele, deoarece aceasta se pot transforma rapid și pot pierde multe dintre substanțele nutritive delicate pe care le oferă.

3. Luați vitamina C

Acidul ascorbic, mai cunoscut sub numele de vitamina C, joacă un rol major în absorbția fierului în intestine. Încercați să adăugați ardei dulci roșii sau galbeni la mese bogate în proteine ​​pentru o doză sănătoasă de acid ascorbic. Puteți, de asemenea, să luați suplimente de vitamina C înainte sau după o masă bogată în fier pentru a promova o absorbție mai bună.

4. Consumați vitamine B

Acidul folic (B-9) și cobalamina (B-12) pot ajuta atât la inversarea, cât și la prevenirea unei deficiențe de fier. B-12 este ușor disponibil din pește, carne de pasăre și carne roșie, toate acestea fiind și surse importante de fier. B-9 se găsește în concentrații ridicate în legume cum ar fi avocado, portocale, verdeață de culoare închisă și multe leguminoase care sunt, de asemenea, surse excelente de fier.

5. Aveți grijă la inhibitori

Deși există mai mulți nutrienți care ajută organismul să digere și să proceseze mai bine fierul, există și câțiva inhibitori. Mineralele precum calciu, magneziu, zinc și cupru concurează cu fierul pentru absorbție. Acidul fitic găsit în boabe și legume se leagă de fier și îl scoate din tractul digestiv nedigerat. De asemenea, alimentele bogate în fibre pot determina trecerea fierului prin intestine fără a fi absorbite. Un alt inhibator de fier, acidul tanic este utilizat în mod obișnuit în bere și vin ca agent de clarificare, precum și în băuturi răcoritoare și sucuri pentru a conferi o aromă mai apetisantă.

6. Evitați administrarea de antiacide

Atât calciul cât și magneziul, care se găsesc în concentrații mari în comprimate antacide, concurează cu fierul pentru absorbția în tractul digestiv. Pentru a vă asigura că obțineți cât mai mult fier din alimente, încercați să evitați să luați antiacide imediat după ce ați luat o masă bogată în fier.

7. Evitați fumul de țigară

Nu este un secret că fumul de țigară este rău pentru tine. Renunțarea la fumat va îmbunătăți nu numai nivelul de fier, ci și orice alt aspect al sănătății.

8. Vindecați tractul digestiv

Chiar și cu un tract digestiv perfect sănătos, corpul uman absoarbe doar 20% din totalul fierului biologic disponibil din alimentele pe care le consumăm. Dacă digestia devine dezechilibrată, acest număr va scădea semnificativ.

9. Utilizați vase de gătit din fontă

Prepararea alimentelor într-o tigaie din fontă poate adăuga o cantitate semnificativă de fier la masă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul alimentelor foarte acide, cum ar fi roșiile, uleiul de măsline, brânza și alte produse lactate.

Citește și alte articole:

10 semne că puteți avea o deficiență de fier

Deficiența de vitamina D: alimente care o conțin