Boli cauzate de deficiențe nutriționale

deficiențe nutriționale doftoria

Deficiențe nutriționale

O dietă sănătoasă și echilibrată, îmbogățită cu toate substanțele nutritive esențiale, este o necesitate pentru bunăstarea generală. Copiii și adulții necesită o nutriție adecvată pentru a asigura o viață sănătoasă și îndelungată. Malnutriția și deficiența acestor elemente vitale pot duce la boli și condiții grave.

Boli cauzate de deficiențe nutriționale:

1. Rahitismul:

Deficitul de vitamina D împreună cu calciu și potasiu din organism cauzează rahitismul. Boala este caracterizată de oase slabe și moi, picioare arcuite și deformări osoase. Peștele, produsele lactate fortifiate, ficatul, uleiul și lumina soarelui sunt câteva surse bogate de vitamina D. Este posibil să fie nevoie să se recurgă la suplimente alimentare pentru a face față lipsei „vitaminei de soare” din organism.

2. Lipsa de niacină (vitamina B3):

Lipsa de niacină sau deficienta de vitamina B3 în organism favorizează anumite afecțiuni cum ar fi: demența, diareea, dermatita . Deficitul de niacină este, de asemenea, însoțit de o cantitate mică de aminoacizi, triptofan și lizină sau de prezența excesivă a lizinei în organism. Alimentele îmbogățite cu niacină sunt tonul, cerealele integrale, arahidele, ciupercile, carnea de pui etc. Acestea ar trebui consumate în mod regulat pentru a evita aceste boli.

3. Scorbut:

Nivelele reduse de vitamina C sau acid ascorbic în organism pot provoca scorbut. Scorbutul inhibă în principiu producerea de colagen în organism, care este proteina structurală care leagă țesuturile. Degradarea pielii și a gingiilor, formarea anormală a dinților și a oaselor, întârzierea sau incapacitatea de a vindeca rănile și sângerările sunt efectele scorbutului asupra corpului. Trebuie să asiguram un consum optim de vitamina C, având în mod regulat fructe citrice, cum ar fi portocalele, lămâile, căpșuni etc și broccoli.

4. Beri Beri:

Lipsa vitaminei B1 sau a tiaminei în organism duce la boala numită beri beri. Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt modificarea coordonării musculare, degenerarea nervului și probleme cardiovasculare. Carnea, ouăle, cerealele integrale, fasolea uscată etc. sunt bogate în tiamină și, prin urmare, trebuie consumate în cantități adecvate în fiecare zi pentru a evita această boală dureroasă.

5. Orbire nocturnă:

Xeroftalmia sau orbirea nocturnă se caracterizează prin orbire datorată creșterii slabe, uscăciunii și keratinizării țesutului epitelial sau infecției cronice a ochiului. Cauza acestei boli este atribuită deficitului de vitamina A din organism. În situații înrăutățite, orbirea nocturnă se poate agrava și duce la pierderea vederii. Cea mai sigură modalitate de a spori nivelul vitaminei A în organism este consumarea de surse naturale de hrană, cum ar fi morcovi, legume verzi etc.

6. Mărirea anormală a glandei tiroide:

Iodul din organism este esențial pentru metabolismul celular normal iar deficiența iodului poate provoca tulburări. Glandele tiroide mărite provoacă hipotiroidism. Această boală se întâlnește frecvent la deficitul de iod. Sarea iodată și peștele de apă sărată sunt surse bogate de iod și trebuie consumate în mod regulat pentru a evita boala.

7. Anemia cu deficit de fier:

Anemia de deficit de fier este o boală cauzată de deficiența de fier în organism. Aceasta se caracterizează printr-o scădere a numărului de celule roșii în sânge sau a hemoglobinei în organism, ducând la oboseală, slăbiciune, dispnee și paloare a corpului. Dovleac, nuci, tofu, tărâțe etc. sunt surse bogate de fier pentru organism.

8. Malnutriție caracterizată prin edeme:

Malnutriția este o boală de deficiență cauzată de lipsa de proteine ​​și de energie în organism. Este caracterizată de anorexie, ficat mărit, iritabilitate și dermatoză ulcerantă. Acestea sunt una dintre deficiențele nutriționale la copii, în special din zonele afectate de foamete și din zonele cu aprovizionare cu alimente proaste. O dietă sănătoasă și echilibrată îmbogățită cu surse de proteine ​​și carbohidrați cum ar fi ouăle, lămâia, orezul, etc. ajută la combaterea acestei probleme.

9. Depresie:

Problemele de depresie, căderea părului, erupții cutanate și probleme mentale sunt cauzate de deficitul de vitamina B7 sau biotina. Această deficiență poate fi fatală dacă este prezentă într-o formă agravată. Consumați produse de pasăre, produse lactate, arahide, nucile, care sunt surse bogate de biotină. Acestea trebuie consumate împreună cu suplimentele pentru a recupera și a preveni aceste boli.

10. Osteoporoza:

Deficiența vitaminei D și a calciului din organism poate afecta negativ sănătatea oaselor și a coloanei vertebrale. Aceasta duce la oase nesănătoase, moi și fragile, care sunt predispuse la fracturi și defecte ale structurii coloanei vertebrale. Bananele, spanacul, laptele, bame, soia și lumina soarelui sunt surse naturale de vitamină D și calciu, care acționează pentru a elimina această deficiență.