10 semne că puteți avea o deficiență de fier

deficiență de fier doftoria

Deficiență de fier? 10 semne că puteți avea o deficiență de fier

  • 1. Buze uscate sau crăpate

Proteinele de feritină eliberează fier în piele pentru regenerarea celulară și creșterea celulelor noi. Din acest motiv, pielea uscată sau crăpată, în special în jurul buzelor, este un indicator important al unei eventuale deficiențe de fier.

  • 2. Oboseală

Acesta este cel mai frecvent simptom al deficitului de fier și poate fi cel mai ușor de trecut cu vederea. Oboseala este adesea atribuită supraexploatării, fără a dormi suficient, stres sau o lungă listă de alte probleme comune. Cu toate acestea, deoarece celulele roșii cu deficit de fier nu pot transporta suficient oxigen în organism și toate celulele dvs. au nevoie de oxigen pentru a funcționa, deficitul de fier este o cauză principală de letargie generală.

  • 3. Lipsă de concentrare

Atunci când mintea și corpul sunt lipsite de oxigen datorită deficienței de fier, una dintre problemele mai subtile care pot apărea este o scădere a concentrației. Din nou, acest simptom este un eveniment destul de comun cu o serie de alte cauze posibile și, prin urmare, este adesea greșit diagnosticat.

  • 4. Insomnie

Corpul uman stochează rezerve de fier în splină, ficat și intestine printr-o proteină de legare intracelulară numită feritină. Feritina eliberează fierul înapoi în organism pentru a facilita anumite funcții de bază, printre care reglarea somnului. Atunci când corpul suferă de deficiență de fier și feritiniile de fier devin epuizate, o persoană poate dezvolta tulburări de somn, cum ar fi insomnia.

  • 5. Schimbari de dispozitie si iritabilitate

Deficitul de fier împiedică capacitatea organismului de a produce anumiți hormoni. Acest lucru poate duce la schimbări de dispoziție, senzații crescute de stres, anxietate și iritabilitate – toate simptomele care sunt, de asemenea, adesea atribuite altor cauze.

  • 6. Umflarea sau durerea limbii

Deficitul de fier se poate manifesta sub formă de durere, inflamație sau decolorare a limbii. Dacă limba pare palidă sau netedă, ar putea fi lipsa hemoglobinei în sânge – un rezultat al nivelurilor scăzute de fier.

  • 7. Probleme de mestecat sau înghițire

Glosita cauzată de deficiența de fier poate, de asemenea, să facă foarte dificilă mestecarea sau înghițirea alimentelor și a apei, în special dacă limba devine foarte umflată spre spatele gâtului. În cazurile severe, această afecțiune poate afecta și capacitatea unei persoane de a vorbi.

  • 8. Dureri de cap inexplicabile

Mușchii de pe față, gât și umeri lipsiți de sânge oxigenat din cauza deficienței de fier pot deveni dureroși sau tensionați, ducând la dureri de cap frecvente și inexplicabile.

  • 9. Membre dureroase sau rigide

Deficitul de fier poate duce la durere la nivelul mușchilor și articulațiilor. Acest lucru poate fi mai vizibil pentru cei care au un stil de viață foarte activ deoarece depozitele de fier epuizate au ca rezultat regenerarea celulară grea și recuperarea lentă a mușchilor.

  • 10. Paloare

Atunci când corpul dumneavoastră are deficit de fier, nivelurile de celule roșii sanguine se diminuează, rezultând un aspect vizibil de culoare galbenă. Acest lucru devine deosebit de vizibil la față, degetele de la picioare, degete, precum și în orice alte zone în care sângele este aproape de suprafața pielii.