De ce este bună ceapa? O farmacie concentrată într-o singură căpăţână!
De ce este bună ceapa? Ceapa este o legumă ce nu lipsesc din gospodăriile noastre, fiind prezentă în aproape toate preparatele culinare. Ţinând seama de valoarea ei terapeutică şi nutritivă, se poate considera că reprezintă o adevărată farmacie concentrată într-o singura căpăţână, un veritabil factor de sănătate şi de longevitate.
De ce este bună ceapa?
Ceapa prezintă o mare valoare terapeutică, asigurată de prezenţa vitaminelor (complexul B, A, C, E) şi a oligoelementelor (Fe, K, P, Cu, Se, Zn, Si şi iod).
Mai sunt prezente glucidele solubile (6%), acidul malic, quercetina etc. Ceapa roşie este bogată în antociani, coloranţi cu proprietăţi antioxidante.
Ceapa reglează metabolismul lipidelor (şunca se mănâncă cu ceapă) şi scade nivelul colesterolului din sânge, evitând riscul unor boli cardiace şi de circulaţie sanguină (ateroscleroză, hipertensiunea arterială, pericardită, tromboze).
Sistemul nervos beneficiază din plin de prezenţa sulfului care acţionează prin îndepărtarea stărilor de astenie, insomnii, migrene, surmenaj fizic şi intelectual şi asigură o stare psihică echilibrată, prin stimularea transportului de aminoacizi spre creier şi spre ramificaţiile nervoase.
Vitaminele C şi E, precum şi sulful au acţiuni antibacteriene naturale, măresc imunitatea organismului şi rezistenţa împotriva infecţiilor cu streptococi şi stafilococi. La copii, consumul regulat de ceapă s-a dovedit important în caz de anemie şi rahitism, iar la vârstnici previne îmbătrânirea prematură, vindecă surditatea şi ţiuit în urechi.
De ce este bună ceapa?
Persoanele reumatice pot beneficia de efectele cepei în combaterea inflamaţiilor provocate de artrite, artroze şi gută.
Prezenţa ionului crom intervine favorabil la persoanele diabetice prin reglarea nivelului de insulină şi creşterea toleranţei la glucoză.
În probleme dermatologice, ceapa este foarte eficace în protejarea elasticităţii pielii (datorită prezenţei vitaminei A) şi în combaterea unor boli (furunculi, abcese, ulceraţii, răni, plăgi, panariţiu, arsuri, degerături, negi, pistrui, înţepături de insecte).
Mirosul de ceapă îndepărtează ţânţari în spaţiile de locuit.
Suc de ceapă amestecat cu miere ajută la vindecarea crăpăturilor pielii provocate de frigul iernii.
În afecţiunile bucale are efecte în caz de gingivite, afta şi abces dentar.
Decoctul cu coji de ceapă, adăugat în apa de clătit a părului, contribuie la regenerare în caz de alopecie şi dă o strălucire deosebită părului castaniu.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte Articole