Curcubeul din farfurie
Știați că mâncarea sănătoasă este la fel de ușoară ca și curcubeul? Așa este, dacă încorporați o gamă de curcubeu de fructe și legume colorate în dieta dvs., atunci veți fi pe drumul către o dietă bine rotunjită și nutritivă. Culoarea poate adăuga o atracție vizuală încântătoare pentru a mânca alimente sănătoase. În loc să veniți cu planuri complexe de rotație, urmați curcubeul. În timpul săptămânii dvs., includeți fructe și legume care sunt verzi, roșii, galbene, portocalii, albe, albastre și violet, și veți obține o mulțime de substanțe nutritive vitale care vă sporesc sănătatea.
Iată cele cinci culori pe care trebuie să le consumați în mod regulat pentru a vă îmbunătăți sănătatea!
Galben și Portocaliu:
Legumele galbene și portocalii conțin un puternic procentaj nutrițional. Acestea sunt bogate în beta-caroten, vitamina A și vitamina C, antioxidanți puternici care neutralizează radicalii liberi care se deplasează în jurul corpului și dăunează celulelor. Radicalii liberi sunt considerați responsabili pentru ateroscleroza și boala cardiacă, cataracta, afectarea vaselor de sânge, bolile inflamatorii și artrita, astmul și chiar cancerul. Consumul ridicat de carotenoide specifice, cum ar fi beta-carotenul, care se găsește în alimentele portocalii și galbene, diminuează riscul de apariție a artritei inflamatorii.
Iată câteva dintre alimentele galbene și portocalii pe care le puteți mânca: lămâi, morcovi, dovleac, ardei galben, porumb, cartofi, mere.
Verde:
Legumele verzi sunt bogate în fitochimice care îți îmbunătățesc sănătatea și oferă o mulțime de fibre. Legumele crucifere, în special, au compuși sulfuroși care ajută ficatul să detoxifice substanțele dăunătoare, să prevină degenerarea maculară și să protejeze femeile de cancerul ovarian. Alte legume verzi și fructe au potasiu, ceea ce este minunat pentru tine. Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza, varza de Bruxelles, sunt bogate în fitonutrienți. Asigurați-vă că gătiți ușor legumele crucifere pentru a maximiza valoarea nutritivă a acestora.
Iată câteva dintre alimentele verzi: salata verde, spanac, dovlecei, sparanghel, castraveți, anghinare, bame, pătrunjel, alge marine, lime (lămâia verde), mere verzi.
Albastru și Mov:
Legumele și fructele albastre și violet sunt unele dintre cele mai hrănitoare. Ele oferă protecție împotriva unor tipuri de cancer, sunt bune pentru sănătatea tractului urinar și menținerea funcției de memorie. Multe dintre aceste alimente albastre și violete sunt bogate în antocianină fitonutrientă, un alt tip de flavonoid care este excelent pentru combaterea daunelor pe care le face viața de zi cu zi celulelor.
Iată câteva opțiuni pentru alimentele albastre și violete: varză roșie, coacăze, afine, mure, struguri, prune.
Roșu:
Fructele și legumele roșii includ licopenul găsit în pepene verde, grapefruit roz și roșii. Licopenul este cunoscut pentru combaterea cancerului de prostată și poate fi unul dintre motivele pentru care dieta mediteraneană este atât de sănătoasă.
Iată câteva opțiuni pentru alimentele roșii: roșii, ridichi, ardei gras roșu, ardei roșu, ardei iute, rodie, cicoare roșie.
Alb:
Conopida conține multe dintre substanțele nutritive printre legumele crucifere, dar este singura care este albă. Alții pe lista, cum ar fi ceapa și usturoiul, sunt considerați super-alimente pentru beneficiile lor uimitoare de sănătate. Ceapa este un mare prebiotic. Ceapa și usturoiul sunt ambii membri ai familiei Allium. Acestea pot scădea zahărul din sânge și pot avea proprietăți uimitoare antiinflamatoare și anti-bacteriene.
Iată câteva opțiuni pentru alimentele albe: conopidă, ceapă, usturoi.