Cum se prepară alifiile şi uleiurile din plante
Prepararea alifiilor are loc astfel: se mărunţesc de două ori câte două mâini pline de plante. Se încing 500 de grame de untură de porc, ca şi cum s-ar pune ceva la prăjit în untură. Plantele se amestecă în această grăsime fierbinte, se lasă să sfârâie scurt în tigaie, se amestecă în continuare, se ia tigaia după foc, se acoperă şi se lasă la rece peste noapte. A doua zi se încălzeşte totul uşor, se filtrează printr-o bucată de tifon, iar crema astfel obţinută se introduce cât este caldă în borcane pregătite dinainte.
Prepararea uleiurilor are loc astfel: florile sau plantele se bagă fără a se îndesa într-o sticlă până la gât şi se toarnă deasupra ulei de măsline presate la rece, în asa fel încât uleiul să acopere plantele cu un strat gros de două degete. Se lasă 14 zile la soare sau în apropierea unei surse de căldură (aragaz, calorifer, sobă etc.)