Crema de gălbenele: beneficii şi contraindicaţii

Crema de gălbenele

Crema de gălbenele

Folosită de mulţi ani în scopuri cosmetice, dar şi terapeutice, crema de gălbenele este un produs ieftin şi accesibil, pe care adesea îl trecem cu vederea însă.

Cu o textură uşor grasă şi puternic hidratantă, crema de gălbenele poate fi considerată un produs de îngrijire complex, însă numai dacă alegem variantele naturale, fără exces de coloranţi ori parabeni.

Crema de gălbenele tratează aproape orice – de la eczema la psoriazis, de la hemoroizi până la acnee.

Cel puţin asta deducem dacă luăm în calcul obiceiul multor români care apelează la acest unguent ca la un panaceu.

Însă specialişti în dermatologie atrag atenţia că multe persoane supraestimează puterile vindecătoare ale tradiţionalei creme de gălbenele.

Crema de gălbenele conţine (ca ingrediente de bază cărora le mai pot fi adăugate şi altele): petrol, parafină lichidă, apă, lanolină, extract de „calendula officinalis“ – gălbenele, metilparaben.

Indicaţiile ei spun că are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi este foarte eficientă în curăţare, hidratare şi tonifiere, ne scapă de coşuri, de eczeme, de micoza, de arsurile solare, celulită, hemoroizi sau leziuni ale pielii.

Însă, medicii dermatologi atrag atenţia ca unii compuşi din unguent îi anulează, de fapt, presupusul caracter „natural”, Spre exemplu – parabenii.

Aceştia sunt conservanţi fără de care nu se poate produce un produs cosmetic pentru că împiedică multiplicarea bacteriilor. O parte dintre ei, aşa-numiţii „parabeni cu lanţ lung“, acţionează asemenea hormonilor estrogeni şi, odată ajunşi în corp, afectează activitatea hormonală.

Un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard a indicat o legătură între un tip de parabeni şi problemele de fertilitate la femei.

S-a demonstrat că parabenii au o capacitate de a mima hormonul feminin, estrogen, care e implicat în cancerul de sân, de col uterin. Aşadar, încearcă să eviţi produsele care conţin aceste substanţe. Dacă putem să alegem fără parabeni.

Folosit în exces, orice tratament nu va mai avea rezultatele excepţionale de la început. Dacă observi că nu mai are efect, sau că nu are efect deloc asupra afecţiunii pe care o ai, opreşte administrarea.

Nu aplicaţi pe pielea micuţilor cremă de gălbenele, de muştar sau iaurt, deoarece pot determina sensibilizări ale pielii şi apariţia de dermatita de contact, dificil de tratat, care pot persista ulterior pentru tot restul vieţii.

Lucruri pe care le poţi face cu crema de gălbenele:

O poţi folosi ca şi tratament intens hidratant pentru mâini. Tot ce trebuie să faci e să îţi aplici o cantitate generoasă de cremă pe mâini şi să te culci purtând mănuşi.

Chiar dacă nu va fi cea mai plăcută experienţă din viaţa ta, a doua zi vei vedea că a meritat efortul – mâinile tale vor fi catifelate şi perfect hidratate.

Îţi poţi demachia tenul. În lipsă de demachiant, poţi apela la crema de gălbenele. Aplică puţin produs pe o dischetă demachiantă, curăţă orice urmă de machiaj şi apoi spală-ţi faţa cu apă călduţă.

Poţi aranja rapid vârfurile părului. O cantitate foarte mică de cremă de gălbenele, frecată puţin între palme şi aplicată pe vârfurile părului le poate reda aspectul frumos şi poate preveni despicarea acestora.

Îţi poţi hidrata zonele cu probleme. Călcâiele sau coatele uscate pot reveni la aspectul lor plăcut cu ajutorul cremei de gălbenele. Pielea uscată va fi hidratată în profunzime, iar iritaţia va dispărea.

O poţi folosi la masaj. Datorită texturii uşor grase, dar şi a mirosului său plăcut, crema de gălbenele poate fi utilizată şi pentru masaj.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole