Consum de antibiotice: România, locul 4 în Europa

consum de antibiotice doftoria

Consum de antibiotice: România, locul 4 în Europa

Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează apariţia bacteriilor rezistente la tratament. O statistică făcută la nivel european arată că suntem pe locul patru la consumul de astfel de medicamente. Potrivit lui Gabriel Popescu, consilier în Ministerul Sănătății, România în 2016 era a doua ţară din Europa în ceea ce priveşte consumul de antibiotice, zilnic aproximativ 600.000 de români urmând un astfel de tratament, trendul fiind unul de scădere, momentan. Conform specialiştilor, antibioticele nu scad febra şi nu au efect în cazul răcelilor şi al infecţiilor respiratorii, 90% dintre antibiotice fiind consumate în afara spitalului fără supravegherea medicului,

Odată cu descoperirea antibioticelor, a apărut rezistenţa bacteriilor la antibiotice şi ne găsim după 75 de ani de utilizare a antibioticelor în situaţia în care discutăm despre bacterii super rezis­tente care produc infecţii netratabile în momentul de faţă. Acest lucru poate să aibă un impact extraordinar de mare în următorii 30 de ani asupra sănătăţii publice, iar boli actualmente tratabile vor deveni netratabile din punctul de vedere al terapiei antibiotice.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, a subliniat, că la originea răspândirii rezistenţei bacteriilor sunt utilizarea iraţională a antibioticelor şi transmiterea bacteriilor rezistente între oameni, între animale şi oameni, animale şi mediu. „Cu ce ne tratăm noi în mod obişnuit? Cu antibiotice. Total greşit. În momentul în care am luat un antibiotic pentru că îmi curgea nasul, nu am făcut decât să mai dăm un zvâc unor germeni care să dezvolte rezistenţă. Aveţi pe dumneavoastră şi în dumneavoastră de zece ori mai multe bacterii decât celulele din care sunteţi constituiţi. Aceste bacterii sunt protectoare. În momentul în care iau un antibiotic fără rost, nu face decât să omoare aceste bacterii care ne protejează”, a explicat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit unui raport al Observatorului Român de Sănătate (ORS), adeseori, pacienţii sau familiile lor exercită presiuni asupra farmacistului sau medicului pentru eliberarea unui antibiotic chiar şi când folosirea acestuia nu este justificată medical. Potrivit ORS, înalţi oficiali europeni, precum directorul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, au atras atenţia din 2014 că România se află deja „în zona roşie” în ceea ce priveşte consumul de antibiotice.

Efectele consumului de antibiotice

  • probleme digestive
  • candidoza
  • afecţiuni respiratorii
  • afecţiuni ale rinichilor

Puteţi încerca şi o reţetă naturală de antibiotic:

Cel mai puternic antibiotic natural preparat acasă