Colica biliară: simptome, cauze și tratament naturist

Colica biliară

Colica biliară

Colica biliară – ce o generează și cum o putem trata – Un episod de colică biliară înseamnă o criză atât de dureroasă încât este greu de uitat.

Evident, că astfel de crize nu apar din senin, ci dintr-un motiv sau altul.

Vezica biliară (colecistul sau “fierea”) este un sac mic, poziţionat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretată de ficat.

Bila ajută la digestia grăsimilor, iar calculii biliari sunt compuşi din colesterol şi pot avea dimensiunea unui bob de orez sau a unei mingii de golf.

Multe persoane au calculi biliari, poate chiar fără să știe, pentru că aceștia nu generează probleme decât în momentul în care ajung să blocheze canalul excretor.

Dacă tratamentul chirurgical este necesar, în majoritatea cazurilor cea mai bună decizie este îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) şi poate fi făcută laparoscopic sau cu bisturiul.

Colica biliară

De regulă, colica biliară debutează seara sau chiar noaptea, ca urmare a exceselor alimentare din cursul zilei sau a faptului că ați mâncat ceva care le-a favorizat, cum ar fi, de exemplu, carne tocată, prăjeli etc. sau ați băut mai mult alcool.

Se manifestă prin durere pe partea dreaptă a abdomenului, în hipocondrul drept (regiunea ficatului), cu iradieri în umărul drept sau în vârful omoplatului.

Uneori apar şi stări de greaţă.

Colica biliară reprezintă o inflamaţie și se manifestă, în special, la persoanele care suferă deja de dischinezie sau litiază biliară.

Crizele sunt foarte dureroase, ating un vârf al durerii la circa o jumătate de oră de la debut și, nu de puține ori, pot dura toată noaptea.

În afară de pastilele recomandate de medic, ajută să beți și un ceai de coada șoricelului, ceai de mentă, ceai de muşeţel, ceai de sunătoare sau tei.

Colica biliară

Pentru a preveni apariţia colicilor biliare trebuie să evitați să mâncați grăsimi, sosuri, rântaşuri, smântână și unt și să nu faceți exces de băuturi alcoolice.

În general, ouăle şi ciocolata sunt alimentele care declanşează o astfel de criză.

Dacă o astfel de criză nu cedează, cu pastile sau ceaiuri, sau aveți crize repetate se recomandă investigații medicale și tratamentul afecţiunilor biliare care generează colicile.

Colica biliară

Cum poți preveni crizele

  • menţinerea greutăţii corporale normale
  • evitarea scăderilor sau creşterilor bruşte în greutate
  • repaus la orizontală în timpul crizelor dureroase

Din trei în trei ore, pe durata unei zile, se bea infuzie de rostopască (o jumătate de linguriţă de plantă la o cană cu apă); rostopasca are efect antispastic şi sedativ.

Se bea, în cursul unei zile, infuzie de coada şoricelului (două linguri la o jumătate de litru de apă).

Se recomandă şi infuzii reci din mentă, muşeţel, sunătoare şi tei.

Dacă aveţi şi senzaţie de greaţă, adăugaţi în ceai şi zeamă de lămâie.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole