Cistita: simptome, cauze, diagnostic, tratament naturist

Cistita tratament naturist

Cistita tratament naturist

Cistita este o inflamație a mucoasei din interiorul vezicii urinare. Este confundată deseori cu anexita, inflamația localizată la nivelul organelor genitale, fiindcă principalul simptom, cel de disconfort abdominal, este similar.

Femeile sunt mai predispuse la această afecțiune și este mai frecventă în sezonul rece, deși nu poate fi făcută nicio corelație medicală între frig și apariția infecției. Cel mai probabil, ca și în cazul multor alte boli, frigul scade rezistența sistemului imunitar.

Infecţiile urinare sau cistitele, cum sunt denumite în limbaj popular, sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.

Boala este întâlnită mai des la femei, dar și bărbații de vârsta a treia sunt predispuși la ea. Acest tip de infecții apare din cauza faptului că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, duc la modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare.

Statisticile mondiale menționează faptul că infecțiile urinare sunt cele mai răspândite infecții, mai des întâlnite chiar decât infecțiile respiratorii cu tuse și expectorație.

Femeile sunt mai predispuse la infecțiile urinare, 50% dintre acestea suferind cel puțin o dată în timpul vieții de o formă de infecție urinară. Bărbații tineri sunt rareori afectați de infecții urinare, în schimb, bărbații peste 50 ani, cu afecțiuni ale prostatei, sunt mai expuși riscului de infecții urinare.

Cistita tratament naturist: Care sunt cauzele infecțiilor tractului urinar?

Cistita este provocată de o infecție bacteriană, care se declanșează atunci când bacteriile „vinovate” ajung în vezica urinară și o împiedică să își îndeplinească funcțiile. Aceste bacterii pătrund în organism prin uretră și provin în general din zona vaginală sau din intestine, cel mai frecvent diagnosticata prin urocultura fiind Escherichia Coli.

O altă cauză frecventă este igiena precară, care permite bacteriilor din zona anală să ajungă în dreptul uretrei. De asemenea, litiaza urinara poate genera lezarea mucoasei uretrei sau vezicii si inmultirea germenilor existenti in mod natural in vezica si caile urinare.

Deshidratarea stă și ea deseori la baza cistitei, fiindcă un consum mic de lichide împiedică eliminarea completă a bacteriilor din rinichi și vezică.

Cistitele sunt frecvente și în cazul femeilor însărcinate, deoarece sarcina presează vezica urinară, care se golește incomplet, dar și în cazul femeilor aflate la post-menopauză, din cauza nivelului scăzut de estrogen.

Cistita poate fi prevenită prin menținerea unei igiene corecte, purtarea lenjeriei intime din bumbac, contactul se*ual protejat și hidratarea corespunzătoare.

Aparatul urinar, dar şi urina în sine prezintă o serie de proprietăţi cu rolul de a preveni înmulţirea şi diseminarea ascendentă a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior şi anusului, cu care se învecinează anatomic deschiderea uretrei.

În 80 % din cazuri (valabil pentru infecţiile urinare comune) bacteria implicată este Escherichia coli ( E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului şi anusului.

Cistita tratament naturist: Simptomele unei infecţii urinare

Cistita se manifestă prin:

  • nevoie frecventă de a urina
  • durere sau usturime la urinare
  • cantitate mică de urină eliminată de fiecare dată
  • urină de culoare închisă, tulbure și uneori cu sânge
  • urină cu un miros înțepător
  • disconfort și dureri abdominale
  • durere în timpul actului se*ual
  • lipsă de energie, stare generală proastă
  • febră

Simptomele unei infecţii ale tractului urinar (ITU) variază în funcţie de localizare.

Cineva poate avea o infecție urinară joasă (ITU inferioară) dacă are unele din urmatoarele simptome:

  • Durere sau arsuri când urinează (disurie)
  • Nevoia de a urina frecvent și eliminarea unei cantități mici de urină
  • Sensibilitate sau greutate în partea de jos a abdomenului
  • Urina tulbure sau urât mirositoare
  • Durere într-o parte, în spate sub cutia toracica (durere în flanc)
  • Frison și febră
  • Greață și vărsături

ITU superioare (pielonefrite) prezintă simptome cu apariţie rapidă:

Febră (peste 38 grade Celsius)

Frison, greaţă, vărsături

Durere în spate sau laterală (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei)

Cistita tratament naturist: Diagnostic și tratament

Diagnosticul cistitei se acordă în urma unor investigații, pentru care puteți primi trimitere de la medicul generalist sau de familie: sumarul de urină și urocultura vor evidenția prezența anumitor bacterii în urină, iar o ecografie de abdomen inferior va evidenția dacă există inflamații la nivelul vezicii urinare.

Tratamentul constă în antibiotice, prescrise în funcție de bacteriile depistate în urma analizelor. Antibioticul va fi însoțit de antiinflamatoare și eventual suplimente naturale care să favorizeze eliminarea bacteriilor. Trebuie să beți multe lichide, peste 3 litri de apă pe zi, să vă odihniți și să vă protejați de frig și umezeală.

Cistita tratament naturist: Complicațiile infecţiilor urinare

Infecțiile urinare pot fi rareori „duse pe picioare”, din cauza simptomelor supărătoare care nu pot fi trecute cu vederea. Există însă și cazuri în care infecția trece de vezica urinară și urcă până în rinichi. Pacientul va resimți dureri acute de spate și dureri în special în zona rinichilor, însoțite de febră și stare generală proastă.

Ca regulă, ITU inferioare (vezica urinară – cistite; uretra – uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de ITU superioare (rinichi, uretere –pielonefrite).

Dacă suspectaţi apariţia unei infecții urinare, cel mai bun lucru ar fi să vă prezentaţi prompt la medicul dumneavoastră de familie. Daca medicul susţine suspiciunea dumneavoastră, vă va cere efectuarea unei analize de urină– sumarul de urină, urmată uneori de o urocultură pentru a determina tipul bacteriei implicate şi sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma).

Tratamentul infecției urinare este unul antibiotic în cele mai multe cazuri iar antibioticul este prescris de către medic ţinând cont în principal de rezultatul antibiogramei şi de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar în ciuda acestui fapt trebuie respectată cu stricteţe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la 3 până la mai multe zile în cazul infecţiilor repetate sau complicate.

Infecțiile urinare severe pot necesita spitalizare şi tratament antibiotic injectabil.

Cistita tratament naturist: Cum putem preveni apariţia unei infecții urinare?

Consumaţi o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată.

Urinaţi imediat ce apare senzaţia.

Ştergeţi-vă dinspre anterior spre posterior după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală.

Menţineţi o igienă intimă exemplară.

Goliţi vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual.

Evitaţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.

Consumul unui pahar de suc de merişor sau unui supliment ce conţine extract concentrat de merişor zilnic se pare că scade incidenţa unei infecții urinare, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie.

Cistita: tratament naturist

De cele mai multe ori, cistita poate fi tratată acasă, fără prea mari bătăi de cap. Tratamentele aşa-zise naturiste care pot ameliora simptomele şi care grăbesc vindecarea constau în:

  • administrarea de antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, care ajută la atenuarea durerilor şi reduce febra
  • anumite medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală (OTC-uri), care au în compoziţie potasiu şi citrat de sodiu, ingrediente care duc la reducerea acidităţii urinei şi eliminarea disconfortului resimţit la urinare (dar este indicat să le luaţi tot la recomandarea med)
  • beţi jumătate de pahar cu apă în care aţi dizolvat o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, de 2-3 ori pe zi – acest lucru va duce la scăderea acidităţii urinei
  • măriţi cantitatea de lichide pentru a ajuta la diluarea urinei şi eliminarea infecţiei
  • evitaţi consumul de alcool, cafea şi băuturi răcoritoare acidulate, în special suc de portocale, deoarece toate acestea duc la iritarea vezicii urinare
  • plasaţi un recipient umplut cu apă caldă pe partea inferioară a spatelui pentru a scăpa de durerile supărătoare
  • odihniţi-vă pe cât posibil şi evitaţi efortul fizic susţinut, precum şi situaţiile stresante şi îmbrăcaţi-vă corespunzător temperaturilor

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Cistita

Retenţia de urină

Remedii eficiente pentru infecţiile urinare

Infecţii urinare: remedii naturiste, sfaturi, combaterea şi evitarea bolii

Vezica urinară hiperactivă: simptome, cauze şi tratament

Incontinenţa urinară: simptome şi cauze ale apariţiei

Culoarea urinei: ce spune aceasta despre sănătatea noastră