Celulita cauze, regim, remedii uz intern şi remedii uz extern
Celulita cauze: afecţiunea poate fi constatată la circa 70-80% dintre femeile de peste 18 ani, atât la cele obeze, cât şi la cele suple, care, din comoditate, evită să facă mişcare, cu un minimum de efort fizic. Apare, mai ales, în perioadele „exploziilor hormonale“, respectiv la vârsta pubertăţii (12%), la consumul de anticoncepţionale (25%), în timpul şi după sarcină (20%) şi la menopauză (25%).
Celulita cauze:
Factorii favorizanţi ai formării celulitei pot fi:
- dereglări hormonale şi glandulare (exces de foliculină, disfuncţii ovariene şi ale suprarenalelor), mai ales la pubertate şi după declanşarea menopauzei, având un posibil caracter ereditar
- alimentaţie greşită cu exces de grăsimi animale, glucide, conservanţi şi aditivi alimentari, tutun, cafea, alcool, care provoacă acumularea unor deşeuri metabolice toxice
- stil de viaţă sedentară, cu stat prelungit în picioare sau pe scaun, fără un minim de efort prin mişcare şi gimnastică
- stres zilnic şi stări nevrotice care provoacă o hipersecreţie de hormoni
- abuz de medicamente chimice (diuretice sau laxative) şi de pastile anticoncepţionale
- îmbătrânirea prematură a pielii
În evoluţia bolii se disting patru stadii:
- scade tonusul pielii şi apare aspectul cojii de portocale la apăsarea pe coapse, la ciupire sau la strângerea între degete
- pielea se ofileşte, celulele grase cresc în volum, se reduce circulaţia sângelui spre epidermă şi apar edeme uşoare cu gropiţe, mai ales în poziţia culcat
- pielea prezintă un aspect respingător, cu noduli subcutanaţi şi umflături, datorită creşterii în volum a celulelor adipoase de 30-50 de ori faţă de mărimea iniţială
- în stare gravă, celulita desfigurează corpul, pielea arătă ca un aluat frământat, cu mari denivelări şi cu dilatări de vene varicoase, datorită unor dereglări severe în circulaţia sanguină
Celulita cauze: remedii uz extern
Unguentele anticelulitice se prepară din iederă, şovârv, creţuşcă şi gălbenele, încorporate într-un substrat lipidic (lanolină, untură), având proprietăţi nutritive, revitalizante şi antiseptice, cu efecte directe în eliminarea pachetelor de grăsime.
De remarcat eficienţa preparatelor din ghimbir, iederă, lavandă, creţuşcă şi ienupăr care reduc stratul de grăsime de sub piele, accelerează arderea lipidelor, elimină surplusul de apă, stimulează circulaţia sângelui în zona afectată şi calmează eventualele dureri. Pe ansamblu, contribuie la destinderea tegumentelor şi redarea supleţei şi elasticităţii pielii.
După masaje este indicat să se aplice comprese sau cataplasme locale cu decoct din frunze de iederă, viţă-de-vie sau soc, herba şi rădăcini de creţuşcă, cartofi raşi, seminţe de castan sălbatic (de 2 ori pe zi timp de 3 săptămâni), având rol de stimulare a circulaţiei sanguine şi de protejare a reţelei vaselor capilare.
La intervale de 3 zile se pot face băi locale sau generale cu decoct din frunze proaspete de iederă (500 g la 3 litri apă se fierbe timp de 5 minute) sau din herba uscată şi mărunţită de creţuşcă, muşeţel sau coada-şoricelului (200 g la 3 litri de apă cu fierbere timp de 20 minute); se adaugă la apa din cadă şi se face baia timp de 15-20 minute, cu masaj continuu sub apă pe locurile celulitice.
Celulita cauze: remedii uz intern
Decoct din amestec cu herba de anghinare, mătase de porumb, petale de trandafir şi cozi de cireşe (în părţi egale) din care se beau câte 2-3 căni pe zi.
Decoct din amestec cu herba de păpădie şi coada calului, flori de soc, frunze de mesteacăn, coajă de cruşin (în părţi egale) preparat din 1 lingură la 250 ml apă; se fierbe 2-3 minute, se infuzează acoperit 5-10 minute şi se beau 2-3 căni neîndulcite pe zi, între mese, timp de 2-3 luni.
Decoct (reţeta Raymond Dextreit) cu amestec de 8 plante (în părţi egale): frunze de creţuşcă, herba de păpădie, coada-calului şi grâuşor, mătase de porumb, cozi de cireşe şi rădăcini de căpşuni şi pir; se iau 8 linguri din amestec la 8 pahare cu apă, se fierb 3 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se beau câte 2 căni pe zi, între mese.
Infuzii din plante luate separat cu frunze uscate de anghinare, frunze de frasin, frunze de coacăz negru, frunze de urzică, herba de creţuşcă, rădăcini de păpădie şi rădăcini de mărar; din aceste infuzii (preparate cu 1 linguriţă la 200 ml apă clocotită) se beau câte 2 căni pe zi, timp de 45 zile.
Decocturi din plante luate separat cu herba de coada calului (cu efecte diuretice), frunze de viţă, frunze de praz, rădăcini de brusture şi cozi de cireşe (câte 5-10 grame la 200 ml apă care se fierb 10-15 minute); se beau câte 3 ceaiuri pe zi, de preferat între mese. Acestea au efecte diuretice şi depurative contribuind la eliminarea toxinelor din organism şi a apei reţinută în ţesuturi.
Tinctură din frunze de Ginkgo biloba cu rol de activare a microcirculaţiei sanguine şi decongestionarea ţesuturilor de excesul de toxine şi lichide.
Infuzie dintr-un amestec de frunze de frasin, coacăz negru şi mătase de porumb având efecte diuretice.
Tinctură din amestec cu herba de păpădie, flori de rozmarin şi scoarţă de cruşin (în părţi egale), macerate în alcool 40%; se iau câte 25 picături dimineaţa şi seara.
Prezenţa păpădiei în mai multe reţete de consum intern se explică prin efectul benefic asupra ficatului, care va fi stimulat să descompună toxinele şi reziduurile metabolice, precum şi asupra rinichilor de a elimina excesul de apă.
Celulita cauze: regim
Pentru a avea reuşită în eliminarea celulitei se impune o dietă echilibrată, strict controlată, care poate contribui la îndepărtarea excesului de lichide, a grăsimilor, reziduurilor şi a toxinelor din organism. Cea mai mare parte a alimentelor consumate zilnic ar trebui să fie legumele crude şi fructele proaspete, bogate în săruri minerale, vitamine şi fibre vegetale, uşor digerabile.
Dintre legume nu trebuie să lipsească tomate, fasole verde, salată, spanac, pătrunjel, mărar, castraveţi, ceapă, praz, ţelină, supe de varză şi varză fiartă. Nu pot fi neglijate sucul de sfeclă roşie care elimină grăsimile şi ajută în activitatea ficatului, precum şi sucul de ţelină amestecat cu suc de morcov şi sfeclă. Acestea pot provoca o pierdere din greutate de 2-3 kg în 2 săptămâni.
De asemenea, sunt foarte eficace fructele cu un conţinut de glucide sub 10% (cireşe, vişine, piersici, caise, mere, gutui, lămâi, portocale, coacăze, căpşuni, fragi, zmeură), care se consumă în stare proaspătă sau prelucrate în sucuri, compoturi şi citronade fără zahăr.
Proteinele necesare organismului se asigură din peşte slab, lactate degresate, brânzeturi, ouă, carne slabă de vită sau pui, soia, nuci, alune neprăjite, seminţe de cereale integrale, grâu germinat etc.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: