31 de ceaiuri – preparare, administrare și indicații

Ceaiuri doftoria

Ceaiuri

Cea mai mare colecție de ceaiuri preparate din plante medicinale – mod de preparare și administrare precum și indicații.

Ceai de Brusture:
1 linguriță rasă de rădăcină de brusture se pune peste noapte la macerat în 1 litru de apă, se încălzește dimineața și se strecoară. Se folosește în caz de febra, insuficienta respiratorie, artrita, guta, epilepsie. Se beau zilnic 2-3 cești cu ceai.

Ceai de Nalbă:
Se folosește numai ca extract rece. Se pune 1 linguriță cu vârf de plantă la 1 litru de apă, se lasă peste noapte la macerat, iar dimineața se încălzește ușor. Se recomandă în inflamațiile mucoaselor gastro-intestinale, gastrite, inflamațiile mucoaselor vezicale, ale cavității bucale, în caz de secreție pulmonară abundentă, bronșite, tuse, răgușeală puternică, amigdalită, laringită, gură uscată, emfizem pulmonar. Se beau 2-3 cești de ceai pe zi.

Ceai de Cimbru:
1 linguriță cu vârf de plantă opărită în 250 ml de apă, se lasă să stea puțin. Se folosește în stimularea fluxului diuretic și ciclului lunar, accelerează nașterea normală, grăbind ieșirea fătului din trupul mamei. Este un bun leac împotriva leprei, a paraliziei, a bolilor de nervi. Băut dimineața în loc de cafea are un efect binefăcător, o senzație plăcută la stomac, lipsa tusei de dimineață, o stare generală bună. Se folosește și în crampele abdominale, stomacale și menstruale, ca și în spasmele organelor pelviene (genitale). Asociat în părți egale cu pătlagina îngustă, cimbrul și-a dovedit eficacitatea în combaterea afecțiunilor căilor respiratorii, a secrețiilor abundente bronșice, a astmului bronșic, în tusea convulsivă. Se beau 2-3 cești pe zi, iar în crizele de epilepsie se beau 2 cești pe zi, timp de 3 săptămâni, cu întrerupere de 10 zile.

Ceai de Ciuboțica Cucului:
Se prepară ca mai sus. Este recomandat împotriva insomniei, în tulburările nervoase, are efecte liniștitoare asupra inimii și a nervilor, are efect depurativ, elimină substanțele toxice, calmează migrena, cefaleea, elimina calculii vezicii urinare. Se beau 2-3 cești pe zi.

Ceai de Coada Calului:
1 linguriță cu vârf de plantă la 1 litru de apă clocotită, se opărește, se lasă să stea putin să se infuzeze, se strecoară și se beau câte 2-3 cești pe zi, călduț, cu înghițituri mici. Este recomandat în dureri reumatismale, artrite și nevralgii, hemoragii și vărsături cu sânge, în cazul răcelilor vezicale, a durerilor spastice, ajută în retențiile de apă în pericard, în pleură sau în tulburările renale de după scarlatină și alte boli infecțioase grele cu dereglări în eliminarea apei. Se mai folosește în erupții de piele însoțite cu mâncărimi. Coada calului amestecată cu sunătoare, opărită și consumată 1-2 cești pe zi, în timp ce seara se consumă hrană solidă, ajută în incontinenta urinară. Se recomandă gargara de coada calului în amigdalite, inflamații ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerări ale gingiilor, gingivite, fistule și polipi în cerul gurii și gât, în tumori maligne, acestea din urma putând fi stopate.

Ceai de Coada Soricelului:
Se prepară ca mai sus. Se recomandă în cazul ciclului neregulat, menopauzei, cancerului la organele pelviene, în cazul inflamării ovarelor, în incontinenta urinară, leucoree. Se fac băi de șezut și se beau 1-2 cești pe zi. In prolaps uterin se fac băi de șezut și se beau 4 cești pe zi, împreună cu crețișoară. Este recomandat și în congestii cerebrale însoțite de dureri, împotriva amețelilor, a grețurilor, a bolilor de ochi însoțite de lăcrimări, a durerilor acute de ochi, a hemoragiei nazale, în migrena cauzată de schimbarea vremii.

Ceai de Crețișoară:
Se face o infuzie din 1 linguriță cu vârf de plantă la 1 l apă clocotită. Se beau 2-3 cești pe zi și este indicat în febra pricinuită de răni purulente, leziuni, abcese neglijate, în urma extracțiilor dentare, îndepărtează slăbiciunile musculare (adinomiile, miopatiile) și articulare, ajută în anemii, în leziunile postnatale, în relaxarea organelor pelviene la femeile care au avut nașteri grele sau predispoziția spre avort (pentru fixarea sarcinii) și fortifierea fibrelor uterine în toate bolile de femei. In asociere cu traista ciobanului se folosește în histeroptoza (prolaps uterin) și hernii inghinale. In aceste cazuri se beau 4 cești pe zi. In obezitate se beau 2-3 căni de ceai.

Ceai de Dragaică (Sânziene):
Se prepară ca mai sus. Se folosește în bolile de ficat, rinichi, pancreas, splină, este indicat pentru cei care suferă de tulburări ale sistemului limfatic, în cloroză, hidropizie, junghiuri intercostale, epilepsie, isterie, boli ale nervilor, retenție urinară, nisip si piatră (calculi) la rinichi, vezica urinară, în bolile gușei, a glandei tiroide, cancerul limbii, ulcerații canceroase, boli de piele de natură canceroasă. Se beau până la 4 cești de ceai pe zi, iar în afecțiunile de piele se folosește și alifia.

Ceai de Filimică (Gălbenele):
Se face infuzie din 1 linguriță de flori la 250 ml de apă clocotită, timp de 2-3 minute, se strecoară, se beau 3 căni pe zi, cu înghițituri rare. Este recomandat pentru icterul infecțios, are efect de curățire, stimulează circulația sângelui, vindecarea rănilor, în boli gastro-intestinale, în crampe și ulcere stomacale, în inflamații ale colonului, hematurie, viroze și infecții bacteriene.

Ceai de Măcrișul Iepurelui:
Se opărește 1 lingură de frunze proaspete cu 1 l apă clocotită. Inlătură pirozisul (arsurile la stomac), tulburările hepatice și digestive ușoare. Se beau 2 căni pe zi, încălzite, contra icterului, nefritei, erupțiilor cutanate, viermilor.

Ceai de Mătase de Porumb:
Se opărește 1 linguriță cu vârf la 250 ml de apă clocotită, se lasă putin în repaus, nu se îndulcește. Se recomandă în bolile căilor urinare cu formație litiazică (formare de calculi), în edeme, nefrite, catar vezical, artrite, reumatism, în incontinenta urinară, în colicile renale. Se bea la fiecare 2-3 ore câte 1 lingură plină de ceai.

Ceai de Mușețel:
Se face infuzie din 1 linguriță de flori la 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute, se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi. Este indicat în crampe și dureri abdominale (colici), balonări, diaree, erupții, dureri de stomac, secreții stomacale abundente, tulburări menstruale, alte afecțiuni ale organelor pelviene, insomnii, epididimita, febră, dureri de pe urma rănilor, dureri de dinți. Se fierbe 1 l vin cu 1 pumn de mușețel, se bea dimineața 1 pahar și unul seara, în caz de retenție urinară, maxim 8 zile.

Ceai de Nuc:
1 linguriță cu vârf de frunze tăiate mărunt se opăresc cu 250 ml de apă clocotită. Se folosește în caz de tulburări digestive, constipații, inapetență, în curățirea sângelui, diabet, contra icterului.

Ceai de Obligeană:
1 linguriță rasă de rădăcină se lasă peste noapte la macerat în 250 ml de apă rece. Dimineața se încălzește și se strecoară. Se bea câte o înghițitură înainte și după fiecare masă. Este indicat în cazul slăbirii generale a organismului, a organelor digestive, în balonări stomacale, intestinale, colici, dereglări glandulare, artrită, la curățirea mucozităților intestinelor și stomacului de secrețiile abundente, în hipometabolism, hipotonie intestinala, cloroza și hidropizie.

Ceai de Păpădie:
Se prepară ca mai sus. Se bea cu înghițituri mici, cu 1 oră înainte și după micul dejun. Este recomandat ca depurativ, pentru stimularea digestiei, sudorific, diuretic, stimulent, face sângele mai subțire, ajută bolile biliare și hepatice.

Ceai de Pătlagină Ingustă:
Se face infuzie din 1 linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită, timp de 3 minute, se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi. Este recomandat împotriva maladiilor aparatului respirator, secreții abundente, tuse, astm bronșic, tuberculoză pulmonară, curăță stomacul de toxine, pentru bolnavii de ficat, rinichi, cei cu înfățișare palidă, care fac erupții, eczeme, la copiii firavi, bolnăvicioși, care nu se dezvoltă normal, deși sunt hrăniți în condiții bune.

Ceai de Pedicuță:
1 linguriță rasă de pedicuță se opărește în 250 ml de apă clocotită timp de 2 minute. Se bea 1 ceașcă pe zi, dimineața, pe stomacul gol, cu 1 oră înainte de micul dejun, înghițitură cu înghițitură. In cazul cirozei hepatice sau cancerului hepatic se beau zilnic 2 cești. Este indicat pentru reumatici și bolnavii de artrită, chiar dacă prezintă modificări ale articulațiilor, în caz de constipație cronică și hemoroizi. Este recomandat în toate bolile căilor urinare, a organelor genitale, la dureri și tumefieri ale testiculelor, în colicile renale, hepatite, tumori ale țesutului conjunctiv al ficatului, chiar dacă sunt deja maligne.

Ceai de Podbal:
Se folosește 1 linguriță de flori și frunze amestecate în părți egale la 1 litru de apă clocotită, care se opărește și se lasă la răcit. Se recomandă în bronșite, laringite, faringite, astm bronșic, pleurezie, tuberculoză pulmonară, tuse, răgușeală. Se beau mai multe căni pe zi îndulcite cu miere de albine.

Ceai pentru Tuse:
Se amestecă podbal, lumânărică, cuscrișor (mierea ursului sau plămânărică), pătlagină îngustă în părți egale. Se iau 2 lingurițe din amestecul de plante la 250 ml de apă clocotită și se opăresc. Se beau zilnic 3 cești, calde, îndulcite cu miere, înghițitură cu înghițitură.

Ceai de Pufuliță cu Flori Mici:
Se opărește 1 linguriță cu vârf de plantă la 250 ml de apă clocotită, se lasă să stea putin. Se beau 2 căni pe zi, prima dimineața, pe stomacul gol, iar a doua seara, cu 1 oră înainte de cină. Se recomandă pentru prostatita cronică, în hipertrofie a prostatei, în cancer vezical sau la prostată.

Ceai de Rostopască:
Se prepară ca mai sus. Are leac în bolile hepatice grave, curăță sângele și ficatul, are influentă benefică asupra metabolismului, este folosit cu succes în afecțiunile biliare, renale și hepatice. In combinație cu urzica și mlădițe de soc, este indicat în leucemie.

Ceai de Salvie:
Prepararea ca mai sus. Recomandare sub formă de gargară în gingivite, paradontoze. Băut ca ceai, are efecte asupra paraliziilor, apoplexiei, în combaterea transpirației nocturne, spasmelor, în afecțiunile măduvei spinării, în dereglări glandulare, în tremurul membrelor, asupra ficatului bolnav, a balonărilor. Are acțiune depurativă, elimină mucozitățile prea abundente din aparatul respirator, stimulează pofta de mâncare, combate diareea și tulburările intestinale. Se mai poate recomanda în amigdalite, boli de gât, abcese dentare, inflamații ale laringelui și cavității bucale, ajută dinții care se mișcă, gingiile care sângerează.

Ceai de Splinuță:
De regulă se prepară împreună cu drăgaică, urzică moartă, în părți egale. Se ia 1 linguriță de plante la 250 ml de apă clocotită, se lasă să stea putin, se beau 3-4 cești pe zi. Se recomandă în bolile și hemoragiile intestinale, în afecțiuni renale, în racordarea la rinichiul artificial, în stări sufletești după un soc de ordin depresiv, decepții, stări sufletești stresante.

Ceai de Sunătoare:
Se opărește 1 linguriță cu vârf la 250 ml de apă clocotită, timp de 1-2 minute. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se recomandă în leziuni nervoase, boli nervoase, răni de pe urma unor lovituri și vătămări prin ridicat, în diaree, în nevralgia trigemenului, astenie însoțită de insomnii, în tulburări de vorbire, somn agitat, accese de isterie, somnambulism, incontinenta urinară, depresii, dereglări ale ciclului menstrual.

Ceai de Tătăneasă:
Se pun peste noapte, la rece, 2 lingurițe de rădăcină tăiată mărunt, în 250 ml de apă rece. Dimineața se încălzește ușor și se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, cu înghițituri mici. Este indicat în ulcerul gastric, combinat cu 50 gr gălbenele, 50 gr troscot. Se folosește în bronșite, afecțiuni ale aparatului digestiv, hemoragii stomacale, pleurezii.

Ceai de Traista Ciobanului:
Se opărește 1 linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită, timp de 2-3 minute. Se beau zilnic 2-3 cești. Se recomandă în hemoragii nazale, stomacale, intestinale, metroragii, hipermenoree, în răni sângerânde. In bolile de femei se beau cu 8-10 zile înainte de venirea ciclului câte 2 cești. Acest ceai se folosește și în reglarea ciclului în perioada pubertății. Pe timpul menopauzei se beau câte 2 cești timp de 30 de zile, cu pauză de 21 de zile, repetându-se periodic.

Ceai de Turiță Mare:
Se prapară o infuzie din 1 linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute. Se beau zilnic 2 cești. Se recomandă în inflamațiile gâtului și ale gurii, cum ar fi laringita, stomatita ulceroasă, de asemenea în caz de anemie, răni, reumatism, lumbago, tulburări digestive, ciroza hepatică, în bolile splenice, emfizem pulmonar, cord mărit, dilatarea stomacului și a intestinelor, în bolile renale și vezicale.

Ceai de Urzică:
Se prepară ca mai sus. Recomandat în eczeme, dureri de cap, eliminarea nisipului de la rinichi și în bolile renale, fiind depurativ și hematopoetic, are influentă pozitivă asupra pancreasului, scade glicemia, vindeca bolile și inflamațiile căilor urinare, are și efect laxativ, fiind indicat în cura de primăvară.

Ceai de Urzică Moartă Galbenă:
Se prepară ca mai sus și se beau 2 cești pe zi. Are efecte benefice în caz de tulburări și dureri menstruale, asupra glandelor pelviene, în retenție urinară, în boli ale căilor urinare și renale grave, în tulburări digestive, contra ulcerațiilor și a varicelor.

Ceai de Ventrilică:
Se face o infuzie, se beau 2 cești pe zi, neîndulcite. Indepărtează secrețiile stomacale abundente, tulburările intestinale, combate nervozitatea care provine din suprasolicitarea intelectuală, îndepărtează senzațiile de amețeală, are efect asupra memoriei, asupra secrețiilor și eczemelor cronice. Amestecat cu țelină înlătură debilitățile nervoase și stările melancolice. Are rezultate bune și în cazul reumatismului, artritelor, icterului, nisipului în urină.

Ceai de Vâsc:
Se pregătește doar ca extract rece, din 1 linguriță de plantă la 250 ml de apă rece, lăsat la macerat peste noapte. Dacă este necesară o cantitate mai mare, se poate păstra cald în termos. Se recomandă în epilepsie, împotriva spasmelor cronice, a acceselor de isterie, influențează pozitiv funcționarea întregului sistem glandular, stimulând metabolismul, are acțiune asupra pancreasului, diabetului, tulburărilor hormonale. In aceste cazuri se beau 2 cești pe zi. Impotriva arterosclerozei, apoplexiei are efect hemostatic. Tras rece pe nas oprește hemoragiile nazale. Consumat ca ceai, oprește hemoragiile pulmonare și intestinale din timpul tifosului și dizenteriei. Scade tensiunea arterială la hipertensivi și crește tensiunea la hipotensivi. Are acțiune în cazul congestiei cerebrale, a senzațiilor de amețeală, vâjâitului în urechi, tulburările de vedere, cardiace și circulatorii.