Ceaiuri pentru răceală
Ceaiuri pentru răceală – Pe parcursul anotimpului rece, imunitatea noastră scade şi suntem mai expuşi răcelilor sau virusurilor gripale. Pentru că organismul nostru este privat de razele soarelui, nu mai produce la fel de multă vitamina D, esenţială pentru imunizare şi pentru fixarea calciului în oase.
Acesta este motivul pentru care epidemiile de răceală şi gripă apar, de obicei, în lunile friguroase, cu ger şi zăpadă.
Ceaiuri pentru răceală: Ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume după apă, este consumat de două ori mai mult decât cafeaua, băuturile de fructe, cele carbogazoase şi alcoolice la un loc.
Pe lângă gustul său, ceaiul are şi numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi a proprietăţilor sale hidratante şi regenerante asupra celulelor din organism.
Iar numeroase studii au descoperit că ceaiurile pot fi aliaţi de nădejde în lupta cu boli precum cancerul, boli cardiovasculare sau diabetul, încurajează pierderea în greutate şi redau echilibrul metabolismului, scad nivelul de colesterol, ne ajută să ne concentram mai bine, dar sunt eficiente şi împotriva virozelor sau a răcelilor, mai ales pe timpul iernii.
Ceaiuri pentru răceală: Nas înfunat, durere de gât, febră? Încă de la primele simptome ale răcelii, aprovizionează-te cu ceaiuri din plante medicinale. Pe lângă faptul că te ajută să te hidratezi mai bine în această perioadă, au efecte uimitoare de amelionare a bolii.
Unele sunt bune când îţi curge nasul, altele în caz de tuse, altele întăresc sistemul imunitar. Se beau calde, nu fierbinţi, circa 3 căni pe zi, iar pentru un plus de aromă şi de vitamine poţi adăuga în ceaşcă o linguriţă de miere şi puţină zeamă de lămâie.
Ceaiuri pentru răceală: Atenţie! Mierea se adaugă în ceaiul cald, aceasta devenind toxică la temperaturi ridicate.
Busuioc. Este antiinflamator, scade febra şi creşte imunitatea organismului. E recomandat atât în timpul răcelilor, cât şi la trecerea de la un anotimp la altul.
Tei. Ce poate fi mai indicat seara, pentru un somn bun, decât un ceai de tei? E calmat, sedativ, dar ajută şi aparatul respirator, combate uscăciunea mucoaselor, fiind recomandat în răceală, gripă, bronşită.
Pătlagină. Această plantă medicinală te scapă de tusea puternică, ceaiul din frunze de pătlagină fiind emolient, expectorant, antiinflamator, antiseptic.
Soc. Şi el este ideal pentru creşterea imunităţii şi ajută enorm în sezonul rece. În acelaşi timp, susţine funcţionarea normală a aparatului respirator şi ameliorează tusea.
Măceşe sau cătină. Bogate în vitamina C, aceste fructe sunt recunoscute pentru puterea lor de a întări sistemul imunitar. Ceaiul de măceşe se poate bea şi preventiv, dar şi după ce răceala a apărut, pentru grăbirea vindecării.
Ciuboţica cucului. Are efect de eliberare şi descongestionare a căilor respiratorii, e antiseptic şi emolient, bun în caz de tuse, viroza respiratorie, bronşite.
Echinacea. Este antibacterian, antiinflamator, tratează infecţiile respiratorii (răceli, febră, bronşite) şi, în plus, reface imunitatea organismului.
Eucalipt. Frunzele acestei plante conţin un ulei volatil care ajută de minune în caz de nas înfundat şi tuse.
Cimbru şi cimbrişor. Conţin o substanţă care acţionează ca un antiseptic natural, luptând împotriva virusurilor. Infuzia e folosită pentru calmarea tusei şi în afecţiunile căilor respiratorii. Are efect expectorant şi calmant, antibacterian, antiviral.
Rădăcină de lemn dulce. Este excelent în caz de tuse, o amelioreză şi calmează durerile în gât.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citește și alte articole: