Ceai de soc
Socul (Sambucus nigra) este o plantă cu efecte terapeutice puternice ce poate trata şi preveni un număr uriaş de afecţiuni.
Florile şi fructele de soc sunt folosite pentru herpes simplex, probleme reumatice, inflamaţii ale căilor respiratorii, reducerea inflamaţiilor, calmarea iritaţiilor.
De asemenea ceaiul de soc are efect diuretic şi este foarte eficient în detoxifierea organismului deci si pentru piererea în greutate.
Frunzele de soc au şi puternice proprietăţi insecticide.
Proprietăţile laxative şi diuretice ale acestuia îl recomandă pentru combaterea constipaţiei şi a obezităţii.
Socul determină o scădere rapidă în greutate prin normalizarea metabolismului şi prin stimularea funcţiilor de eliminare, fiind utilizat în curele de slăbire şi în cele de detoxifiere.
Florile de soc au efect laxativ, sudorific, diuretic, antiinflamator, antiseptic, antiviral, antioxidant, antilipidemic și anticelulită, făcând astfel ca ceaiul din flori de soc să fie unul dintre cele mai importante ceaiuri pe care trebuie să le avem în casă.
De asemenea, fructele se folosesc şi în afecţiunile reumatice, şi în artrită.
Florile şi fructele de soc sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, previn cancerul şi ajută la menţinerea sub control a tumorilor benigne.
Sunt foarte eficiente în activarea sistemului imunitar.
Socul e un remediu natural în lupta cu obezitatea, datorită proprietătilor laxative şi diuretice, ajutând la detoxifierea organismului şi la eliminarea excesului de apă din organism.
Ceai de soc: Beneficiile
florile de soc tratează gripa, răceala, sinuzita, stările febrile (reduce febra), probleme ale căilor respiratorii superioare, precum şi febra fânului (rinita alergica) ;
fructele au efect analgezic dar au şi proprietăţi laxative (fiind foarte eficiente în constipaţie) şi diaforetice;
fructele se folosesc în afecţiunile reumatice şi în artrită;
florile şi fructele de soc sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, previn cancerul şi ajută la menţinerea sub control a tumorilor benigne.
Sunt foarte eficiente în activarea sistemului imunitar;
cu ceai de soc se pot distruge eficient și viermii intestinali;
socul este un remediu natural în lupta cu obezitatea datorită proprietăţilor laxative şi diuretice, ajutând la detoxifierea organismului şi la eliminarea excesului de apă din organism;
socul creşte secreţia glandelor mamare;
alte utilizări ale ceaiului de soc: stimulează sistemul imunitar, tratează infecţiile urechii, stimulează circulaţia sângelui.
Ceai de soc: Contraindicaţii
Chiar dacă rezultatele se văd cu ochiul liber, iar tentaţia de a consuma astfel de produse devine mare, preparatele din soc nu trebuie consumate în exces, pentru că au efecte adverse mai periculoase decât ne-am aştepta.
Fructele sunt foarte puternice, fiind mai degrabă medicament decât aliment.
În cantităţi mari – peste 200 g – aceste fructe pot provoca vomă, arsuri la stomac, iritarea gâtului, dificultăţi în respiraţie, convulsii.
Consumul de ceai din flori de soc este contraindicat pe o durată mai mare de 10 zile. Supradozarea poate duce la intoxicații, vomă, iritații ale gâtului, arsuri la stomac, dificultăți respiratorii sau convulsii.
Ceai de soc: Cum preparăm infuzia şi decoctul
Pentru infuzia din flori de soc adăugaţi o lingură de flori în 250 ml de apă fierbinte.
Păstraţi vasul acoperit timp de aproximativ 5 minute, apoi filtraţi şi îndulciţi cu miere (dacă doriţi).
În mod regulat, se beau 3 căni de ceai de soc pe zi, după fiecare masă. În cazul în care aveţi gripă sau răceală, se pot bea până la 6-8 căni cu ceai de soc pe zi, timp de câteva zile.
Decoctul din flori de soc este obţinut prin fierberea a 50 g de flori în 250 ml de apă timp de 3 minute.
Decoctul din scoarţă de soc e obţinut astfel: două mâini de scoarţă de soc se fierb într-un litru de apă până când apa se reduce la jumătate din cantitatea iniţială, apoi se filtrează şi se divide cantitatea în trei părţi.
Se bea câte o parte înainte de fiecare masă. Fructele de soc se pot folosi sub formă de infuzie în amestec cu alte fructe sau plante uscate, fiind preparată la fel ca şi infuzia de flori.
De asemenea, fructele se pot folosi sub formă de suc preparat astfel: 20 g de fructe se amestecă cu o lingură de miere şi se mixează. Se ia câte o liguriţă în fiecare dimineaţă, ca laxativ.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri