Ceai de seminţe de chimen: beneficii, preparare și contraindicaţii

ceai de seminţe de chimen

Ceai de seminţe de chimen: beneficii, preparare și contraindicaţii

Ceaiul de chimen este binecunoscut pentru proprietăţile sale antispasmodice și diuretice, fiind consumat în toată lumea pentru proprietăţile sale farmaceutice.

Ceai de seminţe de chimen: beneficii

Ceaiul din seminţe de chimen previne anemia. Substanţele active din chimen ajută la absorbţia fierului în organism.

Se bea câte o cană de ceai de chimen, de două ori pe zi, dimineaţa și seara.

Ceaiul de chimen reglează ritmul cardiac (pentru unele cazuri de aritmie), ajută la eliminarea de viermi intestinali și la absorția fierului în organism.

Ceaiul din seminţe de chimen tratează afecţiunile respiratorii. Acesta este un foarte bun antiseptic, expectorant și emolient.

De asemenea, este recomandat în caz de astm și bronșită cronică.

Se bea câte o cană pe zi, dar se fac și inhalaţii cu acest ceai deoarece ajută la eliberarea căilor respiratorii și tratează bronșita.

Ceai de chimen bebeluși

Ceaiul de chimen stimulează secreția lactației prin conținutul de fitoestrogeni, îmbunătățește calitatea laptelui matern, calmează inflamațiile sânilor în timpul alăptării.

Există mai multe studii care susțin că un litru de ceai de seminţe de chimen consumat în fiecare zi, o perioadă de 4 săptămâni, poate scădea nivelul de colesterol rău.

Ceaiul din seminte de chimen este un remediu eficient în afecţiunile digestive (dureri abdominale, meteorism, diareea) și afecţiuni gastrointestinale (ulcer, gastrita, gastroenterita acuta).

Ceai de seminţe de chimen: preparare

Ai nevoie de o linguriţă de seminţe de chimen la o cană cu apă. Se pun seminţele de chimen într-un ibric și se încălzesc la foc mare timp de 5 secunde și apoi se adaugă apa.

Se lasă ceaiul să dea în clocot și apoi se ia de pe foc, lăsându-l deoparte câteva minute, acoperit cu o farfurioară. La final, se strecoară și se servește simplu sau îndulcit cu miere.

Pentru efecte și mai puternice, poti adăuga și câteva seminţe de fenicul.

Infuzia de chimen este indicată și pentru spălături oculare, iar cataplasmele de frunze de chimen sunt eficiente în cazul unor umflături ale pielii. Primii care l-au asimilat ca medicament au fost egiptenii.

Ceai de seminţe de chimen: contraindicaţii

Chimenul poate reduce nivelul de zahăr din sânge și din aceasta cauză poate interfera cu medicamentele împotriva diabetului, care micșorează și ele nivelul de zahăr din sânge.

Consumul excesiv de ceai de chimen poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv, cauzând spasme.

De asemenea, ceaiul de chimen dulce nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă cu epilepsia.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole din categoria Ceaiuri

Alte articole cu Chimen:

Cele mai bune tratamente naturiste cu chimen

Semințe de chimen: beneficii, utilizǎri și contraindicații