Ceai de salvie
Ceai de salvie – Folosită în bazinul Mării Mediterane încă din Antichitate, salvia s-a bucurat de multă popularitate şi, astfel, s-a răspândit pe tot cuprinsul Europei şi al Americii de Nord. Ca rudă îndepărtată a mentei, chiar numele său vine din latinescul „a salva”. Astfel, nu e de mirare că vindecătorii greci şi romani au ridicat-o în slăvi, considerând-o „regina ierburilor medicinale”.
Denumirea de Salvia officinalis, cum apare pe multe ambalaje de la farmaciile naturiste, se datorează faptului că a fost recunoscută ca plantă medicinală. În lunga sa istorie a fost folosită nu doar pentru contribuţia asupra sănătăţii, ci şi ca ajutor cosmetic şi „armă secretă” în bucătării. În zilele noastre, salvia este cultivată și pentru proprietăţile menţionate mai sus, dar şi ca plantă de apartament.
Ceai de salvie: Tipuri de salvie
Există numeroase tipuri de salvie, fiecare fiind folosită pentru un scop precis:
Salvia officinalis (salvia de bucătărie) – una dintre cele mai cunoscute varietăți de salvie, aceasta are flori de culoare roz și este folosită deseori pe post de condiment, mai ales în preparatele mediteraneene. Având un gust ușor amărui, nu este recomandată pentru folosirea în combinație cu alte condimente;
Salvia splendens (ornamentală) – plantă decorativă de grădină, acest tip de salvie este ușor de recunoscut datorită florilor sale de culoare roșie, alb sau mov;
Salvia miltiorrhiza (dar și Salvia officinalis) și alte varietăți înrudite – cu efecte revigorante, acest tip de salvie se găsește la mai toate farmaciile naturiste, sub formă de plantă uscată sau ca tinctură;
Salvia divinorum – o varietate de salvie folosită încă din Evul Mediu în America de Sud de către șamani, datorită efectelor sale halucinogene. Marii preoți din acele regiuni credeau că astfel primesc mesaje de la divinitate (de unde și numele). În zilele noastre, acest tip de salvie este considerată un medicament psihotrop și poate fi cumpărată în mod legal în Europa.
Salvia are o mulţime de întrebuinţări. Bogată în vitaminele A, C, K, E şi complexul B, dar și în minerale precum calciu, potasiu, zinc, fier şi magneziu, salvia este bogată în uleiuri volatile, fapt pentru care frunzele şi florile sunt cele mai folosite părţi din această plantă. Astfel, salvia poate fi folosită sub formă de infuzii, vin, oţet, cataplasme, ulei sau tincturi.
De asemenea, pe lângă rolul decorativ în grădină, frunzele verzi pot fi folosite pentru a oferi un gust inedit salatelor sau, uscate, pe post de condiment.
Poate cea mai populară utilizare a salviei este sub formă de ceai. Acest ceai poate fi băut fierbinte, lăsat la temperatura camerei pentru a fi folosit pentru gargară sau folosit pentru uz extern.
De câte ori ai văzut în ultima lună acele reclame în care eşti sfătuită să bei doi litri de lichide pe zi? Probabil de multe ori.
Însă nu se spune nicăieri câte medicamente sunt prea multe. Medicina naturistă vine, dacă nu ca un înlocuitor al medicinei alopate, atunci ca un adjuvant pentru sănătatea ta.
Iar salvia şi ceaiul de salvie, în special, ocupă un loc important pe lista plantelor care nu doar te fac mai sănătoasă, ci şi mai plină de energie.
Indiferent că alegi să o cultivi acasă sau să o cumperi sub formă de pulbere, oțet, sau ulei esențial, salvia are numeroase proprietăți. În primul rând este un stimulent tonic atât în afecțiunile digestive, cât și în cele de natură nervoasă.
De asemenea, salvia are și proprietăți antiinflamatoare, dovadă stând nu doar numărul mare al celor care spun că s-au vindecat de inflamații ale tractului digestiv, ci și observațiile doctorilor.
Recunoscută pentru efectul său antiseptic și antibacterian, salvia este folosită pentru a trata afecțiunile cavității bucale, acizii din plantă acționând mai ales asupra stafilococului auriu, Escherichia coli (E. coli) și Salmonella.
Având rol relaxant, consumul de salvie sub formă de ceai, pulbere sau tinctură contribuie la calmarea persoanelor agitate, reducând și starea de amețeală.
Pentru prepararea ceaiului de salvie adăugați în 200 ml de apă 2 lingurițe de plantă uscată și măcinată, fierbeți pentru 15-20 de minute la foc mic, cu vasul acoperit.
Ceaiul de salvie are efecte benefice asupra sănătăţii, demonstrate pe parcursul ultimilor două mii de ani. Acestea variază de la rolul sau antioxidant, la efectul antidiabetic, adjuvant în răceală, afecţiuni digestive, menopauză, dureri menstruale, îndepărtarea mucozităţilor bucale, albirea dinţilor, reduce colesterolul, dar şi ca adjuvant în cazul tulburărilor psihice.
Antioxidanţii au rolul de a îndepărta toxinele şi de a anihila efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. Prin întreaga lor activitate, aceştia preîntâmpină semnele îmbătrânirii premature şi scad riscul apariției de boli de inimă şi a cancerului.
Consumul de ceai de salvie bogat în flavonoizi şi acizi fenolici este o sursă importantă de antioxidanţi, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat că este suficient ca o persoană să consume acest tip de ceai timp de patru săptămâni pentru ca primele efecte să apară.
În cazul răcelii, pe de altă parte, părerea este unanimă, ceaiul de salvie este benefic. Consumul regulat diminuează tusea şi răceala. Pentru a trata răceala este recomandat ca, odată ce te-ai îmbolnăvit, să consumi trei sau patru ceşti de ceai de salvie pe zi. Salvia este de ajutor şi în cazul gripei, consumul de ceai ajutând la înlăturarea oboselii.
Ceai de salvie: Între indicațiile terapeutice ale ceaiului amintim
- are efect tonic asupra inimii și centrilor nervoși
- regularizează transpirația
- combate astenia nervoasă, surmenajul
- accelerează digestia lentă
- recomandat în caz de palpitații, atacuri de panică, amețeli
- reglează fluxul menstrual
- calmează durerile menstruale
- tratează gingivitele, periostitele, stomatitele, aftele, amigdalitele, durerile în gât, glositele, abcesele dentare, faringitele
- stimulează secreția de bilă, este recomandat în cazurile de dischinezie biliară, colici și calculoze biliare
- relaxează mușchii
- facilitează digestia
- combate balonarea și crampele stomacale
- are efect gastroprotector
- tratează tusea
- adjuvant în caz de angină pectorală
- oprește lactația
- intensifică culoarea părului
- îmbunătățește memoria
- încetinește deteriorarea sistemului nervos
- ajută la tratarea tenului acneic
- recomandat în rănile purulente
- combate transpirația fetidă a picioarelor
- stimulează circulația sângelui
Ceai de salvie: Contraindicații
Consumul de salvie sau preparate derivate este contraindicat persoanelor care suferă de epilepsie și femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse.
Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole din categoria Plante Medicinale