Ceai de rostopască: beneficii şi contraindicaţii

Ceai de rostopască

Ceai de rostopască

Rostopasca face parte din familia Papaveraceae, fiind o plantă erbacee, perenă, întâlnită în păduri, grădini, pe lângă ziduri, garduri, în câmpii sau zone montane.

Datorită proprietăţilor sale curative, rostopasca este considerată a fi una dintre cele mai puternice plante de leac utilizate în terapie de-alungul timpului.

În medicina populară, planta a primit denumirea de negelariţă deoarece, era folosită pentru extirparea negilor încă din Evul Mediu.

Se mai numeşte buruiana de cele sfinte, gălbenare, hilindunea, iarba-rândunelei, mac sălbatic, măselarită, negeloasă, scânteiuta, etc.

Conform scrierilor lui Dioscoride, denumirea stiintifica a plantei, ”Chelidonium” provine din grecescul ”helidonous” care înseamnă rândunică, şi se datorează faptului că, perioada de înflorire a plantei coincide cu sosirea rândunelelor.

In scop medicinal planta se recoltează în luna mai, atunci când este înflorită. Se folosesc doar ramurile tinere, cu tot cu frunze.

Alături de sunătoare si coada-soricelului, ceaiul de rostopască curătă organismul, calmează şi face minuni în boli de ficat.

Seva portocalie a plantei se foloseste ca tratamentul naturist la întepăturile de insecte.

Rostopasca scade tensiunea arterială şi stimulează respiratia.

Un anumit compus din rostopască numit sanguinarina s-a dovedit că are actiune antitumorală, în termeni de specialitate – actiune antimitotică şi antimitoclazică.

Ceai de rostopască: Beneficii

Intern:

  • producerea şi eliminării de bilă
  • protejarea celulelor hepatice
  • reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul căilor biliare şi tractului intestinal
  • menţinerea concentraţiei normale a bilirubinei, colesterolului şi grăsimilor în sânge

Extern:

  • contribuie la menţinerea sănătăţii pielii

Ceai de rostopască: Mod de preparare

Infuzie :

se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menține timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol.

În scop terapeutic se administrează câte 1-2 linguri la 3 ore. A nu se depăși o cană cu infuzie pe zi.

Extern:

se aplică local sub formă de cataplasme, care se obțin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin macinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern.

Deasupra se aplică un pansament care să poată menține cataplasma la locul afectat minim 3 ore.

Ceai de rostopască: Precauții

Rostopasca este o plantă puternic activă. Din acest motiv se utilizează numai la recomandarea medicului.

Intoxicaţia apare la doze mari (peste 7 grame pe zi) şi se manifestă prin: stări de greaţă, vărsături, diaree, colici abdominale, somnolenţă, fenomene toxice hepatice, dureri de cap, ameţeli, delir, halucinaţii, asfixie, putând conduce la exitus.

Ceai de rostopască: Contraindicații

Copii sub 14 ani, sarcină, alăptare, alergie la rostopască.

Medicii avertizează, totusi, că abuzul poate provoca intoxicatii, deci urmati sfatul unui medic atunci când folositi ceaiurile si preparatele de rostopască.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole din categoria Ceaiuri