Ceai de roiniță:
Roinița sau melisa este o plantă din aceeași familie cu menta, folosită de secole ca remediu pentru a combate diferite afecțiuni.
Frunzele puse în apă fierbinte creează o infuzie aromată, cu proprietăți benefice pentru organism. De asemenea, se pot infuza și florile de melisa, ce au culoarea albă.
Ceai de roiniță
Iată o parte dintre proprietățile roiniței, de care poți profita dacă o consumi sub formă de infuzie sau ca atare:
Sedativ, reglator psiho-emoţional, stimulent al memoriei, antispastic, analgezic, stomahic, coleretic şi colagog, carminativ, antiseptic, slab antidiareic, antiemetic, antiherpetic, antitiroidian, antigonadotropic, în boala Alzheimer reduce agitaţia şi îmbunătăţeşte procesele cognitive, administrată seara favorizează instalarea somnului, antitumoral, stimulează pofta de mâncare.
Ceai de roiniță: Cicatrizant, antiseptic, calmant, antiherpetic.
Ameliorează durerile de cap. Roinița poate ajuta la tratarea durerilor de cap, mai ales dacă acestea sunt cauzate de stres, iar proprietățile relaxante ale plantei contribuie la destindere și detensionarea mușchilor.
Reduce senzația de greață. Având în vedere impactul benefic asupra sistemului digestiv, melisa poate fi de folos în caz de stari de greață, de preferat în combinație cu alte plante.
Diminuează stresul. Ceaiul de melisa poate calma simptomele stresului, te poate ajuta să te relaxezi și îmbunătățește starea de spirit. Unele studii au arătat că roinița este eficientă și în stările nervoase sau de anxietate.
Contribuie la un somn odihnitor. Dacă vrei să adormi mai ușor și să te odihnești mai bine, bea un ceai de roiniță seara, înainte de culcare. Eventual, poți combina melisa cu alte plante ce ajută la tratarea insomniei, cum ar fi mușețelul, ceai de valeriana sau tei.
Ajută digestia. Despre roiniță se știe că îmbunătățește digestia și alină durerile abdominale. Alături de mentă, face o infuzie excelentă pentru a scăpa de indigestie. Mai poți consuma frunzele de melisa după masă, într-un smoothie sau combinate cu iaurt.
Ceai de roiniță: Contribuie la
- armonizarea stării psiho-emoţionale
- funcţionarea în condiţii optime a memoriei
- protejarea organismului împotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apare la nivelul aparatului cardiovascular şi stomacului
- funcţionarea normală a sistemului digestiv
- reducerea spasmelor intestinale
- stimularea producerii şi eliminării de bilă
- reducerea stărilor de greaţă
- creşterea poftei de mâncare.
Se utilizează ca adjuvant în: stări de nervozitate, stress, anxietate, atacuri de panica, depresie, insomnie, afecţiuni gastro-intestinale pe fond nervos, nevroze cardiace, distonii neurovegetative, tulburări de memorie, dureri de cap, migrene, nevralgii, vertij (ameţeală), hipertiroidie, ulcerul gastroduodenal, dischinezii biliare, indigestii, meteorism (balonare), colici gastro-intestinale, colite cronice, enterocolite, anorexie, greţuri, vărsături, boala Alzheimer, herpes.
Ceai de roiniță: Contraindicaţii
Hipotiroidie, alergie la roiniţă.
În cazul persoanelor care utilizează sedative şi calmante de sinteză, se recomandă evitarea utilizării în paralel a acestei plante.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri