Ceai de Negrilică: beneficii, contraindicaţii şi dozaj

ceai de negrilică

Ceai de Negrilică

Plantă erbacee din familia Ranunculaceae, originară din estul zonei Mediteraneene, cu tulpina păroasă, cu frunze alterne divizate, cu segmente liniare, cu florile de la albe la albastre cu foliolele învelişului albastre sau albăstrui-albe, şi numeroase stamine; fructul polifoliculă cu baza unită.

Seminţele plantei Nigella Sativa au fost preţuite pentru proprietăţile lor vindecătoare încă din antichitate.

Sunt cunoscute sub numele de susan negru, chimen negru, sămânţa cepei, negruşcă sau negrilică.

Multe dintre beneficiile de sănătate atribuite au fost pe deplin confirmate în literatură biomedicală.

În scopuri alimentare şi fitoterapeutice se utilizează uleiul şi seminţele.

Seminţele de negrilică sunt utilizate de sute de ani ca şi condiment sau conservant pentru hrană.

Negrilica a fost frecvent cultivată în grădini, seminţele fiind folosite medicinal în vin, ca stimulent, şi de asemenea ca aromatizant.

În mod normal sunt utilizate ca aromatizant în pâine, prăjituri, amestecuri de condimente, castraveţi muraţi etc.

Ceai de Negrilică

Au o aromă picantă după unii, sau picant – fructată după alţii, sau oarecum asemănătoare nucşoarei.

Seminţele imature sunt amare, doar la coacere completă devin aromate; sunt utilizate de asemenea ca substituent pentru piper.

Seminţele de negrilică conţin ulei volatil (aprox. 0,5%) cu anetol, p-cimen, limonen, carvonă şi thymoquinonă, şi acizi graşi (17% acizi graşi saturaţi şi 82,5% acizi graşi nesaturaţi).

Dintre acizii graşi predominanţi fac parte acidul linoleic, acidul oleic şi acidul palmitic.

Este prezentă şi substanţa amară nigellina.

Seminţele conţin şi alţi compuşi, incluzând componente nutriţionale precum vitamine şi elemente minerale, proteine şi nouă dintre aminoacizii esenţiali.

Mai conţin caroten, convertit de către ficat la vitamina A, iar ca elemente minerale întâlnim calciu, fier şi potasiu.

Ca multe alte plante aromatice, seminţele de negrilică sunt benefice pentru sistemul digestiv, calmând durerile stomacale şi spasmele, având efect carminativ în caz de balonare şi flatulenţă.

Seminţele coapte sunt antihelmintice, carminative, diaforetice, digestive, diuretice, emenagoge, galactogoge, laxative şi stimulente.

Ceai de Negrilică

Infuzia este utilizată în tratamentul afecţiunilor digestive şi menstruale, în cazul lactaţiei insuficiente, şi în cazul problemelor bronhice.

Seminţele sunt mult utilizate în India pentru creşterea secreţiei lactate la mamele care alăptează şi încă pentru eliminarea viermilor intestinali, în special la copii.

După mai mulţi autori, activităţile principale ale seminţelor de negrilică sunt – carminativă, coleretică, antihistaminică, analgezică, antipiretică, antimicrobiană, anti-inflamatoare, emenagogă, diuretică, sudorifică, expectorantă, antihelmintică, imuno-modulatoare, antioxidantă şi anticancer.

Extractele obţinute din seminţe au de asemenea efect bactericid, digestiv, diuretic, excitant, laxativ, stimulent, tonic, vermifug, sudorific şi antihipertensiv.

Se utilizează pentru a trata astmul, bronşita, gripa, tumorilor abdominale.

Pentru utilizare externă, seminţele sunt pulvisate, amestecate cu ulei de susan şi sunt utilizate pentru tratarea abceselor, a hemoroizilor şi pentru orchitis.

Seminţele pulvisate au fost folosite pentru îndepărtarea păduchilor.

S-au realizat foarte multe studii, din care multe recente, care au evidenţiat pentru seminţele de negrilică efectele hipotensive, antitoxice, antioxidante.

Precum şi alte efecte, ca de exemplu: antiulcerogenic, antihipertensiv, de reducere a colesterolului seric total, a lipoproteinelor de densitate joasă şi trigliceridelor, protector împotriva leziunilor reperfuziei ischemice renale, hipoglicemic, un efect ameliorativ asupra regenerării insulelor pancreatice şi corector al dislipidemiei în combinaţie cu usturoiul.

Ceai de Negrilică

S-au identificat o mulțime de afecţiuni care ar putea beneficia de pe urmă utilizării plantei, cum ar fi:

 • Analgezic
 • Antibacterian
 • Anti-inflamator
 • Anti-ulcer
 • Anti-colinergic
 • Anti-fungic
 • Ant-hipertensiv
 • Antioxidant
 • Antispasmodic
 • Antiviral
 • Bronhodilatator
 • Inhibitor al glucogenezei (antidiabetic)
 • Hepatoprotector (protejează ficatul)
 • Hipotensiv
 • Sensibilizează faţă de insulină
 • Inductor de interferon
 • Antagonist al leucotrienelor
 • Renoprotector (protejează rinichii)
 • Inhibitor al factorului alfa de necrozare tumorală

Hipertensiunea arterială

Utilizarea zilnică a 100 până la 200 de mg de extract de negrilică, de două ori pe zi, timp de 2 luni, a avut că efect micşorarea presiunii sanguine la pacienţii cu uşoară hipertensiune.

Diabetul de tip 2

Două grame de negrilică pe zi a avut că rezultat reducerea glicemiei a jeun (pe stomacul gol), micşorarea rezistenţei la insulină, sporirea funcţiei celulelor beta, şi reducerea hemoglobinei glicozilate la subiecţii umani.

Astm

Timochinona, unul dintre constituentii activi principali ai Negellei Sativa, este superior medicamentului fluticazona la modelul animal de astm. Un alt studiu, de dată asta pe subiecţi umani, a arătat că extractele de chimen negru cu apă fierbinte au un efect antiastmatic relativ puternic.

Infecţia cu Helicobacter Pylori

Negrilica posedă acţiune utilă anti H. Pylori, comparabilă cu terapia triplă de eradicare.

Epilepsie

Negrilica este tradiţional cunoscută că având proprietăţi anticonvulsive. Un studiu din 2007 despre copiii epileptici, a căror afecţiune era refractară la tratamentul medicamentos convenţional, a arătat că un extract apos a redus semnificativ acţiunea epileptică.

Cancer la colon

Studiile la nivel celular au descoperit că extractul de negrilică se poate compară favorabil cu agentul chimic 5-fluoruracil în suprimarea creşterii cancerului la colon, dar cu un profil de siguranţă mult mai mare. Cercetările pe animale au arătat că uleiul de negruşcă are efecte inhibitorii asupra cancerului la colon la cobai, fără efecte secundare observabile.

Ceai de Negrilică: Contraindicațiile și precauțiile administrării

Efectele în sarcina și perioada de alăptare

Administată în cantități mari, poate încetini sau opri uterul de la contractare. Din acest motiv nu este indicată administrarea suplimentelor alimentare femeilor în perioada sarcinii.

Efectele asupra copiilor

Uleiul de negrilică nu are efecte adverse asupra organismului copiilor dacă este utilizat pe termen scurt și în cantitățile recomandate.

Efectele în caz de tulburări de coagulare a sângelui

Negrilica poate încetini procesul de coagulare a sângelui și poate crește riscul de sângerări în cazul persoanelor care suferă de coagulopatie.

Din acest motiv, dacă știți că suferiți de tulburări de coagulare a sângelui, trebuie să întrebați medicul înainte de administrarea suplimentelor cu negrilică.

Efectele în caz de tensiune arterială scăzută

Negrilica poate reduce tensiunea arterială, tocmai de aceea nu este recomandată administrarea în cazul persoanelor care au o tensiune arterială scăzută.

Pe de altă parte, dacă suferiți de tensiune arterială ridicată, administrarea unui remediu natural cu negrilică vă poate ajuta.

Efectele în cazul operațiilor chirurgicale

Reducerea nivelului de zahăr din sânge, somnolența și încetinirea coagulării sângelui sunt trei dintre efectele pe care negrilica le are asupra organismului.

Este recomandată încetinirea administrării uleiului de negrilică în perioada operațiilor chirurgicale deoarece ar putea crește riscul de sângerări și poate scădea nivelul zahărului din sânge în timpul anesteziei și după procedurile chirurgicale.

Din acest motiv, utilizarea ar trebui oprită cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Ceai de Negrilică: Dozajul recomandat

Următoarele cantități de negrilică au reieșit ca fiind optime de administrat pentru diferite afecțiuni în urma unor cercetări științifice:

Dozajul pentru astm

În cazul persoanelor care suferă de astm este recomandată administrarea de 500 mg de ulei de negrilică, de două ori pe zi, timp de 4 săptămâni.

Dozajul pentru diabet

Diabetul zaharat este, din pacate, una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite. Pentru persoanele cu diabet este suficient 1 gram de pulbere de negrilică, de două ori pe zi, timp de 12 luni.

Dozajul pentru tensiune arterială

Pentru tensiunea arterială crescută se recomandă utilizarea a 0,5 – 2 grame de pulbere de semințe de negrilică, zilnic, timp de 12 luni.

De asemenea, se pot administra și 100-200 mg de ulei din semințe de negrilică, de două ori pe zi, timp de 8 săptămâni.

Dojazul pentru dureri de sân

În cazul femeilor care se confruntă cu dureri de sân în perioada ciclului menstrual este recomandată utilizarea unui gel care conține 30% negrilică pe durata zilelor menstruației, aplicat pe piept, în fiecare zi timp de două luni.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole din categoria Ceaiuri