Ceai de măghiran: beneficii și contraindicații

Ceai de măghiran

Ceai de măghiran

Măghiranul deţine secretul de a creşte puterea sistemului imunitar încât acesta să acţioneze foarte eficient în orice anotimp.

Chiar dacă nu ai folosit până acum maghiran, ai auzit cu siguranţă de el, măcar din bine cunoscutul „imn“ al oltenilor.

Măghiranul se administrează sub formă de infuzie, de macerat la rece şi de tinctură.

Totodată, acest apreciat remediu natural vine şi în sprijinul persoanelor vulnerabile la răceli, însoţite de stări febrile, având şi un pronunţat efect sudorific.

De asemenea, planta poate fi folosită cu bune rezultate în migrene, în stări de anxietate şi în malnutriţia la copii.

Infuzia de măghiran întărește sistemul imunitar și se bea dimineața după micul dejun.

Ceai de măghiran

Este un fapt dovedit că măghiranul are şi efecte antibacteriene, fiind indicat ca un remediu pentru tuse şi pentru astm.

Planta e bogată în vitamina K, dar are în componenţă şi vitamina E, fier, calciu, mangan. Mai conţine acizi fenolici, flavone şi uleiuri esenţiale.

Toţi aceşti compuşi îi conferă ceaiului de maghiran proprietăţi antispasmodice, antifungice, antalgice, puternic antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare.

Ei bine, planta cu miros asemănător pinului e remediu în numeroase tulburări digestive şi nervoase.

Folosită sub formă de infuzie calmantă, are efect somnifer, dar e indicată şi în crampele stomacale sau în colici.

Ceai de măghiran

Gargara cu maghiran combate afecţiunile mucoasei bucale (afta, herpes).

Sucul proaspăt, extras din frunze, e folosit contra durerilor de cap persistente.

Uleiul esenţial se aplică pe zonele atinse de reumatism, artrită, sau afectate de entorse.

Planta e uşor de recunoscut datorită aromei care aminteşte de cea a pinului, cu „nuanţe“ citrice.

Specialiştii susţin că are proprietăţi tranchilizante şi anxiolitice şi te ajută să combaţi oboseala şi stresul.

Infuzia de maghiran susţine funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuie la o relaxare optimă şi favorizează somnul.

Prin urmare, pentru a scăpa de stres, foloseşte ceai de maghiran, din care faci infuzie dintr-o linguriţă la o cană cu apă. Bea 2-3 căni pe zi.

Urmează o cură cu ceai şi dacă îţi lipseşte pofta de mâncare, dacă suferi de colici, balonări, flatulenţă, nevroză cardiacă, bronşită, tuse spastică.

Ceai de măghiran

  • ajută la reducerea stărilor de agitaţie nervoasă, a emotivităţii şi a ritmului cardiac;
  • ajută la obţinerea unui somn odihnitor;
  • tonic aperitiv, susţine pofta de mâncare;
  • ajută digestia;
  • favorizează eliminarea gazelor intestinale;
  • fluidifică secreţiile mucoase, susţine sănătatea aparatului respirator.

Băuturile preparate din maghiran combat insomniile, migrenele, anxietatea, rinitele şi cistitele şi stimulează diureza.

De asemenea, măghiranul calmează colitele stomacale şi reglează ciclul menstrual. Infuzia de măghiran este recomandată şi în cazul copiilor mai nervoşi.

Tot mai frecvent, maghiranul este indicat şi persoanelor care au probleme cu circulaţia periferică (Sindromul mâinilor și picioarelor reci), dar şi celor care obosesc foarte repede sau se trezesc deseori pe parcursul nopţii din cauza contracţiilor musculare.

Ceai de măghiran

Uleiul din compoziţia maghiranului ucide microbii şi combate înmulţirea bacteriilor rele. De aceea, datorită efectului antiseptic, acest ulei antiviral este recomandat de specialişti în tratamentul unor afecţiuni frecvente, precum gripa şi oreionul.

Mai mult, uleiul de maghiran este un excelent cicatrizant pentru diferite răni care se închid foarte greu, previne tetanosul şi tratează numeroase chiar şi ulcerele interne.

Pentru prepararea infuziei, recomandate în tratamentul epilepsiei şi anorexiei, se folosesc florile din vârful crengilor de măghiran o linguriță de plantă la o cană de apă fierbinte.

Această infuzie s-a dovedit foarte bună şi pentru persoanele supraponderale, iar efectul se menţine pe termen lung, precizează terapeuţii europeni.

Ceai de măghiran: Preparare

Se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu apă fierbinte. Planta se infuzează timp de 15 minute; după aceea, infuzia se filtrează şi se bea îndulcită cu puţină miere.

Se administrează zilnic, câte două -trei căni după mesele principale, în funcţie de afecţiune. Durata tratamentului este stabilită de terapeuţi. După administrare, consumatorul este învăluit de o senzaţie de căldură, de linişte și relaxare în toți mușchii.

Ceai de măghiran: Contraindicații

Planta este contraindicată hipertensivilor care au avut accidente vasculare sau febră cu valori mai mari de 38 grade Celsius, dar şi în cazul femeilor gravide.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri