Ceai de Anason Stelat: beneficii și contraindicații

Ceai de Anason

Ceai de Anason Stelat

Ceaiul de anason este ușor de realizat cu semințe din magazinele naturiste și poate reprezenta un tratament naturist eficient pentru stimularea lactației, probleme digestive, balonări, gaze, colici, crampe, dureri abdominale.

Printre proprietățile anasonului se pot enumera rolul antiviral, antibacterian, antiinflamator, antioxidant, antifungic.

În trecut, semințele de anason erau utilizate după mese copioase, pentru a ajuta digestia ( tulburări digestive ) și pentru a împrospăta respirația, mestecarea boabelor de anason fiind un obicei răspândit în Orient, dar și printre romani.

Astăzi știm mai multe despre anason, acesta având efecte tămăduitoare în tratarea colicilor (mai ales la copii) și acceselor de tuse.

Proprietățile anasonului ajută la stimularea secreției laptelui matern, eliminarea mucusului în răceli.

Ceaiul din semințe de anason este benefic pentru inimă și pentru aparatul respirator și are efect relaxant.

Membru al familiei Apiaceae, anasonul este rudă apropiată a feniculului.

Anetolul, cel mai activ ingredient din punct de vedere medicinal al anasonului, se găsește în semințele ambelor plante și constituie 75 până la 90 la sută din conținutul semințelor de anason.

Semințele încrețite, de culoare brun-verzuie ale anasonului conțin și acizi anisici, precum și terpene, flavonele antioxidante rutină și limonenă, miristicină – ce se găsește și în pătrunjel și nucșoară – și agentul antiinflamator beta-sitosterol.

Cumarinele, cu proprietăți naturale de subțiere și detoxifiere a sângelui, sunt și ele prezente, precum și alfa și beta-pinenul, timolul și eugenolul, substanță anestezică și analgezică ce se găsește și în cuișoare.

Ceai de Anason Stelat: Rol benefic antibacterian

Anetolul este un ulei esențial din anasonul stelat care îi oferă acestuia o aromă de lemn dulce. Este eficient împotriva anumitor tipuri de bacterii.

Informațiile publicate în ediția din februarie 2002 a revistei „Phytotherapy Research” au arătat că anetolul extras din anasonul stelat protejează împotriva anumitor microorganisme.

Anetolul poate preveni creșterea bacteriilor Escherichia coli și Staphylococcus aureus.

E. coli, răspândită prin contaminarea alimentelor, afectează în primul rând sistemul digestiv, provocând vomă și diaree.

Staphylococcus aureus, prezent pe alimente și anumite suprafețe, infectează frecvent pielea.

Ceai de Anason Stelat: antiinflamator, antioxidant, antifungic

Compusul chimic anetol, așa cum se găsește în anasonul stelat, are proprietăți antiinflamatorii, conform informației prezentate în numărul din iulie 2005 al publicației „Bioorganic & Medicinal Chemistry”.

Un experiment realizat pe cobai a arătat că anetolul este la fel de eficient ca medicamentul antiinflamator indometacină.

Ceai de Anason Stelat: Anasonul are efect antiviral

Anasonul este eficient împotriva mai multor tipuri de virusuri, inclusiv a virusului herpetic, precizează cercetătorul Paul Schnitzler și colegii săi de la Universitatea Heidelburg din Germania.

Anasonul previne recurența afecțiunilor virale. Acidul shikimic este ingredientul etras din anasonul stelat pentru prepararea medicamentului Tamiflu.

Tamiflu, sau Oseltamivir, tratează virusul gripal, însă nu funcționează ca vaccin. Luptă cu virusul după contactarea acestuia.

Cel mai important compus care se găsește în anasonul stelat este anetolul, care are efecte estrogene și este utilizat pentru a trata problemele de reproducere la bărbați și femei.

Totodată, ceaiul de anason este util pentru netezirea ridurilor de expresie.

Planta nu este folosită numai în preparatele culinare, ci și ca medicament.

De exemplu, frunzele proaspete sunt adăugate la tocănițe, sosuri, salate, supe, fripturi.

Semințele de anason sunt, de asemenea, utilizate în panificație, lichioruri.

Vermutul, ouzo și anisette sunt băuturi alcoolice aromatizate cu semințe de anason.

Anasonul este, de asemenea, folosit și pentru a aromatiza bomboanele și prăjiturile.

Ceai de Anason Stelat: Cum prepari infuzia de anason stelat

Pentru prepararea ceaiului, utilizează o lingură de semințe de anason, trei căni de apă și un ceainic din sticlă sau din ceramică.

Ustensilele din metal trebuie să fie evitate. Cu toate că apa de la robinet este acceptabilă, fitoterapeuții susțin că apa distilată sau pură crește puterea ceaiului.

Pune apa la fiert, dă-o deoparte, adăugă semințele și lasă-le la infuzat 10-15 minute. Ceainicul trebuie să fie acoperit astfel încât uleiurile volatile să nu se evapore.

Când ceaiul s-a răcit, strecoară-l și depozitează lichidul într-un borcan de sticlă. Ceaiul poate fi folosit atât cald, cât și rece.

Spală-te în fiecare dimineața cu infuzia obținută, acordând o atenție deosebită liniilor fineși a ridurilor faciale.

Primele rezultate le vei vedea peste câteva săptămâni.

Ceai de Anason Stelat: Contraindicaţii

Consumat aleatoriu, fără consultarea medicului, sau în doze necorespunzătoare, ceaiul de anason prezintă un risc de intoxicații și efecte secundare nocive.

Cele mai frecvente dintre acestea sunt convulsiile, vărsăturile şi irascibilitatea.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri