Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul
Peste 1.400.00 de români au hepatită B şi C, iar 10 la sută dintre bolnavii cu hepatită C din Europa sunt români, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 1 pe continent în privinţa numărului de pacienţi cu hepatită C, arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA).
În elaborarea studiului au fost analizate următoarele ţări: Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Egipt, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie.
În România, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită B, iar 600.000 de persoane au hepatită C, potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
România are una dintre cele mai ridicate rate privind numărul celor cu hepatită virală C, rata de diagnosticare şi tratament este una dintre cele mai mici
România ocupă locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.
Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul
Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaj.
O nouă boală a ajuns în topul afecţiunilor care duc la cedarea ficatului: boala ficatului gras non-alcoolic (steatoza hepatică), principala cauză a apariţiei acesteia fiind consumul de zahăr.
De regulă, steatoza hepatică non-alcoolică este adesea asociată cu obezitatea, toleranţa alterată la glucoză şi dislipidemia, fiind considerată manifestarea hepatică a sindromului metabolic.
Printre cauzele apariţiei bolii ficatului gras, cum i se mai spune în termeni populari, se numără stilul de viaţă haotic şi în special alimentaţia nesănătoasă, de tip fast food.
La fel de dăunător este tabagismul şi mai ales consumul excesiv de alcool (alcoolismul).
Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul
Deşi ficatul are o mare capacitate de regenerare, expunerea constantă la substanţe toxice, cum ar fi substanţele conţinute de unele medicamente, poate determina leziuni serioase, uneori ireversibile.
Numele a peste 5.000 de români figurează, în acest moment, oficial, pe listele de așteptare pentru toate tipurile de transplant (transplant de ficat, transplant de rinchi etc.) însă numărul real ar fi cu câteva mii mai mare, susțin asociațiile de pacienți. Autoritățile nu au o evidență exactă.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeste și alte Articole:
Top 5 alimente care afectează ficatul şi funcţionarea acestuia
Simptome ale unui ficat obosit
Alimente pentru ficat gras (steatoza hepatica)