Caria dentarǎ
Cariile dentare apar atunci cȃnd acizii din cavitatea bucală dizolvă straturile exterioare ale dinților. Concret, caria se dezvoltǎ ȋn momentul ȋn care smaltul și dentina se ȋnmoaie din cauza acidului produs de bacteriile din cavitatea bucalǎ. Dacǎ aceasta nu este tratatǎ, la nivelul dinților se acumuleazǎ placǎ dentarǎ ceea ce duce la apariția unor afecțiuni precum gingivita sau abcesul dentar.
Dupǎ consumul de alimente bacteriile din cavitatea oralǎ produc un acid ce atacǎ smalțul dintelui, iar pe masurǎ ce acidul atacă ȋn mod repetat dintele, la nivelul dintelui se formeazǎ o gaurǎ. Cariile dentare sunt foarte comune, și pot aparea la orice vȃrstǎ, fiind ȋn același timp cea mai ȋntȃlnitǎ cauzǎ de pierderea a dinților ȋn cazul persoanelor tinere.
Cauzele care duc la apariția cariilor dentare
Deși la nivelul cavitǎții bucale existǎ o mare varietate de bacterii, printre cele care provoacǎ cel mai des carii se numǎrǎ Lactobacillus acidophilus, Actinomyces viscosus și Streptococcus mutans. Bacteriile transformǎ carbohidrații ȋn acizi, iar la contactul acestora cu dintele conținutul mineral ȋncepe sa se dizolve, proces cunoscut sub numele de demineralizare.
Ȋn lipsa unei igiene orale sǎnǎtoase, demineralizarea duce la dezintegrarea dinților și la apariția unui cavitǎți ȋn dinți.
O altǎ cauzǎ a apariției cariilor poate fi lipsa fluorului din apa de băut, dar și consumul de alimente lipicioase care rǎmȃn pe dinți. Persoanele care suferă de tulburări sau boli care afecteazǎ dintii, precum Amelogenesis imperfecta, sunt mult mai susceptibile la dezvoltarea cariilor dentare.
Caria dentarǎ: Simptomele cariilor dentare
Simptomele date de apariția unei carii variazǎ ȋn funcție de locația acestora dar și de severitatea lor. Ȋn stadiul inițial acestea nu produc simptome, ȋnsǎ medicul dentist poate observa o carie ȋn stadiu incipient și poate recomanda o serie de mǎsuri pentru a diminua degradarea.
Pe mǎsurǎ ce caria se agraveazǎ pot apǎrea simptome precum:
- Dureri de dinți
- Dintele capatǎ sensibilitate ușoară până la severǎ
- Durere atunci cȃnd se consumǎ bǎuturi calde, reci sau dulci
- Respirație urȃt mirositoare
- Gust neplǎcut ȋn gurǎ
- Apariția petelor vizibile la nivelul dintelui
Ȋn cazul ȋn care caria nu este tratatǎ acesta se poate complica prin apariția unui abces la rǎdǎcina dintelui.
Diagnosticarea cariilor dentare
Diagnosticarea cariilor dentare se face de cǎtre medicul dentist. Acesta va chestiona pacientul despre simptomele pe care le experimenteazǎ și va examina zona afectatǎ. Ȋn anumite situații, medicul poate recomanda realizarea unei radiografii.
Cu toate acestea, se recomandǎ un consult stomatologic periodic tocmai pentru a evita complicațiile sau apariția abceselor dentare.
Caria dentarǎ: Tratamentul cariilor dentare
Tratamentul cariei dentare depinde de gravitatea acesteia.
Printre opțiunile de tratament se numǎrǎ:
Tratamentul cu fluor: în cazul în care caria este ȋn curs de formare, un tratament cu fluor poate ajuta la refacerea smalțului. Dupǎ rezolvarea problemei medicul dentist poate sugera realizarea unor tratamente periodice cu fluor.
Obturația. Dupǎ ce medicul ȋnlǎturǎ zona afectatǎ de la nivelul dintelui, acesta umple golul cu un material special care redǎ dintelui un aspect natural. Plombele pot fi realizate din diferite materiale, la alegerea pacientului.
Utilizarea coroanei de substituție. Dacă cariile sunt extinse sau dinții sunt slǎbiți, pacientul poate necesita utilizarea unei coroane de substituție.
Tratamente chirurgicale
Tratamentul de canal. În cadrul procedurii, pulpa dintelui este eliminatǎ și înlocuitǎ cu o umplutură.
Extracția dentarǎ. Unii dinți pot fi afectați sever de carii, moment ȋn care singura soluție este eliminarea acestora. Locul gol poate fi umplut cu ajutorul unui implant.
Caria dentarǎ: Prevenirea cariilor dentare
Cariile dentare pot fi prevenite prin menținerea unei igienei orale sǎnǎtoase și prin spǎlarea zilnicǎ a dinților. De asemenea, se recomandǎ vizitele regulate la medicul dentist, astfel ȋncȃt placa dentară sǎ fie eliminatǎ ȋnainte de a se forma cariile.
Pentru prevenirea cariilor se recomandǎ:
- Evitarea cosumului excesiv de zahǎr
- Suplimentarea consumului de calciu din lapte și legume
- Evitarea alimentației de timp fast food și a bǎuturilor carbogazoase
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: