Cardiomiopatia: simptome, cauze și tratament în boala mușchiului inimii

cardiomiopatia

Cardiomiopatia: simptomele și tratament în boala mușchiului inimii

Cardiomiopatia: există diferite forme de cardiomiopatie și o varietate de cauze. Din păcate, este o afecțiune care nu poate fi vindecată. Dar asta nu înseamnă că ne împiedică să ducem o viață normală: scopul principal al tratamentului constă în reducerea simptomelor.

Principalele 4 forme în care se manifestă boala mușchiului inimii:

Cardiomiopatia dilatativă

În acest tip de boală, pereții inimii se întind și devin mai subțiri din cauza creșterii volumului uneia sau a mai multor cavități ale inimii. Această întindere slăbește mușchiul inimii, care nu reușește să mai pompeze sângele cu suficientă putere.

Cardiomiopatia hipertrofică

Aceasta este cea mai frecventă formă de cardiomiopatie. Mușchiul cardiac suferă o îngroșare anormală și, prin urmare, inima trebuie să muncească mai mult pentru a propulsa același volum de sânge în organism. În cardiomiopatia hipertrofică obstructivă, mușchiul cardiac îngroșat exercită o presiune pe una dintre camerele inimii, ceea ce facilitează blocarea fluxului de sânge și, uneori, provoacă scurgeri în valva mitrală.

În unele cazuri, mușchiul cardiac lărgit nu mai este capabil să se relaxeze între bătăi, așa cum face în mod normal, și astfel nu mai primește sânge oxigenat, necesar pentru desfășurarea normală a activităților cardiace. Cauza principală a acestei boli este, potrivit cercetărilor, un defect genetic.

Cardiomiopatia restrictivă

Acest tip este mai puțin frecvent. Apare atunci când mușchiul inimii se înțepenește, ceea ce împiedică ventriculele să se relaxeze și să se umple complet cu sânge, între bătăile inimii.

Cardiomiopatia ventriculară dreaptă – Displazia aritmogenă de ventricul drept

În această formă rară de cardiomiopatie, celulele care formează mușchiul inimii se transformă în țesut cicatrizat sau adipos (grăsime), provocând tahiaritmii ventriculare și chiar moartea subită, mai ales în condiții de efort susținut.

Cardiomiopatia: cauze

Medicii au identificat multe cauze care pot provoca o cardiomiopatie. În unele cazuri, afecțiunea este ereditară, adică de origine genetică – se transmite de la părinți la copii. Alte cauze pot fi: afecțiuni cardiace congenitale, boala arterială coronariană, hipertensiunea cronică, un atac de cord anterior care a provocat leziuni musculare cardiace (cardiomiopatie ischemică), valvulopatii, infecții virale sau bacteriene ale inimii, unele tratamente pentru cancer (chimio – sau radioterapie), diabetul și alte boli sau tulburări metabolice.

Alți factori care duc la cardiomiopatie sunt consumul excesiv de alcool, utilizarea de cocaină sau alte droguri ilicite, unele deficiențe nutriționale și anumite complicații legate de sarcină. Uneori, când cauzele bolii rămân necunoscute, vorbim despre cardiomiopatii idiopatice.

Cardiomiopatia: simptome

În primele etape ale cardiomiopatiei, semnele nu sunt întotdeauna evidente. Dar, pe măsură ce boala se agravează, pot fi observate următoarele simptome: dificultăți de respirație în timpul exercițiilor fizice sau în timpul activităților zilnice, amețeli sau stare de leșin, durere în piept, oboseală, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, umflarea mâinilor, a picioarelor sau a abdomenului. În cazurile grave, toate tipurile de cardiomiopatie pot genera un ritm cardiac anormal (aritmie), cheaguri de sânge, atac de cord sau insuficiență cardiacă.

Cardiomiopatia: tratament

Majoritatea formelor de cardiomiopatie sunt tratate cu medicamente și prin schimbarea stilului de viață. Tratamentul depinde de tipul de cardiomiopatie și de severitatea afecțiunii. În unele cazuri, este necesară intervenția chirurgicală, pentru a regla ritmurile anormale ale inimii care pot pune în pericol viața bolnavului. De asemenea, pacientul va primi indicații în ceea ce privește efortul fizic permis.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi din categoria Simptome și Boli