Cancer de ficat: simptome, cauze, tratament, riscuri

cancer de ficat

Cancer de ficat: simptome, cauze, tratament, riscuri

Cancerul de ficat începe atunci când celulele ajung să se înmulţească fără niciun control şi iau forma unei tumori.

Ficatul este unul dintre cele mai mari şi mai importante organe pentru sănătatea noastră. El curăţă sângele şi ajută la metabolizarea alimentelor.

Cancerele hepatice reprezintă a şasea cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial.

Un factor de risc creşte probabilitatea de apariţie a cancerului, însa nu este necesar şi nici suficient să cauzeze cancer.

În Europa, 10 din 1.000 de bărbaţi şi 2 din 1.000 de femei vor face cancer de ficat la un moment dat în viaţă.

În anul 2008, în jur de 40.000 de bărbaţi şi circa 20.000 de femei au fost diagnosticaţi cu cancer de ficat în toata Europa.

Vârsta medie la diagnosticare este între 50 şi 60 de ani, iar în Asia şi Africa este în jurul vârstei de 40-50 de ani.

Mecanismul exact şi motivele pentru care apare cancerul de ficat nu sunt pe deplin înţelese.

Cel mai comun tip de cancer la ficat este carcinomul hepatocelular.

Acesta apare, de cele mai multe ori, sub forma unei tumori care creşte foarte mult sau, la persoanele care suferă şi de ciroză, mai multe tumori răspândite în întreg ficatul.

Alte tipuri de cancere la ficat sunt cele care afectează căile biliare – al doilea ca frecvenţă -, angiosarcoamele şi hemangiosarcoamele – prezente în vasele de sânge de la nivelul ficatului.

Acestea din urmă sunt foarte rare şi cauzate, în principal, de toxine. Hepatoblastomul este un alt tip rar de cancer de ficat care apare mai ales la copiii sub 4 ani.

Cancer de ficat: simptome

Ca şi în cazul altor tipuri de cancere, nici în cancerul de ficat nu există simptome în stadiile incipiente.

Atunci când ele apar, pot lua forma lipsei de apetit, a unei umflături în partea dreaptă, imediat sub coaste, durere deasupra ombilicului sau în proximitatea umărului drept, deranjamentelor stomacale, oboselii, slăbiciunii, pierderii în greutate, scaunului deschis la culoare şi urinei închise, precum şi coloraţie în galben a pielii şi a ochilor.

Riscuri în cancerul la ficat

Alcoolul, obezitatea, diabetul cresc la rândul lor, riscul de apariţie a cancerului de ficat.

Pentru diabetici, obezi şi cei cu sindrom metabolic riscul de a ajunge la boala ficatului gras nonalcoolic este mai mare, astfel că şi riscul de cancer de ficat este mai mare.

Anumite boli cresc riscul de apariţiei a acestei afecţiuni oncologice: infecţiile cu virusurile hepatitice B sau C – care atacă şi distrug ficatul, ciroza – o boală în care ţesutul fibrozează şi nu mai poate fi înlocuit cu unul sănătos, boala ficatului gras nonalcoolic – caracterizată prin depuneri de grăsime la nivelul organului – boala Wilson – o tulburare a metabolismului cuprului în organism.

Cancer de ficat: diagnostic, tratament

Diagnosticul de cancer de ficat se pune, de regulă, în urma unor investigaţii imagistice, a analizelor de sânge şi a biopsiei.

Tratamentul depinde de stadiul bolii, de vârstă, de bolile asociate şi poate consta în intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, transplant de ficat, ablaţie, embolizare sau terapie ţintită.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

Hepatita virală C: simptome, prevenire, cauze, tratament

Hepatita virală A: simptome, cauze, transmitere, tratament

8 Locuri de unde poţi lua viruși și alte boli contagioase

Alimente pentru ficat gras (steatoza hepatica)

Hepatita C și cum o putem ameliora pe cale naturală