Busuioc: proprietăți și indicații terapeutice
Busuiocul este o plantă aromatică comună în familia mentei, aceeași familie de plante ca și alte plante nutritive dense, benefice, inclusiv menta, oregano și rozmarin. Busuiocul, desigur, este folosit pentru a adăuga aroma la o varietate de rețete, dar ceea ce vă poate surprinde sunt numeroasele beneficii ale busuiocului care îl fac bine cunoscut pentru proprietățile sale de îmbunătățire a imunității. Extrasul de busuioc sau uleiul esențial de busuioc se dovedește a ajuta la prevenirea unei game largi de condiții de sănătate, ceea ce îl face unul dintre cele mai importante plante medicinale cunoscute astăzi.
Știați că există de fapt 35 de tipuri diferite de busuioc? Busuiocul este cunoscut ca un adapogen anti-inflamator, anti-bacterian și puternic – ceea ce înseamnă că ajută organismul să răspundă la stres și să lupte împotriva bolilor.
Conține antioxidanții care lupta împotriva bolilor
Unul dintre beneficiile cheie ale uleiului esențial de busuioc este capacitatea de a ajuta la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi, protejând în același timp structura și celulele ADN-ului. Busuiocul conține doi antioxidanți flavonoidici importanți solubili în apă, care ajută la protejarea celulelor albe din sânge responsabile de funcția imună, precum și structurile celulare în care este stocat ADN-ul.
Antioxidanții busuiocului mențin cromozomii și previn creșterea celulelor canceroase. Stresul oxidativ se produce în interiorul corpului datorită efectelor toxinelor din dietă, poluării mediului și radiațiilor. Dar antioxidanții din busuioc contribuie la combaterea oxidării și la încetinirea efectelor îmbătrânirii.
Acționează ca un antiinflamator
Busuiocul conține uleiuri esențiale puternice, inclusiv eugenol, citronelol și linalol. Acestea sunt uleiuri inhibitoare de enzime care ajută la scăderea inflamației, care se află la rădăcina celor mai multe boli cum ar fi boala cardiacă, artrita reumatoidă și afecțiunile intestinale inflamatorii.
Luptă împotriva cancerului
Busuiocul conține substanțe fitochimice, care pot ajuta la prevenirea cancerului, incluzând pielea indusă de substanțe chimice, ficatul, cancerele orale și pulmonare. Busuiocul este capabil să sporească activitatea antioxidantă, să modifice pozitiv expresiile genetice, să inducă moartea celulelor nocive și să împiedice răspândirea tumorilor canceroase.
Extractul de busuioc a demonstrat protecția împotriva cancerului și a mortalității, protejând în mod selectiv țesuturile și celulele normale de efectele negative ale tratamentelor canceroase, cum ar fi radiațiile sau chimioterapia. Acest lucru înseamnă că utilizarea extractului de busuioc poate fi benefică ca tratament suplimentar al cancerului.
Conține proprietăți antibacteriene
Un alt avantaj al uleiurilor esențiale de busuioc este asigurarea protecției împotriva creșterii bacteriene dăunătoare. Extractul de busuioc este chiar dovedit a fi util în inhibarea tulpinilor rezistente de bacterii care nu răspund la tratamentele cu antibiotice. Activitatea antibacteriană a uleiului de busuioc împotriva tulpinilor de E. coli și a altor bacterii puternice sau infecții, busuiocul este eficient în acțiunea împotriva tulpinilor de bacterii și ajută la inhibarea creșterii lor.
Conține proprietăți antimicrobiene care luptă împotriva virusurilor și infecțiilor
Uleiul esențial de busuioc a fost găsit a prezenta activitate antimicrobiană împotriva unei game largi de bacterii, infecții și viruși. Acest lucru înseamnă că puteți adăuga protecție împotriva virusului candida și a diferitelor forme de iritații ale pielii la lista lungă de beneficii dovedite de busuioc.
Combate stresul
Busuioc are un potențial puternic de a acționa ca un adapogen natural, un medicament pe bază de plante care ajută corpul să se adapteze la stres și să normalizeze efectele dăunătoare ale factorilor de stres asupra proceselor corporale.
Luptă împotriva depresiei
Beneficiile busuiocului se aplică și celor cu tulburări psihice sau afecțiuni legate de dispoziție, inclusiv depresie și anxietate. Busuiocul este, de asemenea, considerat un antidepresiv de către unii, deoarece poate influența pozitiv funcția creierului în cortex, ajutând la stimularea neurotransmițătorilor care reglează hormonii responsabili pentru a ne face fericiți și energici.
Sănătatea cardiovasculară
Atât un aliment antioxidant cât și un medicament antiinflamator, busuiocul poate ajuta mușchii care controlează funcția vaselor sanguine să se contracte și să se relaxeze, reglând tensiunea arterială. Beneficiile busuiocului includ capacitatea de a ajuta la prevenirea agregării plachetare periculoase, aglomerarea trombocitelor din sânge care pot forma un cheag în interiorul arterelor și pot provoca stop cardiac.
Ajută îmbunătățirea digestiei
Busuiocul ajută la echilibrarea acidului în organism și la restabilirea nivelului adecvat al pH-ului corpului. Acest lucru poate îmbunătăți digestia și imunitatea, ajutând bacteriile sănătoase să înflorească în microflora intestinală, reducând, de asemenea, bacteriile dăunătoare care pot provoca boli. În mod tradițional, busuiocul a fost de asemenea utilizat pentru a reduce scăderea balonării și a apei, pierderea poftei de mâncare, crampe de stomac, reflux de acid și chiar pentru a ucide viermi de stomac sau paraziți.
Poate acționa ca un afrodisiac natural
În Italia, busuiocul a fost considerat un simbol al iubirii de secole. Se crede că aroma busuiocului crește libidoul și excitarea, posibil prin creșterea fluxului sanguin și a nivelului de energie, reducând în același timp inflamația. În religiile hinduse și în practicile Ayurveda, busuiocul sfânt (tulsi) este considerat „elixirul vieții” și este folosit pentru a promova o dispoziție optimistă.
Ajută la protejarea de diabet și sindromul metabolic
Extractele de busuioc reduc nivelurile de glucoză din sânge și inflamația circulară, ceea ce face protecția împotriva dezvoltării diabetului și a altor forme de sindrom metabolic. În plus, beneficiile uleiurilor esențiale de busuioc includ capacitatea de a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol. Suplimentarea cu busuioc poate fi o modalitate utilă și sigură de a ajuta la controlul diabetului zaharat și a complicațiilor care rezultă din boală.
Atenție: Busuiocul nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.