Boli psihiatrice: simptome și tipuri de boli psihiatrice

Boli psihiatrice

Boli psihiatrice

Boli psihiatrice: Depresia

Depresia este o tulburare de dispoziţie care provoacă o senzație persistentă de tristețe și pierderea interesului față de viață. Această boală afectează modul în care te simţi, te comporți, gândești si poate duce la o varietate de probleme emoţionale si fizice. Este posibil ca persoanele afectate să aibă probleme în a desfășura activitățile normale de zi cu zi și să le dea senzația că viața nu merită trăită.

Boli psihiatrice: Cleptomania

Cleptomania este o dereglare comportamentală care se manifestă prin eșecul de ați controla impulsul de a fura lucruri de care nu ai nevoie sau care au o valoare materială nesemnificativă. Aceasta este o tulburare psihică serioasă care, dacă nu este ținută sub control, poate produce multă suferință la nivel emoțional celui care suferă de această afecțiune, dar și celor dragi.

Boli psihiatrice: Sindromul Peter Pan

Sindromul Peter Pan este o afecțiune adusă în prim-plan de de psihologul Dan Kiley. Boala se referă la adulții care se comportă niște copii sau adolescenți și care se dovedesc incapabili să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și refuză să se comporte conform vârstei biologice. Persoane afectate au un nivel de inteligență peste medie.

Boli psihiatrice: Distimia

Distimia se definește drept o depresie ușoarǎ, iar aceasta vine cu mai puține simptome mentale și fizice decȃt ȋn cazul tulburǎrii depresive. Boala apare, de obicei, depresia la vârsta a treia iar aceasta poate dura ani de zile sau chiar zeci de ani. Debutul mai târziu al bolii este, de obicei, asociat cu perioada de doliu sau de stres. Femeile sunt de douǎ ori mai expuse la aceastǎ afecțiune decât bǎrbații.

Boli psihiatrice: Ciclotimia

Ciclotimia este o formǎ ușoarǎ de tulburare bipolară care implică modificări ale dispoziției, de la depresie ușoarǎ pȃnǎ la manie ușoarǎ. Este posibil ca boala sǎ ramȃnǎ nediagnosticatǎ iar acest lucru se ȋntȃmpla pentru cǎ unele persoane nu sunt constiente de aceastǎ problemǎ iar prin urmare nu apeleazǎ la medic.

Boli psihiatrice: Episoadele – hipomaniacale

Un episod hipomaniacal nu este o tulburare în sine, ci mai degrabă este un simptom al unei boli. Episoadele hipomaniacale au aceleași simptome ca și episoadele maniacale, ȋntre cele doua fiind doar mici diferențe care țin de: starea de spirit a pacientului , de obicei, nu este suficient de severǎ pentru a provoca probleme de socializare, și nu există niciodată nicio caracteristicǎ psihoticǎ prezentǎ într-un episod hipomaniacal.

Boli psihiatrice: Isteria

Isteria poate fi descrisǎ drept un tip de psihonevrozǎ ce provoacǎ excitabilitate emoționalǎ , cum ar fi frica sau panicǎ, tulburări senzoriale, motorii și psihice. Isteria este o tulburare mentalǎ care rezultă din anxietate intensǎ. Aceasta este caracterizatǎ de o lipsă de control asupra actelor și asupra emoțiilor, fiind adesea rezultatul unor conflicte reprimate în interior.

Boli psihiatrice: Somnambulismul

Somnambulism sau mersul în somn este o tulburare de comportament ce apare în timpul somnului profund. Individul se va ridica din pat, fiind pațial treaz și va începe să meargă sau să facă alte activități. Tulburarea este mult mai frecventǎ la copii decât la adulți și este mai probabil să apară în cazul în care o persoană este privată de somn.

De obicei, pacientul nu ȋși amintește de episodul de somnambulism iar aceasta poate dura ȋntre 5 – 20 de minute.

Boli psihiatrice: Depresia la copii

Despresia este o boalǎ ce nu afecteazǎ numai adulții, ci și copiii și adolescenții. Aproximativ 5% din copii și adolescenți suferǎ de depresie la un moment dat. Copiii care suferǎ de depresie prezintǎ probleme de învățare și de comportament, dar pot prezenta și tulburǎri de anxietate. Mai mult, comportamentul copiilor și al adolescenților depresivi poate sǎ fie diferit de cel al adulților deprimați.

Boli psihiatrice: Tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară mai este cunoscută şi sub numele de tulburarea maniaco-depresivă. Aceasta este asociată cu modificări ale dispoziţiei, care variază de la depresie până la episoade maniace. Pacientul experimentează stări precum depresia, moment în care se simte trist sau fără speranţă şi îşi pierde interesul pentru majoritatea activităţilor.

Când starea se schimbă spre un episod maniac, pacientul se simte euforic şi plin de energie.

Boli psihiatrice: Anxietatea

Anxietatea este o parte normală a vieţii, ȋnsă pentru unele persoane, anxietatea este o problemă persistentă, care interfereazǎ cu activitǎțile de zi cu zi. Acest tip de anxietate poate perturba relaţiile şi plăcerea de a trăi şi în timp poate duce la probleme de sănătate mai grave.

Boli psihiatrice: Schizofrenia

Schizofrenia este o boala mintală cronică și severă care face parte din categoria psihozelor endogene. Psihoza este caracterizată prin fragmentarea persoanlității și pierderea contactului vital cu realitatea.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi categoria de Simptome şi Boli