Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă

boli pe care le poate lua copilul

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă: o grijă importantă este sănătatea copiilor, deoarece a intra din nou în colectivitate înseamnă și expunerea la boli.

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă: Varicelă

Vărsatul de vânt (varicela) este una dintre cele mai frecvente boli infecţio-contagioase care cauzează urticarie. Virusul responsabil de apariţia varicelei se transmite, în general, prin aer, prin strănut sau tuse, dar şi prin secreţiile rezultate în urma ruperii veziculelor cutanate. Copiii cu imunitate crescută sunt feriţi în general de complicaţii, cele mai comune simptome constând în febră, mâncărimi ale pielii, pete roşii sau umflături, indispoziţie, oboseală, dureri de cap, inflamaţia gâtului, apetit alimentar diminuat. De îndată ce copilul a fost infectat, este important să stea în casă, atât pentru a se vindeca mai repede, cât şi pentru a-i feri de varicelă pe ceilalţi colegi. Nu uita să îl hidratezi cu cât mai multe ceaiuri, sucuri naturale şi supe gătite în casă, iar pentru febră îi poţi pune comprese cu apă rece. În caz de agravare a simptomelor, nu ezita să consulţi medicul de specialitate, care va stabili un tratament complet pentru copilul tău.

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă: bolile infecto-contagioase și toxiinfecția alimentară

Cele mai întâlnite boli la început de an școlar sunt, evident, bolile infecto-contagioase, care se transmit imediat prin mâinile murdare, obiectele transmise sau printr-un simplu strănut. De aceea este important ca la început de an școlar elevul să fie instruit de către părinte să meargă la școală cu unghiile tăiate, să se spele pe mâini înainte de fiecare masă și de fiecare dată când folosește toaleta, să utilizeze batistă sau șervețele de unică folosință dacă este cazul. Alte boli frecvente la început de an sunt cele legate de toxiinfecțiile alimentare, din cauza pachețelului care nu rezistă sau a alimentelor fast-food sau de alt tip de la buticurile de pe lângă școli. Așadar, părinții trebuie să respecte normele minime de igienă când pun pachet copilului și să aibă grijă ca acesta să fie ușor de consumat.

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă: alergie

Bolile alergice apar mai des la început de an școlar, deoarece a intra în colectivitate înseamnă lipsa îngrijirii ca la carte. Praful, creta și alte elemente din școală pot provoca alergii, de aceea părinții care cunosc sensibilitățile copiilor să anunțe profesorii în legătură cu natura și soluționarea lor. Elevii pot fi uneori nerăbdători să își revadă colegii și profesorii preferați, însă părinții nu ar trebui să se grăbească să îi trimită la școală înainte de a-i verifica chiar ei înșiși pentru a vedea dacă există probleme ca: tuse, dureri de gât, diaree, erupții cutanate, secreții nazale abundente. Părinții sunt responsabili de starea de sănătate a copiilor lor, de aceea trebuie să fie conștienți că trimiterea în colectivitate cu diverse probleme de sănătate le poate dăuna mai rău, plus că riscul îmbolnăvirii celorlalți este mai mare.

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă: Viroze

Odată cu scăderea temperaturilor, riscul ca micuţii să sufere de viroze este destul de ridicat. Răceala şi infecţiile respiratorii se transmit cu uşurinţă de la un copil la altul şi se declanşează cu rapiditate atunci când sistemul imunitar este scăzut. Cel mai bun mod de a-ţi proteja copilul este imunizarea. Include-i în dietă cât mai multe alimente bogate în vitamina C şi, dacă ştii că este destul de sensibil, dă-i suplimente alimentare pe bază de propolis, vitamina C şi echinaceea, însă ţine cont de indicaţiile medicului specialist. De asemenea, învaţă-ţi copilul să folosească o soluţie dezinfectantă atunci când nu are apă la dispoziţie si să utilizeze propriile batistuţe.

Boli pe care le poate lua copilul de la şcoală sau grădiniţă: infecţii cu streptococi!

O altă problemă cu care se pot confrunta copiii la grădiniţă sau la şcoală sunt infecţiile streptococice, printre care se numără scarlatina şi angina streptococică. Simptomele aces­tor boli contagioase includ febră, dureri şi puroi în gât şi erupţie roşie pe tot corpul, urmată de descojirea pielii (în cazul scarlatinei). Bacteriile trec de la un copil la altul prin contact direct sau prin intermediul picăturilor de salivă răspândite în aer când aceştia tuşesc sau strănută. În astfel de cazuri,se recomandă recoltarea de secreţii din gât (analiza se numeşte exudat faringian), pentru a se stabili un tratament corect, ţinând cont de bacteria existentă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole