Boli ortopedice: simptome și tipuri de boli ortopedice

Boli ortopedice

Boli ortopedice

Boli ortopedice: Contractura Dupuytren

Contractura Dupuytren este o fibromatoză palmară care se dezvoltă în timp. În momentul apariției bolii, degetele afectate nu mai pot fi îndoite, iar acest lucru îngreunează activitățile zilnice. Contractura afectează în principal degetul inelar și degetul mic.

Afecțiunea evoluează încet, de-a lungul mai multor ani, însă există cazuri când boala se dezvoltă în câteva săptămâni sau luni. Boala este mai frecvent intalnita la populatia nordica, fiind rara la asiatici si africani.

Boli ortopedice: Sarcomul Ewing

Sarcomul Ewing este o tumoră malignă osoasă rară care se apare la nivelul osului din celule nediferenţiate din creasta neurală. Tumora mai poate apărea și în țesuturile moi. Apare la persoane cu vârste cuprinse între 5-30 de ani, cu un vârf de incidenţă între 12 şi 18 ani.

Boli ortopedice: Scolioza

Scolioza este cea mai frecventă afecțiune întâlnită la nivelul coloanei vertebrale. Scolioza este o deformare fiziologică a coloanei vertebrale. În mod obişnuit, scolioza nu este vizibilă cu ochiul liber.Diagnosticul scoliozei apare atunci când există anomalii principale ale coloanei vertebrale.

Boli ortopedice: Maladia Legg-Perthes-Calve

Maladia Legg-Perthes-Calve este caracterizată prin necroza idiopatică a capului femural apărută la copil în perioada de creştere. Necroza apare din cauza fluxului sangvin deficitar la acest nivel. Cel mai frecvent, boala apare între vârsta de 4-8 ani, preponderent la băieți. Băieţii sunt afectaţi de 3-5 ori mai frecvent decât fetele.

Boli ortopedice: Apa la genunchi

Apa la genunchi este un termen utilizat pentru a defini acumularea de lichid în exces în jurul articulației genunchiului. Apa la genunchi poate fi rezultatul unui traumatism, poate apǎrea ȋn cazul unei leziuni, sau a unei boli. Pentru a determina care este cauza care a dus la apariția apei la genunchi, medicul va trebui sǎ extragǎ o mostrǎ de lichid pentru a o testa ȋn laborator pentru infecții, boli sau leziuni.

Boli ortopedice: Crampele musculare

Crampele musculare se definesc drept contracția bruscă și involuntară a unuia sau a mai multor mușchi. Deși în general inofensive, crampele musculare pot face, ȋn mod temporar, imposibilă utilizarea musculaturii afectate. Perioadele lungi de exerciții sau munca fizică, mai ales pe timp cald, poate duce la apariția crampelor musculare.

Boli ortopedice: Tendinita

Tendinita este un termen folosit pentru a descrie un tendon inflamat și dureros. Tendonul este un țesut fibros flexibil care face legǎtura ȋntre mușchi și schelet. Tendoanele au diferite forme și mărimi. Unele sunt foarte mici, cum ar fi cele care permit mișcarea degetelor, sau unele foarte mari cum ar fi tendonul lui Ahile.

Boli ortopedice: Bursita

Bursita se definește drept inflamația bursei, un mic sac cu fluid care lubrifiazǎ zona dintre douǎ structuri, tendoane și oase. Aceasta reduce frecarea și ȋmbunǎtǎțește circulația tendonului pe suprafața osului. Bursita nu produce deformǎri articulare, dar poate provoca dureri semnificative și poate restricționa mișcarea.

Boli ortopedice: Ruptura tendonului lui Achile

Tendonul lui Achile este situat ȋn partea din spate a gleznei, iar acesta conecteazǎ mușchii gambei cu osul cǎlcȃiului. Ruptura tendonului lui Achile apare cel mai frecvent la sportivi sau ȋn cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani care realizeazǎ exerciții fizice ȋn mod regulat.

Boli ortopedice: Luxatia cotului

Traumatismele cotului au anumite caracteristici, recunoasterea lor putand ajuta chirurgul ortoped in anticiparea unor fracturi si rupturi asociate. De exemplu, daca, cotul se luxeaza posterior, procesul coronoid se poate fractura prin lovirea de humerusul distal. Ultima structura afectata este banda anterioara a ligamentului colateral medial.

Structurile capsuloligamentare ale cotului sunt afectate dinspre lateral spre medial, in cazul luxatiilor de cot.

Boli ortopedice: Fractura

Fractura reprezintă o rupere a unui os sau a unui cartilagiu tare. Fracturile apar mai frecvent la adulții tineri, dar și la populația mai în vârstă deoarece, ȋn cazul acestora, oasele devin mai fragile. O fracturǎ închisă apare atunci cȃnd ruperea osului se petrece ȋn interiorul piciorului iar osul nu strǎpunge pielea, în timp ce ȋn cazul fracturilor deschise are loc reversul. Fracturile deschise sunt mult mai dificil de tratat și au un risc mult mai mare de infecție.

Boli ortopedice: Guta

Guta este considerată o boală cronică şi progresivă, rezultată a unui exces de acid uric în organism. Excesul de acid uric duce la formarea de cristale mici de uraţi care se depozitează în ţesuturile organismului, în special în articulaţii. Atunci când aceste cristale se formează în articulaţii, provoacă atacuri recurente de inflamaţie (artrită).

Boli ortopedice: Durerile de spate

Cei mai mulți oameni au avut, cel puțin o datǎ ȋn viața, dureri de spate. Aceste dureri pot avea diferite origini: musculare, osoase, nervoase sau articulare. Ȋnsa existǎ diferite măsuri pentru a preveni sau pentru a reduce episoadele dureroase. Chirurgia este rareori necesară pentru a trata durerile de spate.

Boli ortopedice: Displazia fibroasǎ a osului

Displazia fibroasǎ este o afecțiune care perturbǎ formarea oaselor. Osul capǎtǎ caracteristici anormale și o slabǎ rezistențǎ, ceea ce predispune pacientul la fracturǎri repetate ale oaselor.

Boli ortopedice: Osteoporoza

Osteoporoza este o boala sistemică a scheletului care produce fragilitate osoasă și care poate duce în timp la fracturi provocate chiar și de traumatisme minore. Termenul provine din latină și înseamnă os poros. Prin os poros înțelegem, atât depunerea de os, cât și pierderea de os, numai că în cazul osteoporozei avem de-a face cu o pierdere mai mare de cantitate osoasă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria