Boli de nutriție: Colesterol mărit
Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în grăsimile (lipidele) din sânge. Cu toate că organismul uman are nevoie de colesterol pentru a continua construirea de celule sănătoase, având valori crescute ale colesterolului poate crește riscul bolilor de inimă.
Boli de nutriție: Toxine marine
Toxinele marine sunt substanțe chimice produse în mod natural care pot contamina anumite fructe de mare. Fructe de mare contaminate cu aceste substanțe chimice arată, miros și au un gust normal. În schimb, oamenii care le consumăse pot îmbolnăvi.
Boli de nutriție: Deficit de fier
Fierul este un mineral nutrițional importantă, implicat în diverse funcții corporale , inclusiv ȋn transportul de oxigen în sânge. Acest lucru este esențial în furnizarea de energie pentru rutina de zi cu zi. Un deficit de fier poate duce la obosealǎ și la scăderea imunității.
Boli de nutriție: Hipercalcemia
Hipercalcemia este o afecțiune în care pacientul are prea mult calciu în sânge. Deși calciul îndeplinește funcții importante, o cantitate prea mare ȋn sȃnge poate cauza probleme.
Boli de nutriție: Hipocalcemia
Calciul este un mineral vital pe care organismul nostru ȋl folosește pentru stabilizarea tensiunii arteriale și pentru construirea de oase și dinți puternci. Atunci când nu primește suficient calciu, organismul este mai expus riscului de a dezvolta diferite boli cum ar fi osteoporoza sau hipocalcemia.
Boli de nutriție: Deficitul de zinc
Zincul este un mineral important și necesar pentru anumite funcții corporale. Unul din rolurile sale este sprijinirea sistemul nostru imunitar, astfel cǎ putem afirma cǎ ne protejeazǎ de agenți patogeni, infecții și boli. Zincul joacă un rol important creșterea și reproducerea celulelor.
Boli de nutriție: Pelagra
Pelagra este o boalǎ care afecteazǎ sistemul digestiv, pielea și nervii, ce produce dermatite, diaree și tulburari mentale. Cea mai frecventǎ cauzǎ a bolii este lipsa niacinei. Niacina este de asemenea cunoscutǎ sub numele de acid nicotinic sau de vitamina B3.
Boli de nutriție: Prediabetul
Prediabetul se referǎ la un nivel de zahăr ȋn sânge mai mare decȃt ȋn mod normal, ȋnsǎ nivelul care nu este ȋncǎ suficient de mare pentru a fi clasificat drept diabet de tip 2.
Boli de nutriție: Intoleranta la gluten
În termeni simpli, glutenul este o substanță proteică care se gǎsește ȋn grȃu, ȋn orz, secară, alac și ovǎz . De asemenea, trebuie reamintit faptul cǎ intoleranța la gluten se referǎ la evitarea produselor care conțin gluten și nu doar la a evita pâinea deoarece glutenul se găsește într-o gamă largǎ de alimente.
Boli de nutriție: Rezistenta la insulinǎ
Rezistenta la insulinǎ reprezintǎ capacitate scǎzuta a unora dintre celulele organismului de a răspunde la insulină. Rezistența apare atunci cȃnd, deși pancreasul produce o cantitate suficientǎ de insulinǎ, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. Astfel, organismul pacientului are nevoie de o cantitate mai mare de insulinǎ pentru a-și ȋndeplini funcțiile iar organismul va produce mai multǎ insulinǎ.
Boli de nutriție: Malnutritia
Deși majoritatea oamenilor cred ca malnutriția se produce din cauza ingerǎrii unei cantitǎți mici de hranǎ, de fapt aceasta acoperă un spectru foarte larg de tulburări ce apar ca urmare a unui deficit sau ca urmare a unui exces din doza zilnica recomandatǎ de orice fel de vitamine și minerale.
Boli de nutriție: Amiloidoza
Amiloidoza este o boalǎ metabolicǎ ce apare atunci cȃnd anumite proteine specifice cum ar fi amiloidul se acumuleazǎ ȋn spațiul intracelular. Amiloidul este o proteinǎ anormală, de obicei, produsă de celulele din măduva osoasă, care poate fi depozitate în orice țesut sau organ.
Boli de nutriție: Boala Hartnup (Sindromul Hart)
Boala Hartnup este o boalǎ de metabolism ce se caracterizeazǎ prin incapacitatea de a metaboliza aminoacizii in intestinul subțire și ȋn rinichi. Cele mai multe persoane nu au simptome, ȋnsǎ expunerea la soare sau alimentația sǎracǎ ȋn vitamine poate provoca erupții cutanate sau unele simptome neurologice cauzate de deficitul de niacinǎ (vitamina B3).
Boli de nutriție: Insulina
Insulina a fost descoperită în anul 1921 de către Nicolae Păulescu, acesta denumind-o într-un articol din data de 31 august 1921 cu termenul de „pancretină”. În februarie 1922, Frederik Banting şi Charles Best au publicat un articol în care au fost prezentate pentru prima dată efectele substanţei, denumită acum insulină, asupra unui pacient.
Boli de nutriție: Diabetul de tip II
Diabetul de tip II, cunoscut şi sub numele de non-insulinodependent este o afecţiune cronică care afectează modul în care organismul metabolizează zahărul (glucoza) din sânge.
Boli de nutriție: Piciorul diabetic
Diabetul zaharat este o afecțiune în care nivelurile ridicate de glucozǎ din sȃnge poate afecta, ȋn timp, nervii, rinichii, ochii, și vasele de sȃnge. Diabetul reduce, de asemenea, capacitatea organismului de a lupta cu infecția. Atunci când diabetul nu este bine controlat, apar leziuni la nivelul diferitelor organe iar sistemul imunitar este mult mai slǎbit.
Problemele membrelor inferioare sunt mai frecvente la persoanele care suferǎ diabet zaharat, 85% dintre amputațiile de gambǎ non-traumatice sunt cauzate de un ulcer diabetic.
Boli de nutriție: Intoxicatia cu metale grele
Intoxicația cu metale grele apare atunci cȃnd o persoanǎ este expusǎ ȋn mod direct și constant la aceste tipuri de metale. Adesea, simptomele sunt vagi motiv pentru care intoxicația poate fi confundatǎ cu o boalǎ cronicǎ. Oamenii sunt expuși ȋn mod frecvent la metale precum: arsenic, cadmiu, plumb, taliu, bismut, aluminiu sau mercur.
Boli de nutriție: Scorbutul
Scorbutul este o afecțiune rarǎ care apare atunci cȃnd o persoanǎ nu sintetizeaza vitamina C ȋn mod natural, motiv pentru care trebuie sǎ asimileze aceastǎ vitaminǎ din surse exterioare.
Boli de nutriție: Obezitatea
Obezitatea este o problemă de sănătate publică ce afectează din ce în ce mai multe persoane din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare, motiv pentru care Parlamentul European a dat în 2007 o dispoziție pentru recunoașterea oficială a obezității drept boală cronică pentru împiedica discriminarea persoanelor obeze.
Boli de nutriție: Diabetul juvenil
Forma de diabet juvenil care apare cel mai des la copii este diabetul de tip I, iar aproximativ 90-95% dintre copiii cu diabet sub vȃrsta de 16 ani, suferǎ de aceastǎ formǎ a bolii.
Boli de nutriție: Complicatiile diabetului gestational
Marea majoritate a femeilor care dezvoltǎ diabet gestațional nasc copii sǎnǎtosși, cu toate acestea dacǎ afecțiunea nu este gestionatǎ așa cum trebuie poate duce la apariția complicațiilor atȃt pentru femeia ȋnsǎrcinatǎ cȃt si pentru copil. Aproximativ 4% dintre femeile ȋnsǎrcinate dezvoltǎ aceastǎ boalǎ pe parcursul sarcinii.
Boli de nutriție: Complicațiile diabetului
Majoritatea persoanelor care suferǎ de diabet zaharat se pot aştepta la o viaţă normalǎ în cazul în care ȋși iau niște măsuri simple pentru a evita complicațiile care pot apǎrea.
Complicațiile frecvente ale diabetului zaharat includ: apariția bolilor cardiovasculare, bolior oculare (retinopatie diabeticǎ), a leziunilor renale, deteriorarea nervilor (neuropatie), iar pacienții sunt, ȋn general, mai expuși la apariția infecţiilor la nivelul gingiilor, plǎmȃnilor, pielii, picioarelor, zonelor genitale, precum și în zonele ȋn care s-au realizat incizii, după o intervenţie chirurgicală majoră.
Boli de nutriție: Diabetul gestational
Diabetul gestaţional se dezvoltă în timpul sarcinii din cauza insuficienţei organismului de a secreta insulină în cantităţi optime pentru a menţine glicemia în limite normale. Diabetul gestaţional poate afecta fătul cât şi buna dezvoltare a sarcinii. Nivelul zahărului din sânge revine la un nivel normal la scurt timp după ce femeia însărcinată naşte copilul.
Boli de nutriție: Diabetul zaharat
Diabetul zaharat defineşte o tulburare metabolică care poate avea etiopatogenie multiplă, caracterizată prin modificări ale metabolismului glucidic, lipidic şi proteic, rezultate din deficienţa în insulinosecreţie, insulinorezistenţă sau ambele şi care are ca element de definire până în prezent valoarea glicemiei.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citește și alte articole: