Bioritm: cum poate fi reglat şi ce este bioritmul

bioritm

Bioritm: cum poate fi reglat şi ce este bioritmul

Bioritm: toate organismele vii sunt guvernate de bioritmuri. Un somn normal, odihnitor, este asigurat, printre altele, de un ritm normal somn – veghe. Acest bioritm este reglat în mare măsură de hipotalamus şi glanda pineală (epifiza), prin descărcare ritmică a hormonilor secretaţi de aceste structuri endocrine.

Orice ființă este expusă unor influențe periodice externe care schimbă acest bioritm. Aceste influențe periodice sunt de exemplu ciclurile lunare, ciclurile anotimpurilor, sau alternarea zilei cu noaptea. Fiecare dintre noi avem un „ceas biologic” care este influențat de aceste cicluri naturale.

Un rol important îl deţine melatonina, principalul hormon secretat de glanda pineală. Are o descărcare ritmică, mai mare în timpul nopţii, mai redusă în timpul zilei.

Munca în schimburi ar putea induce modificări funcţionale a acestor sisteme de reglare a somnului. Acest neajuns poate fi îndreptat, în primul rând prin schimbarea stilului de viaţă.

Bioritm: cum poate fi reglat

Trebuie să vă adaptaţi mai bine modului de viaţă pe care îl duceţi sau sa încercaţi, pe cât posibil să îl modificaţi.

Este util ca în momentul în care doriţi să vă odihniţi să excludeţi toţi factorii care ar putea perturba inducerea somnului: zgomot, lumină, mişcare.

Dacă acest lucru s-a realizat şi somnul continuă să întârzie, vă puteţi adresa medicului pentru instituirea unui tratament de reglare a ritmului somn – veghe, cu administrare de melatonină. Acest hormon, care nu este un somnifer, mai are şi alte roluri cu implicaţii benefice asupra unui organism care este „obosit“, agresat de condiţiile de stres în care trăim:

  • rol antioxidant „nocturn”, cu efecte benefice în memoria dificilă şi în reacţiile lente apărute ca urmare a privaţiunii de somn
  • rol antimutagen – creierul este un mare consumator de oxigen, constant expus proceselor toxice ale radicalilor oxizi. Concentrarea în jurul nucleilor celulari (receptori nucleari), ar putea constitui un mecanism de protecţie DNA împotriva acţiunii radicalilor liberi
  • inhibă tumorile induse de chimicale sau apărute spontan

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Somn liniștit? 5 băuturi de consumat seara pentru un somn liniștit

4 obiceiuri care ne afectează somnul

5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații

Somn profund: infuzii din plante (insomnie şi sedative naturale)