Beneficiile sportului: mişcarea şi memoria

Beneficiile sportului

Beneficiile sportului

Exerciţiile fizice regulate par să amelioreze memoria persoanelor peste 50 de ani care suferă de o uşoară diminuare a capacităţilor mentale, potrivit unor cercetători australieni. „Acest studiu clinic este aparent primul care arată că exerciţiile îmbunătăţesc funcţiile cognitive ale persoanelor în vârstă, ale căror funcţii cerebrale au început să dea semne de slăbiciune“, a scris dr. Nicola Lautenschlager de la Universitatea din Melbourne (Australia), principalul autor. Studiul a fost efectuat pe 138 de adulţi de peste 50 de ani care prezentau un risc sporit de Alzheimer.

Există concepţia greşită cum că o dietă echilibrată te poate ajuta să arăţi impecabil într-un timp scurt. Este nevoie şi de sport pentru a ajunge la corpul pe care ţi-l doreşti. Doar aceste două combinate vor duce la rezultate uimitoare.

Sportul nu numai că te ajută din punct de vedere fizic, dar aduce şi beneficii sănătăţii psihice.

Află 9 avantaje mai putin cunoscute pe care le obţii, dacă practici sportul:

Te vei adapta la stres mai uşor

Unul dintre cele mai importante beneficii ale exerciţiului fizic constant este că poţi face faţă cu brio stresului. Dacă înainte ai fi lăsat totul să te deprime, sportul îţi va arăta că lucrurile nu stau chiar atât de rău. Atunci când exersezi, organismul tău eliberează endorfine, care îţi schimbă complet perspectiva asupra lucrurilor.

Vei dormi mai bine

Atunci când vei face sport, vei renunţa, cu siguranţă, la obiceiul distructiv de a te duce la culcare după miezul nopţii, şi astfel te vei trezi mult mai devreme, cu un bagaj de energie uimitor. Vei fi activă toată ziua, în special datorită faptului că şi somnul îţi va fi mai dulce.

Vei acumula mai multă încredere în tine

Faptul că vei începe încet, încet să îţi modelezi trupul şi starea psihică mai bună te vor face mult mai încrezătoare în forţele proprii. Cu siguranţă, colegii de la locul de muncă vor observa schimbările, iar asta te va face mai fericită. In cadrul familiei te vei simţi mai liniştită şi mai împlinită şi vei acorda mai multă atenţie hobby-urilor tale şi timpului liber. De asemenea, vei câştiga încrederea de a te adresa unor persoane noi, persoane cu care poate în mod normal nu ai fi vorbit.

Vei deveni mai rezistentă din punct de vedere fizic

Nu îţi vei mai simţi picioarele la fel de obosite după o zi de munca. Totodată, postura ta se va schimba, vei învaţa să îţi menţii coloana dreaptă, iar kilogramele se vor topi văzând cu ochii. Exerciţiile fizice îţi vor reda flexibilitatea şi, de asemenea, vei fi ferită de riscul de a face artrită şi vei scăpa de durerile de articulaţii.

Nu vei mai ţine cont de numărul de kilograme

Contrat aparenţelor, ţie nu îţi va mai păsa de numărul de kilograme afişate de cântar! Vei ajunge la concluzia ca un număr nu te defineşte şi că tu arăţi bine indiferent de ceea ce afişează cântarul. Acest lucru izvoraşte din încrederea în tine pe care o vei dezvolta odată cu exerciţiul constant. Vei învăţa să-ţi apreciezi corpul pentru felul în care hainele se aşează pe el şi vei reuşi în sfârşit să scapi de obsesia cântarului.

Iţi vei putea lua adio de la răceli

Faptul că faci exerciţii sportive şi mănânci sănătos te va ajuta să îţi construieşti un sistem imunitar puternic care va putea lupta împotriva diverşilor viruşi. Dacă ai impresia că medicamentele sunt cel mai bun remediu împotriva răcelii, gândeşte-te de două ori! Sportul este cel care alungă răceala chiar înainte ca aceasta să se instaleze în corp.

Mai mulţi muşchi, mai puţină grăsime

Pentru multe dintre noi, există acea teamă că odată cu dezvoltarea muşchilor vom căpăta nişte linii ale corpului mult prea masculine, în timp ce noi ne dorim să ne subţiem şi să arătăm cât mai zvelte. Aceasta concepţie este cu totul greşită şi trebuie eliminată. Un corp frumos înseamnă un corp modelat, fără grăsimi şi ferm la atingere. Aşadar, nu te teme să îţi tonifici braţele, picioarele, abdomenul şi chiar spatele, pentru că vei arăta sexy şi după lucrarea acestor grupe de muşchi. Exerciţiul activează anumiţi receptori ce fac ca muşchii să ardă grăsimile.

Vei aprecia mai mult mâncarea sănătoasă

Odată ce vei începe să exersezi, vei fi surprinsă să observi ca nu vei mai simţi nevoia să manânci mâncare nesănătoasă precum cea din restaurantele fast-food. In mod surprinzator, îţi va fi poftă de alimente bogate în proteine, dar şi de legume. Acest lucru se explică prin faptul că mâncarea sănătoasă te va face să te simţi mai bine, iar combinată cu sportul, aceasta îţi va îmbunătăţi starea foarte mult.

Vei digera mai uşor mâncarea

Datorită faptului că exerciţiile ajută la diminuarea stresului şi prin urmare, la construirea unui sistem nervos mai puternic, unul dintre beneficiarii acestui fenomen va fi şi sistemul tău digestiv. Sistemul nervos este în strânsă legatură cu digestia, aşadar, corpul tău va derula acest proces mult mai eficient. Este recomandat să renunţi la somnul de prânz după masă şi să îl înlocuieşti cu o plimbare în parc.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Alimentaţia potrivită pentru sportivi

5 beneficii ale unei plimbări de 30 de minute zilnic

Ce mănâncă şi ce program are un jucător de tenis profesionist

5 afecțiuni cauzate de lipsa de mișcare