Beneficiile de sănătate ale măslinelor

Beneficiile de sănătate ale măslinelor doftoria

Beneficiile de sănătate ale măslinelor

Măslinul este o specie de copac din familia Oleaceae. Măslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente și provin din Creta, o insulă din Grecia, datând de acum 3000 de ani. Ele sunt adesea menționate în Biblie, descrise în cărțile egiptene antice și sunt prezentate puternic în mitologia greacă. Măslinele au diferite culori cum ar fi verde, negru, violet și diverse dimensiuni, cum ar fi mari, mici, rotunde, ovale și rotunde. Considerat ca un simbol al păcii și înțelepciunii, măslinul oferă hrană, lemn, medicamente din cele mai vechi timpuri.

Beneficiile nutriționale:
Măslinele sunt bogate în grăsimi, în special grăsimile mono-saturate omega 9, minerale precum potasiul, calciul, fosforul, zincul, fierul, vitamina E, D și K. De asemenea, conțin cantități moderate de flavonoide fitonutriene, fibre și au niveluri ridicate de sodiu.

Controlează colesterolul:
Cel mai important beneficiu pentru măsline este acțiunea lor împotriva colesterolului. Când radicalii liberi oxidează colesterolul, vasele de sânge se distrug și se acumulează grăsimi în artere. Grasimile monosaturate și polifenolii găsiți în măsline ajută la prevenirea oxidării colesterolului și protejează împotriva aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. S-a constatat că grăsimile mononesaturate din măslini diminuează riscul de ateroscleroză și cresc colesterolul bun.

Sănătatea osoasă:
Măslinele sunt bogate în vitamina D, calciu și fosfor, care îmbunătățesc sănătatea osului și îmbunătățește mineralizarea osoasă. Abilitățile antiinflamatoare ale grăsimilor monosaturate, vitaminei E și polifenolilor, găsite în măslinele negre, previne osteoartrita și artrita reumatoidă. Împiedică rahitismul la copii și osteoporoza la adulți.

Sănătatea tractului digestiv:
Măslinele îmbunătățesc funcția ficatului și a intestinului. Datorită conținutului ridicat de fibre, ajută la curățarea colonului și luptă împotriva constipației. Toate aceste efecte duc la o detoxifiere și o excreție îmbunătățită a toxinelor din organism, cu o funcționare îmbunătățită a întregului corp. Uleiul de măsline are, de asemenea, efecte benefice asupra gastritei și ulcerelor. Nivelurile ridicate de polifenoli protejează împotriva a opt tulpini de bacterii care cauzează ulcer, dintre care trei sunt rezistente la unele antibiotice. Măslinele activează secreția de hormoni biliari și pancreatici și scade formarea de pietre la rinichi.

Beneficiile antiinflamatorii:
Protecția sănătății la măsline include, de asemenea, acțiunea sa anti-histamină. Extractele din măsline s-au dovedit a funcționa ca antihistamine la nivelurile celulare prin blocarea receptorilor specifici de histamină. Consumul de măsline mărește nivelul de glutation care are proprietăți antiinflamatorii. Atât măslinele, cât și uleiul de măsline sunt antialergice datorită conținutului ridicat de vitamina E, care este un nutrient antialergic.

Anti-cancer:
Antioxidanții polifenolilor luptă împotriva radicalilor liberi și previne cancerul, îmbătrânirea prematură și multe alte afecțiuni cronice. Consumul frecvent de vitamine E și a grăsimilor mononesaturate din măslinele negre, reduce frecvența cancerului de colon prin neutralizarea radicalilor liberi. Fito-nutrientul din uleiul de măsline, oleocantalul, mimează efectul ibuprofenului în reducerea inflamației, care poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân și recurența acestuia.

Îmbunătățește viziunea:
Vitamina A prezentă în măsline este benefică pentru ochii sănătoși. Îmbunătățește vederea pe timp de noapte și ajută la distingerea între lumină și întuneric. Vitamina A este eficientă împotriva cataractei, a degenerării maculare, a glaucomului și a altor boli oculare legate de vârstă.

Sănătatea pielii:
Proprietățile antioxidante prezente în măsline fac minuni pentru piele. Împiedică afectarea pielii cauzată de radicalii liberi. Măslinele conțin, de asemenea, o cantitate mare de beta-caroten, precursorul vitaminei A și E, care joacă un rol important în stimularea regenerării pielii și oferă protecție împotriva razelor solare dăunătoare. Toate acestea ajută colectiv să mențină o piele tânără.

Beneficiile antioxidante:
Măslinele sunt o sursă bună de antioxidanți, vitamina E și conțin, de asemenea, cantități mici de minerale antioxidante precum seleniu și zinc. Aceste proprietăți antioxidante din măsline ajută la evitarea problemelor nedorite datorate stresului oxidativ. „Stresul oxidativ” este o situație în care celulele noastre nu sunt protejate de eventualele daune provocate de oxigen, ceea ce duce la o cantitate insuficientă de nutrienți antioxidanți. Dieta slabă, medicația necorespunzătoare, îmbătrânirea, infecțiile și radiația glutationului epuizează corpul. O dietă bogată în măsline este cea mai bună apărare.