Aspirina: 10 proprietăţi şi beneficii pentru sănătate

aspirina proprietati beneficii sanatate

Aspirina: 10 proprietăţi şi beneficii pentru sănătate

Aspirina stimulează organismul în lupta cu virusurile, reducând febra şi migrenele cu 20% şi întărind sistemul imunitar. Elimină durerile, acţionând ca inhibitor al prostaglandinelor, substanţe secretate de celulele corpului ca răspuns la răniri sau la boli.

Aspirina – Relaxează musculatura

Ca medicament antiinflamator, reduce congestionarea muşchilor şi alină durerea. Dacă durerea a fost declanşată în urma unor exerciţii fizice extenuante, este indicată o perioadă de repaus al muşchilor.

Aspirina – Menţine auzul fin

Însoţind antibioticul gentamicină, este foarte eficace în prevenirea pierderii auzului. Conform unui studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Michigan, Statele Unite, împreună cu specialişti ai Universităţii Medicale din Xi’an, China, explicaţia constă în acţiunea antioxidantă a aspirinei.

Aspirina – Ameliorează durerile

Indiferent că sunt dureri de cap, de articulaţii sau de dureri de dinţi, acestea devin istorie datorită aspirinei. Alungarea durerilor este posibilă mai ales din secolul al XIX-lea, când radicalul acetil a fost adăugat salicilatului (derivat din scoarţa de salcie), rezultând un compus organic activ numit acid acetilsalicilic. După aceea, o lume întreagă l-a acceptat ca pe un panaceu universal.

Aspirina – Scade riscul comoţiilor

Una dintre cele mai apreciate efecte ale aspirinei este abilitatea de a subţia sângele şi de a-l face mai puţin vâscos, atunci când se ia în doze scăzute. Astfel poate fi prevenită formarea cheagurilor de sânge.

Aspirina – Preîntâmpină cancerul

O pastilă la două zile reduce riscul cancerului de colon cu 50%, încetinindu-i dezvoltarea. Datele preliminare ale unor cercetări arată că folosirea regulată a aspirinei previne chiar mai multe tipuri de cancer.

Aspirina – Stopează boala Alzheimer

Revista „Neurology” publica de curând un studiu care arăta că 23 la sută din persoanele care au folosit aspirină prezintă un risc redus de a fi diagnosticate cu Alzheimer. Acest lucru se datorează acţiunii antiinflamatoare a aspirinei care stimulează circulaţia sanguină.

Aspirina – Previne formarea pietrelor la rinichi

Pentru preîntâmpinarea formării pietrelor la rinichi se poate recurge la un tratament de două-trei luni cu medicamente antiinflamatoare, precum aspirina. Este important de ştiut că persoanele care au fost deja depistate cu afecţiuni renale nu trebuie să ia aspirină, deoarece aceasta creşte nivelul de acid uric, unul dintre principalii vinovaţi în formarea de calculi renali, aşa numitele pietre la rinichi.

Aspirina – Reduce riscul infarctului

O aspirină luată o dată la două zile reduce riscul de infarct cu 50% la bărbaţi şi cu 25% la femei. O cercetare a Universităţii Harvard realizată în decurs de patru ani de doctorul Charles Hennekens, la care au participat 22.000 de persoane cu vârste între 40 şi 84 de ani, a demonstrat că subiecţii care au folosit aspirină au înregistrat un risc cu 44% mai scăzut de atac de cord în comparaţie cu aceia care nu au luat în mod regulat acest medicament.

Aspirina – Previne cataracta

Cataracta se manifestă prin opacitatea cristalinului, lentila ochiului, cauzată de o peliculă fină creată prin gruparea proteinelor la nivelul acestuia. Aspirina stopează alipirea proteinelor unele de altele, prevenind instalarea cataractei cu 43%. Este bine de ştiut că, în ceea ce priveşte cataracta, trebuie să recurgi la aspirină numai ca metodă de prevenţie. Odată cataracta instalată, sfatul medicului este absolut necesar. Cu o săptămână înainte de operaţie trebuie întrerupt tratamentul cu acest medicament.

Aspirina – Reface ţesutul osos

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA, două din patru femei suferă de-a lungul vieţii o fractură din cauza osteoporozei. Acest medicament vine în sprijinul acestora prevenind pierderea rapidă a ţesutului osos şi favorizând refacerea acestuia.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Intoxicaţia cu aspirină: simptome şi dozaj