Artrita reumatoidă: simptome, cauze și tratament naturist

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă (AR)

Artrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună care apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat propriile articulații și țesuturi, cauzând durere și inflamație.

Dar inflamația cauzată de artrita reumatoidă poate afecta, de asemenea, inima, plămânii și vasele de sânge, ceea ce duce la complicații grave.

Așadar, dacă suferi de această boală cronică, este important să fii conștientă de simptomele pe care le provoacă, pentru a evita deteriorarea articulațiilor în timp, sau invaliditatea, mai târziu.

Semnele şi simptomele artritei reumatoide nu sunt întotdeauna evidente, însă în dimineţile în care fiecare pas este dureros trebuie să luaţi măsuri urgente.

Adulţii mai în vârstă care au articulaţii dureroase pot crede că ştiu ce este în neregulă cu ei însă există diferite tipuri de artrită.

Dacă este o poliartrită reumatoidă, o boală care atacă mucoasa articulaţiilor, trebuie să ascultaţi ceea ce corpul dumneavoastră vă spune şi să consultaţi un reumatolog pentru o evaluare, mai ales dacă simptomele durează mai mult de şase săptămâni.

Boala loveşte, de regulă, persoanele aflate la vârsta a treia, dar poate afecta şi adolescenţii şi tinerii.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că, din orice motiv – probabil o anumită combinaţie de factori genetici şi de mediu sau chiar modificări hormonale – sistemul imunitar al unei persoane începe să scârţâie.

În loc să distrugă germenii, celulele albe din sângele lor declanşează un atac asupra ţesutului sănătos din jurul articulaţiilor.

Acest proces provoacă inflamaţie articulară şi dureri, precum şi simptome ulterioare.

Artrita reumatoidă poate afecta articulațiile din corp, cele mai comune fiind la nivelul mâinii, inclusiv pe cele mici și pe ale degetelor, dar și la nivelul picioarelor, încheieturilor și genunchilor.

În plus, dacă în urma unui tratament durerile de la nivelul articulațiilor afectate încă persistă, atunci ar putea fi vorba despre o complicație.

Un alt simptom al artritei reumatoide este oboseala cronică. În plus, chiar dacă durerile au început să dispară iar tu încă te simți obosită, poate fi un semn că ai suferi de depresie, o afecțiune care apare în urma acestei boli cronice.

De aceea, trebuie să vorbești cât mai repede cu un doctor specialist.

Întrucât inflamația care însoțește artrita reumatoidă afectează și alte părți ale corpului, şi plămânii sunt atinși de această boală cronică.

De fapt, complicațiile artritei reumatoide au efecte directe asupra plămânilor, și este una dintre cele mai comune manifestații ale artritei în afară de articulații.

Simptomele artritei reumatoide:

  • Dureri articulare și umflare
  • Oboseală
  • Tuse persistentă
  • Durere în piept și dificultate în respirație
  • Amorțeală sau pierderi de echilibru
  • Erupții cutanate
  • Ochii roșii, vedere încețoșată sau dureri ale ochilor

Ca o afecţiune inflamatorie, artrita reumatoidă este distinctă în multe feluri de artrita legată de vârsta bunicii.

Dacă observaţi oricare dintre aceste semne şi simptome principale şi durează mai mult de şase săptămâni, faceţi o întâlnire cu un reumatolog pentru o evaluare.

Rigiditate

Majoritatea oamenilor se confruntă cu rigiditate musculară şi articulară după ce se trezesc, dar alţi oameni se simt rigizi toată ziua.

Există şi unele persoane care spun că rigiditatea lor de dimineaţă scade în timpul zilei şi apoi începe din nou seara.

Dureri articulare

Durerea este un simptom precoce şi definitoriu al artritei reumatoide. Poate afecta orice articulaţie, de obicei pe ambele părţi ale corpului.

Deseori începe cu articulaţiile mici ale degetelor, încheieturilor şi gleznelor. Umerii, şoldurile şi genunchii pot, de asemenea, să „şchiopăteze”.

Articulaţie caldă

Uneori inflamaţiile articulaţiilor sunt calde la atingere. Dacă articulaţia este mai caldă decât pielea de peste osul din apropiere, ar putea fi un semn al AR.

Umflătură

Pacienţii cu AR pot fi deranjaţi de umflături, adesea încheieturile şi articulaţiile degetelor care se află cel mai aproape de mână.

Disfuncţie comună

AR poate interfera cu sarcinile de zi cu zi, mai ales atunci când aveţi o inflamare.

S-ar putea să aveţi probleme în felierea cărnii, la deschiderea unei cutii de lapte sau la folosirea tastaturii.

Dacă genunchii sunt o problemă este posibil să aveţi dificultăţi la urcarea scărilor.

Iritarea ochilor sau a gurii

Uneori, persoanele cu poliartrită reumatoidă dezvoltă simptome ale unei alte afecţiuni autoimune numite sindrom Sjogren, care atacă glandele producătoare de umiditate.

Acest lucru poate cauza uscarea ochilor si uscarea gurii.

Leziuni ale nervilor, pielii sau organelor

AR poate afecta şi alte zone ale corpului. Când inflamaţia vă atacă vasele de sânge, de exemplu, ulcerele cutanate se pot dezvolta.

Când afectează nervii, este posibil să vă simţiţi amorţeală sau slăbiciune la nivelul membrelor.

Noduli de piele

Aproximativ unul din patru persoane cu AR dezvoltă noduli sub piele.

Aceşti noduli apar, de obicei, la punctele de presiune osoase de pe corp, cum ar fi articulaţiile, coatele şi călcâiele. Aceste proeminenţe provoacă durere uneori.

Pierderea musculară

Pierderea musculară este o complicaţie gravă a AR.

Dacă observaţi o pierdere a masei musculare sau o scădere semnificativă a vitalităţii organismului, este important să consultaţi un medic.

Depresie

Depresia şi afecţiunile cronice tind să meargă mână în mână, iar artrita reumatoidă nu face excepţie.

De fapt, studiile sugerează că depresia este de două până la de patru ori mai frecventă la pacienţii cu AR comparativ cu populaţia generală.

Tratament pentru artrita reumatoidă

Nu există vindecare pentru AR. Scopul tratamentului este de a reduce durerea și inflamația articulației, de a preveni deteriorarea acesteia și de a o face cât mai funcțională.

Tratamentul activ ar trebui început cât mai devreme posibil. Acesta constă într-o combinație de medicamente și exerciții fizice pentru întărirea musculaturii care susține articulația.

Tratamentul poate include și operația. El este adaptat fiecărui individ, ținând cont de vârstă, de articulațiile afectate, precum și de progresul bolii.

Unii pacienți cu AR găsesc alinare în următoarele soluții: tratamente cu aburi, remedii de relaxare și acupunctură.

Suplimentele alimentare care s-au dovedit a fi într-o oarecare măsură eficiente în artrita reumatoidă sunt ulei de pește, uleiul din semințe de limba-mielului și gheara-mâței.

Consultați-vă cu medicul înainte de a lua suplimente deoarece pot avea efecte secundare și pot interacționa cu medicația dumneavoastră.

Importanța exercițiilor fizice. Poate părea de necrezut, dar supunând acele articulații rigide și dureroase unui program regulat de exerciții fizice, durerile generale cauzate de AR pot fi reduse.

În plus, astfel puteți menține oasele și mușchii puternici și puteți diminua rigiditatea articulațiilor.

Alegeți exerciții fizice precum stretching-ul, antrenamentul de rezistență și aerobicul ușor (înot, aerobic acvatic).

Fiți atenți cu orice exercițiu care pune presiune asupra articulațiilor, precum jogging-ul și ridicarea de greutăți mari.

Iar dacă simțiți brusc dureri, luați o mică pauză de la activitățile fizice. Consultați medicul înainte de a începe un program de exerciții fizice.

Dieta sănătoasă

Cea mai importantă dietă este una sănătoasă și cu un conținut echilibrat de nutrienți.

Deși nu există o dietă specială pentru artrită, multe persoane afectate de artrita reumatoidă precizează că evitarea sau consumul unor anumite alimente ajută la ameliorarea simptomelor.

S-a demonstrat că alimentele bogate în grăsimi saturate (șuncă, friptură, unt) determină o creștere a inflamației în organism.

Multe persoane cu artrita reumatoidă consideră ca fiind de mare ajutor o dietă bogată în acizi grași Omega 3 (somon, tofu, nuci).

Unele persoane sunt de părere că alte alimente precum roșiile, citricele, cartofii albi, ardeii, cafeaua și lactatele înrăutățesc simptomele AR.

Cireșele

Cercetările demostrează că anumiți compuși prezenți în cireșe pot fi de folos în reducerea inflamației și durerii în cazul persoanelor care suferă de artrită reumatoidă.

Sistemul de Sănătate al Universității din Michigan precizează că persoanele care consumă 230 gr de cireșe zilnic pentru o perioadă de câteva săptămâni au observat schimbări semnificative în privința gradului de durere și o reducere a rigidității, durerii și inflamației articulațiilor.

Orice tip de cireșe poate furniza antioxidanții și antocianinele care reduc inflamația; totuși, se pare că cireșele pentru tarte și sucul de cireșe oferă cea mai bună alinare.

Asigurați-vă un consum zilnic de aproximativ 230 g de cireșe sau beți două pahare pe zi de suc de cireșe, în timpul unui atac acut.

„Ghidul farmaceutic pentru remedii naturale preparate în casă” recomandă amestecarea a 120 ml de suc de cireșe neîndulcit cu 120-180 ml de apă.

Dacă alegeți să mâncați cireșe, le puteți consuma în varianta lor prospătă, gătită, la conservă, fiartă, dulce sau sub formă de tartă cu fructe.

Ghimbirul este un tratament naturist eficient pentru artrita reumatoidă

Practicienii medicali orientali au folosit ghimbirul vreme de secole pentru a reduce durerea și inflamația articulațiilor, potrivit „Manualului Farmaciei Verzi” („The Green Pharmacy Herbal Handbook”).

Aici se arată că ghimbirul are cel mai mare și cel mai indicat conținut de compuși chimici medicinali care cresc reacția sistemului imunitar.

Sorbiți din proaspătul ceai de ghimbir preparat dintr-o bucată de ghimbir crud de 2,5 cm și o ceașcă de apă, care au stat împreună 15 minute.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole