Antidoturi pentru vreme rece (cum ne încălzim rapid)

Antidoturi pentru vreme rece doftoria

Antidoturi pentru vreme rece 

Vremea rece şi umezeala te fac să-ţi doreşti să te îmbraci cât mai gros pentru a nu lăsa frigul să-ţi pătrundă în oase. Ce-ar fi să-ţi încălzeşti corpul din interior? Foloseşte câteva preparate naturale care să te încălzească fără să te îngraşe. Adepţii medicinei tradiţionale chinezeşti consideră că unele produse alimentare şi mirodenii pot aprinde „focul” organismului. Dacă ai tot timpul senzaţia de mâini şi picioare reci, uneori şi vârful nasului parcă e de gheaţă, obisnuieşte-te să introduci în dieta ta zilnică alimente „calde” energetic: usturoi, praz, seminţe de mărar, sfeclă roşie, fasole, linte, orez, mere, mandarine, nuci, migdale, mirodenii. Cafeaua şi alcoolul, având efect diuretic, favorizează pierderea de căldură. Aşadar, cu măsură!

Scorţişoara

„Condiment pentru încălzire”este al doilea nume al scorţişoarei, fiind recomandată ca remediu împotriva frigului şi a extremităţilor reci şi calmant al durerilor de articulaţii accentuate de frig. Tocmai bună pentru a fi adăugată în vinul fiert, cu care ne place să ne delectăm în serile friguroase. Un pic de praf de scorţişoară poate fi adăugat şi în lapte cald, în cafea, ceai fierbinte. Pe lângă o plăcută senzaţie de căldură, parfumatul adaos ne calmează, ne creşte rezistenţa la efort, în plus ne şi binedispune.

Precauţii: Tusea şi erupţiile cutanate pot fi indicii ale reacţiei alergice la scorţişoară. Gravidelor şi mamelor care alăplează li se recomandă să NU consume cantităţi mari de scorţişoară.

Ghimbirul

Prin stimularea circulaţiei sanguine, îţi încălzeşte corpul şi stimulează transpiraţia. Aşadar, când te ia cu frig, că ai răcit sau faci febră, ceaiul de ghimbir îţi este de real folos. In combinaţie cu mierea, ghimbirul întăreşte sistemul imunitar pe durata sezonului rece.

Ceai de ghimbir: se rade o rădăcină de ghimbir şi se fierbe, timp de 10 minute, în 250 ml de apă. Un asemenea preparat va induce pe dată o puternică senzaţie de încălzire a corpului, având un pregnant efect sudorific. Când ai febră şi nu cedează, foloseşte soluţia obţinută prin fierberea unei rădăcini de ghimbir în 500 ml apă, pentru comprese pe frunte. Ceaiul de ghimbir este şi un calmant ideal în inflamaţiile gâtului, sinuzite, răguşeală, febră, congestii respiratorii.

Precauţii: Suferinzilor de gastrite şi ulcer, boli inflamatorii acute, alergii, calculi biliari şi renali, gravidelor şi mamelor care alăptează ghimbirul le este contraindicat.

Ardeiul iute

Nu rata nicio ocazie, mai ales în anotimpul rece, să mănânci ardei iute, şi nu doar la ciorbă, ci mai ales la salate. Capsacina, substanţa din compoziţie care îi conferă gustul iute, îţi va pune imediat sângele în mişcare, alungând senzaţia de frig. Nu e singurul beneficiu de care te vei bucura. Stimulând şi arderea grăsimilor, ardeiul iute te va ajuta să-ţi menţii silueta.

Precauţie: Suferinzii de ulcer sau gastrită e bine să consume cu prudenţă ardei iute, iar cei cu hemoroizi sau colon iritabil să nu o facă deloc.