Anevrism cerebral: primele simptome, tratament și factori de risc

anevrism cerebral

Anevrism cerebral: primele simptome, tratament și factori de risc

Anevrism cerebral este unul din verdicte în cazuri de afecțiuni cerebrovasculare tot mai des întâlnite indiferent de vârstă, reprezintă dilatarea unei porțiuni dintr-un vas de sânge (și umflarea zonei respective), ce apare ca urmare a slăbirii peretului acestuia.

Durerea de cap puternică, însoțită uneori de stare de vomă sau de tulburări oculare, poate anunța un anevrism cerebral.

Anevrism cerebral: Sensibilitatea la lumină, unul dintre primele simptome

Adesea, anevrismele cerebrale fără ruptură sunt asimptomatice, mai ales dacă sunt de mici dimensiuni. Semnele fizice ale acestui tip de anevrism apar doar atunci când sunt afectate structurile de lângă vasul de sânge unde a apărut dilatarea.

Anevrism cerebral: simptome

Printre simptomele care pot anunța prezența anevrismului nerupt se numără dilatarea unei pupile fără alterarea stării de conștiență, durere deasupra sau în spatele unui ochi, tulburări oculare, amorțeli sau pareză la nivelul feței, dar și căderea unei pleoape.

În schimb, atunci când vorbim de un anevrism cerebral rupt, persoana poate resimți o durere de cap extrem de severă, grețuri, vărsături, înțepenirea cefei, nu poate suporta lumina sau chiar suferi crize epileptice sau stare de leșin până la comă.

Anevrism cerebral: fumatul, printre factori de risc

Rezultatele statisticilor recente au arătat că anevrismele cerebrale sunt mai des întâlnite la adulți, femeile fiind mai predispuse acestui tip de afecțiune. Factorii care duc la apariția bolii sunt de două feluri: congenitali sau cei dobândiți pe parcursul vieții.

De asemenea, fumatul, consumul cronic de alcool sau de droguri (în special cocaină), înaintarea în vârstă, hipertensiunea, ateroscleroza, dar și traumatismele craniocerebrale completează lista factorilor care pot duce la apariția anevrismului.

Anevrism cerebral: tratament

Cele două tipuri de tratament al unui anevrism sunt cliparea lui (prin chirurgie deschisă) sau embolizarea / stentarea anevrismului (procedură realizată endovascular). Ambele proceduri sunt invazive și presupun un anumit risc în timpul efectuării lor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole