Ce boli poate ascunde anemia

anemia boli simptome

Ce boli poate ascunde anemia

Anemia: de regulă, atunci când fierul lipsește din organism apare și anemia, însă nu este o regulă acest aspect. Mineralele și vitaminele joacă un rol important pentru sănătatea ta, astfel că lipsa oricărui element poate da întregul organism peste cap.

În termeni medicali, anemia reprezintă o scădere a concentrației de hemoglobină din sânge, proteină complexă care conține fier și este componenta principală a globulelor roșii din sânge, hematiile.

Deși de cele mai multe ori se petrece în lipsa fierului, se poate ca simptomele instalării ei să fie și prin prezența mâinilor și picioarelor reci și amorțite, o temperatură scăzută a corpului. În plus, pot fi prezente și alte simptome precum dificultăți de respirație sau dureri al nivelul pieptului. O anemie netratată corespunzător poate duce la instalarea anumitor boli.

Ce boli poate ascunde anemia: leucemia

Din păcate această boală face parte din grupul afecțiunilor hematologice ce apare în momentul în care leucocitele se înmulțesc într-un mod rapid și malign. Celulele din sânge sunt date peste cap, iar activitatea lor este resimțită de către corpul uman precum un atac la sistemul imunitar (citește și Simptome Leucemie).

Ce boli poate ascunde anemia: insuficiența renală

O altă problemă de sănătate ce poate fi depistată din cauza unei anemii este insuficiența renală cronică, afecțiune caracterizată de diminuarea capacității rinichilor de a filtra.

Ce boli poate ascunde anemia: boala celiacă

De exemplu intoleranța la gluten favorizează apariția bolii celiace, o afecțiune a sistemului imun în care apar leziuni la nivelul intestinului subțire. Chiar dacă organismul uman este un mecanism complex, este suficient un mic ingredient să nu fie în parametri optimi pentru a da peste cap totul.

Ce boli poate ascunde anemia: artrita reumatoidă

O altă problemă ce se poate petrece în corpul tău pe seama unei anemii este artrita reumatoidă, afecțiune ce se manifestă prin inflamația unei articulații în urma unei infecții sau ca răspuns a îmbătrânirii organismului. Această problemă apare mai ales după vârsta de 40 de ani, în special la femei.

Ce boli poate ascunde anemia: ciroza hepatică

Fiind stadiul final de evoluție al hepatitei cronice adică o inflamare a ficatului ce se petrece printr-o evoluție lentă și de durată. Anumite vicii precum consumul excesiv de alcool și tutun sau de medicamente poate contribui la degradarea ficatului, astfel că acesta nu mai poate funcționa corespunzător. La polul opus al anemiilor se află excesul de vitamine prezente în corp. Un surplus de vitamina A în organism poate afecta iremediabil ficatul.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Siclemie (anemia cu celule în seceră): simptome, cauze şi tratament

Lapte de capră: stimulează sănătatea, previne anemia și întărește oasele

Boli de sânge: cele mai comune boli de sânge și cum se manifestă

Hemoglobina: valori normale, tipuri, simptome şi afecţiuni

Poliartrita reumatoidă: simptome, diagnosticare şi tratament