Alimente pentru memorie și sănătatea creierului
1. Cafea
Cofeina îmbunătățește memoria pe termen scurt și accelereaza timpul de reacție. De asemenea, poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson și la ameliorarea durerii de cap. Dar nu exagerați, prea multă cofeină vă poate face să fiți nervoși sau iritabili.
2. Ouă
Gălbenușurile sunt bogate în colină, un nutrient sub formă de vitamine B. Când consumi ouă, creierul folosește colina pentru a produce acetilcolina, un neurotransmițător care poate fi important pentru menținerea memoriei și a comunicării între celulele creierului.
3. Vin și șampanie
În timp ce prea mult alcool poate distruge țesutul cerebral, consumul cu moderație poate fi bun pentru mintea ta. Antioxidantul EGCG, găsit în vinul roșu și ceaiul verde, ajută la stoparea proteinelor beta-amiloide care afectează celulele creierului.
4. Somon
Creierul tău iubește acizii grași omega-3, despre care se crede că joacă un rol important în funcția cognitivă. Nivelurile scăzute ale acestor grăsimi nesaturate din sânge sunt legate de volumul creierului mai mic și de performanțele mai slabe ale anumitor teste ale funcției mentale. Omega-3 se găsește în somon și alte pești de apă rece precum tonul, care pot îmbunătăți reținerea celulelor creierului și, de asemenea, pot spori puterea de inteligență a adulților mai tineri.
5. Cereale integrale
Cerealele integrale, pe care le digerați încet, vă oferă carburant pentru creier. Creierul tău reprezintă doar 3% din greutatea totală a corpului, dar consumă 20% din energie. Cerealele integrale pot spori sănătatea cardiovasculară, ceea ce la rândul său îmbunătățește fluxul de sânge către creier. Acestea conțin mai mulți nutrienți intacți decât făina albă prelucrată, inclusiv vitamina E, antioxidanți și fibre. Atunci când acestea lucrează împreună pentru a crește fluxul sanguin, integritatea celulelor creierului este mai bine conservată.
6. Nuci
Nucile și semințele sunt surse teribile de vitamina E, care, pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer pe măsură ce îmbătrâniți. Și nu numai creierul tău beneficiază de nuci; inima ta va fi și ea mai fericită. Migdalele, nucile, fisticul si arahidele au fost strâns legate de un risc scăzut de afecțiuni cardiovasculare.
7. Coacăze
Aceste boabe mici, dar puternice, ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ și pot reduce efectele afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer sau demența.