Alimente pentru ficat gras (steatoza hepatica)

alimente pentru ficat gras

Alimente pentru ficat gras

Steatoza hepatică, cunoscută şi sub numele de ficat gras, este cauzată de depunerile de lipide la nivelul ficatului.

O alimentatie corespunzătoare împiedică afecţiunea să se agraveze şi să degenereze în ciroză.

Celor care au ficat gras li se recomandă să piardă circa 5-10 % din greutatea corporală, pentru a-şi ameliora starea de sănătate.

Ideal ar fi ca dieta alimentară să fie combinată cu activitatea fizică, pentru a pierde kilogramele în plus.

O pierdere prea rapidă în greutate poate agrava inflamaţia aferentă bolii şi accelera evoluţia maladiei.

Ritmul pierdeii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână.

Alimente pentru ficat gras

Majoritatea persoanelor, atât bărbaţi, cât şi femei, acuză, în cursul vieţii, durere pe partea dreaptă a cavităţii abdominale şi o stare generală greu de suportat.

Aceasta este o afecţiune apărută la nivelul ficatului, organ cu o importanţă deosebită în asigurarea bunei funcţionări a aparatului digestiv.

Într-un organism sănătos, ficatul îndeplineşte cinci funcţii fiziologice care permit desfăşurarea normală a proceselor vitale din organism:

  • secreţia bilei de către celulele hepatice şi scurgerea acesteia prin canalul hepatic spre vezica biliară şi apoi spre duoden prin canalul coledoc;
  • transformarea şi inactivarea substanţelor toxice provenite din exterior sau din degradările interne, asigurând purificarea permanentă a sângelui;
  • metabolizarea pe cale enzimatică a glucidelor şi proteinelor, cu dezaminarea unor aminoacizi implicaţi în sinteza ureei;
  • depozitarea unor vitamine (A, B, D, K) şi transformarea provitaminelor;
  • sinteza unor enzime cu rol vital în organism.

Alimente pentru ficat gras

În funcţie de diferitele cauze declanşatoare, legate de o nutriţie incorectă, mai ales după abuzuri necontrolate în consumul unor mâncăruri sau băuturi neadecvate.

In prezenţa unor factori toxici alimentari şi modul de viaţă dezordonată, pot să survină boli ale ficatului şi ale vezicii biliare, care afectează, în mod grav, starea de sănătate a întregului organism.

În aceste cazuri, grefate pe un mod de viaţă dezordonat, cele mai frecvente afecţiuni hepatobiliare sunt: steatoza hepatică, hepatita acută sau cronică, ciroza, ascita, insuficienţa hepatică şi cancerul hepatic.

Pentru fiecare din aceste afecţiuni se poate recomanda o anumită alimentaţie şi un regim de viaţă optim.

Steatoza hepatică reprezintă încărcarea ficatului cu grăsimi, mai ales cu trigliceride, urmată de o inflamaţie dureroasă, provocată de diferiţi factori:

  • alcoolism
  • obezitate
  • hepatită virală
  • diabet zaharat
  • consumul excesiv de grăsimi animale şi dulciuri
  • intoxicaţii cu metale grele în corp
  • medicamente chimice
  • stres oxidativ şi psihoemoţional
  • şocuri nervoase

Starea de sănătate a ficatului are strânsă legătură cu alimentaţia, diferenţiată în funcţie de individ şi de tipul afecţiunii maladive.

După o criză dureroasă de ficat, calmarea poate fi realizată prin adoptarea unui regim alimentar foarte strict, în care să predomine legume verzi, ciorbe, supe, fructe şi compoturi.

Bune efecte are consumul de morcov, salată, creson, tomate, fructe acide (mere, struguri, lămâi, portocale, mandarine, măsline).

Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia o linguriţă cu ulei de măsline şi o felie de lămâie.

Alimente pentru ficat gras

Pentru eliminarea toxinelor se consumă cantităţi mari de ape minerale şi ceaiuri medicinale (anghinare, păpădie, albăstrele, salvie, mentă, rozmarin, rădăcini de revent), care se iau atât preventiv, cât şi curativ.

Permanent se va evita contactul sau ingerarea de alimene degradate sau toxice.

La dureri acute este indicat ca după masa de prânz să se aplice o cataplasmă lombo-abdominală cu lut sau cu varză, mărunţite şi încorporate într-un albuş de ou bătut spumă.

Se vor aplica şi comprese calde cu seminţe de in, fierte timp de o oră, până ajung la starea de mucilagiu, care se pun într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe abdomen.

Seara se face o baie de şezut, timp de 10-15 minute, cu rostopască, rozmarin şi fân sau o baie de aburi cu rozmarin, timp de 20 minute (de 2-3 ori pe săptămână).

La început se vor administra sucuri dietetice de legume:

(morcov, tomate, sfeclă roşie, castraveţi, lactuca),

sucuri nefermentate din fructe (mere, portocale, lămâi, prune, struguri, căpşuni, fragi, agrişe, afine, pepeni verzi),

consumate imediat după preparare şi ceaiuri medicinale îndulcite cu miere de albine.

Sucul de morcov se obţine prin spălarea şi mărunţirea rădăcinilor care se dau prin maşina de tocat sau prin mixer.

Se bea, dimineaţa şi după amiaza, câte 100 ml suc proaspăt, iar restul se păstrează în frigider timp de maximum 24 de ore.

Se mai recomandă un amestec din suc de morcov (o parte), apă (două părţi) şi zahăr (4 părţi), din care se vor consuma, zilnic, câte 4-6 linguri.

Cura se menţine până la ameliorarea completă a bolii.

Alimente pentru ficat gras

Sucul de pepene verde bine copt se obţine prin tăierea miezului curăţat de coajă şi de seminţe şi trecerea pulpei fructului prin maşina de tocat sau mixer; se consumă, imediat, câte un pahar pe zi.

La 2-3 zile după încetarea crizelor se introduc în alimentaţie produse lactate (lapte dulce şi acru, iaurt, brânză proaspătă de vaci – 250 g/zi, caş dulce, urdă, telemea desărată – 100 g/zi, smântână – 2 linguri/zi), margarină, untdelemn crud (40-50 g/zi) şi oţet de mere.

Sunt uşor suportate supele cu zdrenţe de ou, legumele verzi fierte (fasole păstăi, mazăre), ridichi rase, salate de legume (cu pătrunjel, ţelină, mărar, spanac, lobodă, morcov ras, lactucă, castraveţi, ardei gras).

Mai pot fi consumaţi cartofi fierţi sau copţi, peşte slab (păstrăv, ştiucă, lin, biban, şalău, cod), carne de vită slabă sau de pasăre (sub formă de rasol).

La masă se serveşte pâine prăjită, mămăligă, chifle, tăiţei, macaroane, fulgi de ovăz, orez, ouă moi, ochiuri româneşti fierte în apă, budinci.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

Ceaiuri pentru ficat

Boli de ficat: principalele afecțiuni ale ficatului

Ficat mărit: (Hepatomegalie) simptome, cauze şi tratament

Steatoza hepatică: remedii naturiste şi regim alimentar

Alimente interzise în bolile de ficat şi alimente permise