Alimente de primăvară ideale pentru vitalitate

Alimente de primăvară ideale pentru vitalitate doftoria

Alimente de primăvară ideale pentru vitalitate

Schimbarea de sezon este o provocare așa că o lista cu 10 alimente, ideale primăvara este și necesară și binevenită. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți umpli farfuria cu aceste alimente ideale sau să le combini. Produsele alimentare bine alese îți pot îmbunătății starea de spirit, puterea de concentrare, energia, pielea și metabolismul.

Usturoiul de primăvară conține alicina, substanța care dă mirosul specific al acestuia. Alicina stimulează senzația de sațietate de aceea cei care mănâncă usturoi, mănâncă mereu mai puțin și se satură mai repede. Dacă usturoiul vechi conține o varianta mai „dură” a acestei substanțe, usturoiul de primăvară are formula „blândă” și un gust dulce plăcut.

Sparanghelul este cea mai bună sursă de acid folic, o vitamină din grupul B. Un bun aport de vitamine din grupa B crește sinteza de neurotransmițători: de la dopamină, serotonină, noradrenalină și acetilcolină, ceea ce te ajută să treci peste astenia de primăvară. O ceașcă de sparanghel fiert are 268 micrograme de acid folic din doza de 400 de micrograme necesare zilnic, mai ales în dieta femeilor.

Ouăle. Nu aștepta Pastele ca să îți faci plinul cu nutrienții din ouă. Gălbenușurile sunt pline de colină, un nutrient cheie pentru regenerarea celulei nervoase. Ai nevoie de colină ca precursor pentru acetilcolină, o substanță esențială pentru susținerea memoriei. Doza recomandată zilnic de colină este de 425 miligrame. Intr-un ou există 147 miligrame.

Somon sau păstrăvi, sardele ori sardine – adică toți peștii cu carne grasă care conțin acid eicosapentaenoic, un tip de omega-3, care blochează eliberarea de enzime care distrug stratul de colagen de sub piele. Omega-3 este esențială pentru sistemul cardiovascular și un leac garantat împotriva puseelor de acnee, tipice primăverii.

Nucile sunt cea mai bună sursă de triptofan, un aminoacid de care organismul are permanent nevoie pentru a crea serotonină. Cercetătorii au descoperit că cei care mănâncă nuci au niveluri mai ridicate de serotonină, ceea ce le asigură o stare de spirit mai bună decât a celorlalți. Un alt beneficiu este acela că sunt digerate încet, iar acest lucru contribuie la menținerea echilibrată a glicemiei și crește toleranța la stres.

Fasolea uscată nu trebuie să lipsească din dieta de primăvară, mai ales dacă încerci să slăbești. Concentrația mare de fibre din fasolea uscată este esențială pentru detoxifierea de primăvară. In plus sunt sățioase și țin sub control glicemia.

Spanacul este o bună sursă de fier, mai ales pentru vegetarieni și mai ales dacă o consumi crudă în salate. Spanacul are capacitatea de creștere a metabolismului, mitocondriilor, adică motoarele din fiecare celulă. O porție de spanac proaspăt face exact ceea ce face și o ceașcă de cafea: te pune în mișcare.

Anghinarea este o legumă pe care noi nu prea o consumăm și asta deși este ieftină și foarte sănătoasă. Anghinarea este ideală pentru a combate astenia de primăvară fiind plină de magneziu, un mineral vital pentru mai mult de 300 de reacții biochimice din organism. Statistica arată că 68% dintre oameni au deficit constant de magneziu. O anghinare medie oferă 77 miligrame de magneziu (pentru doar 60 de calorii), ceea ce reprezintă 80% din doza zilnică.

Căpșunele sunt pline de antioxidanți, care ajută la repararea prejudiciilor aduse de iarnă pielii. In plus, sunt pline de vitamina C (o ceașcă înseamnă 75 miligrame din cele 500 necesare zilnic).

Coacăzele sunt ultimele pe listă. Le poți mânca pe cele proaspete, eventual congelate, sau pe cele din dulcețuri și gemuri preparate în casă și eventual fără zahăr. Coacăzele sunt esențiale pentru creier și sunt recomandate pentru a preveni astenia de primăvară. In plus stimulează memoria. Secretul coacăzelor: un antioxidant numit antociani care crește capacitatea de transmitere a semnalelor între celulele nervoase.