Alertă la Paracetamol! Se ajunge la hepatită și probleme grave de ficat!

alerta la paracetamol

Alertă la Paracetamol! Se poate ajunge la hepatită și probleme grave de ficat!

Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente la nivel mondial. Riscul de supradozare este pe măsură, pentru că există sute de produse care conțin paracetamol. Unde poate duce supradozarea? La intoxicarea ficatului sau chiar hepatită fulminantă.

Potrivit statisticilor, supradozajul de medicamente care conțin paracetamol constituie prima cauză de creșterea a cazurilor de hepatită în Franța.

Totul, în condițiile în care anual în Franța se vând un miliard de cutii de paracetamol, iar în 2018 unui francez din doi i s-au prescris medicamente cu această substanță de bază. De aceea, pe cutii apare acum și un anunț cu litere mari, roșii – supradozaj egal pericol.

Medicii spun că trebuie respectate indicațiile lor – de maximum trei pastile pe zi, nu mai des de patru ore, și chiar mai puține doze, dacă pacientul ia și alte medicamente bazate pe proprietățile paracetamolului.

În următoarele nouă luni, mesajul de avertizare va fi prezent pe ambalajele a 200 de medicamente care conțin paracetamol.

Alertă la Paracetamol! Paracetamol doza maximă recomandată

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „o doză unică de 10-15 grame este suficientă pentru a provoca o necroză hepatică mortală”.

Doza maximă recomandată este de 3 grame în 24 de ore, în administrare repetată.

Alertă Paracetamol trebuie interzis sau eliberat doar pe baza de reteta!

O supradoză de paracetamol provocă inițial „semne de iritație gastro-intestinală”, potrivit OMS. În general, după 2 zile apar manifestări precum anorexie, greață, stare generală proastă, dureri abdominale, apoi semne progresive de insuficiență hepatică și în final comă hepatică.

„În fiecare an în Franța, aproape o sută de transplanturi hepatice sunt legate de intoxicația cu paracetamol”, semnalează profesorul și farmacologul François Chast.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Intoxicaţia cu paracetamol: simptome şi tratament

Paracetamol: doze periculoase, simptome ale intoxicaţiei şi tratament 

Ficat mărit: (Hepatomegalie) simptome, cauze şi tratament

Intoxicaţia cu aspirină: simptome şi dozaj